Czy warto do domu?????

G
Tewje 2010-01-07 22:04

Czy warto do domu?????

Czy ktoś pracuje narzędziem Metabo (wyrzynarka)? Co możecie o nim powiedzieć, warto kupić do domu???

G
mrox 2010-01-08 19:57

Re:Czy warto do domu?????

kup, jeżeli robisz remont domu.
jak tylko raz,dwa,trzy razy w roku masz włączyć to kup sobie b&d,skila,zielonego boscha
Pozdro

G
Tewje 2010-01-08 22:18

Nie bardzo wiem o co tu chodzi. Chyba trafiłem na forum dla handlarzy, a chciałem na forum użytkowników. Jak nie jakiś gość, który wciska mi sprzęt producenta lodówek (jakieś AEG) to następny, który wie lepiej, co potrzebuje....
Powtorze jeszcze raz: pytam o opinie na temat metabo, dziekuje za serdeczne porady i polecanie innych marek. NIE INTERESUJA MNIE!!!!!!
P.S. Bosch jest tanszy o nieco ponad stówe od metabo, faktycznie duza oszczednosc....

G
Maariusz 2010-01-08 22:58

AEG to bardzo dobre elektronarzędzia. Metabo robi dobre wiertarki i szlifierki kątowe, ale wyrzynarki lepsze robi Bosch oczywiście w lini niebieskiej.

G
JK. 2010-01-09 00:23

Tewje - nikt ci nic nie wściska, to forum do opini i propozycji, doradziłem AEG bo sam mam taką wyrzynarke. Więc nie pieklij się z łaski swojej i nie twórz kolejnych tematów o tym samym, tylko czekaj na opinię o Metabo.

G
mrox 2010-01-09 09:04

Jaki nerwowy.
GOŚCIU rozwinę Ci moja myśł:
jeżeli masz dużo roboty tą wyrzynarką to kup sobie te metabo i będziesz zadowolony, jeżeli masz przeciąć przysłowiowe dwie deski, kup coś tańszego ale markowego(nazwy podałem wyżej, żeby nie było problemu z częściami po gwarancji) chyba że masz nadmiar kasy to bogatemu nie zabronie. I nie stresuj się tak. a poza tym nie jestem handlarzem
Pozdro

G
mrox 2010-01-09 09:07

a co do samej wyrzynarki to:
ma być poręczna, wmiarę lekka, po włączeniu i postawieniu na blacie ma nie podskakiwać. Co do prowadzenia, kwestia przyzwyczajenia.
pozdro

G
Tewje 2010-01-09 12:33

@mrox: szkoda, że na praktyczne porady musiałem czekać trzy dni, ale dzięki. Nie jestem nerwowy, ale irytuje mnie jak ktoś wie lepiej, czego potrzebuje i wciska mi jakieś skile czy bosche. Nie napisalem do czego bede używał, zapytał tylko o opinie.
@JK: założyłem drugi wątek, bo tamta twoja odpowiedź była dla mnie bezwartościowa. Zamiast nie pisać nic (pisało wyraźnie, że pytam tych co pracują metabo) wciskasz mi jakieś sprzęty producenta lodówek chociaż są droższe.
@Maariusz: dzięki za (jak do tej pory) najbardziej wartościową informację.
Dziękuję wszystkim za pomoc, ale pójdę do sklepu, bo widzę że to jednak forum dla sprzedawców.

G
JK. 2010-01-10 00:02

Po słuchaj jeszcze raz, pralki produkuje Electrolux - AEG to marka elekrtonarzędzi i przeczytaj jeszcze raz: zakłady AEG produkują narzędzia o pół wieku dłużej od twojego metabo, co więcej część elektronarzędzi metabo produkują zakłady AEG, a ich drugą część produkują chińczycy(jak boscha). Więc jeśli nie masz pojęcia o danej marce, nie gadaj głupot.
PO trzecie i najwazniejsze, to nie jest twoje prywatne forum, na którym zakładasz sobie tematy i krzyczysz: "JA chce metabo i macie potwierdzić że to dobry wybór". To wolne forum, kazdy tu się może podzielić opiniami, sprzedawca, serwisant i zwykły zjadacz chleba. Więc nie miej pretensji, że ktoś bardziej obeznany w temacie daje ci wybór lub propozycje. Chciałeś opini to masz, uważam że AEG ma ciut lepsze wyrzynarki, bardziej ergonomicznie, praktycznie i ciut mocniejsze od Metabo. Bosch róznież.

G
Sławek1 2010-01-10 11:31

Jeżeli jesteś przywiązany do marki, znasz jej narzędzia i uważasz ,ze są dobre, to bez zastanowienia kupuj Metabo. Jeżeli zamierzasz jednak używac sporadycznie to kup coś równie trwałego ale tańszego, bo szkoda pieniędzy aby leżały na półce.... .
Kolega JK strasznie się obruszył z tym lekceważeniem producenta pralek i ma rację. Dzisiaj wielkie koncerny i firmy są raczej (jeżeli można tak powiedzie) uniwersalne- produkują wszystko na czym mogą zarobic:
Elektrolux, Bosch,AEG, Ryobi i wiele innych ma w swym sortymencie też narzędzia.
Życzę udanego zakupu.
Pozdrawiam Sławek

G
Maariusz 2010-01-10 18:57

Jestem majsterkowiczem od długich lat i pisałem swoją opinię. Osobiście wyrzynarki Metabo bym nie kupił. Słyszałem o nich wiele niepochlebnych opini. Kupiłem ponad 10 lat temu nieb. Bosch-a. Miałem szlifierkę Metabo i była świetna, ale odstąpiłem koledze. Mam także wiertarkę 2 biegową od paru lat. AEG mam piłę tarczową. Na Twoim miejscu jak masz kasę wybrałbym wyrzynarkę Makity

G
Tewje 2010-01-10 21:29

@Maariusz: Który konkretnie model masz na myśli? 4326, 4329, czy jakis inny? Trochę mnie zaskoczyłeś tym metabo. Co się konkretnie psuło w wyrzynarce? Boscha też miałem, ale zielonego - strasznie podskakuje pomimo jakichś tam super-hiper systemów vibra-stop.

G
Maariusz 2010-01-11 15:23

http://www.allegro.pl/item853294704_wyrzynarka_makita_4350ct_kielce_promocja.html. Próbowałem w sklepie ten model wyrzynarki i pracowała bez podskoków. Jest jednak dość droga, ale myślę że warto się zastanowić lub zobaczyć jak pracują tańsze modele. Wyrzynarki Metabo były awaryjne i potwierdził to mój kuzyn któremu się zepsuła w trakcie lekkiej pracy. Jak chcesz coś tańszego to może: http://www.allegro.pl/item877417723_wyrzynarka_710w_4585_skil_masters_20_brzeszczotow.html. Sprzedawca pewny bo kpowałem u niego piłę szablastą tej firmy

G
Maariusz 2010-01-11 15:31

W wyrzynarce Metabo były słabe silniki. Jak jest teraz nie mam pojęcia. B&D i zielony Bosch to dla mnie ta sama liga. Czyli nic szczególnego. Mam wyrzynarkę B&D Ks999E i Bosch GST100BCE według mnie dzieli je przepaść jeżeli chodzi o technologię i jakośc wykonania.

G
Maariusz 2010-01-11 19:09

Dobra Wyrzynarka powinna mieć mechanizm przekładni w obudowie z metalu. Taki sprzęt długo popracuje, gdyż jest dobrze ułożyskowany. Tanie mają łożyska ślizgowe i ich żywotność jest krótka. Poprzednia odpowiedź (jako gość) też jest moja tylko mnie nie zalogowało.

1