Czy Bosch GBH 2-24 DF co o nim myślicie?

G
vb 2012-10-09 08:32

Czy Bosch GBH 2-24 DF co o nim myślicie?

Witam
Czy ten bosch nadaje się do mieszkania z tzw. wielkiej płyty? Chcę sobie skompletować zestaw narzędzi, bo niedługo chcę zrobić remont mieszkania. Zastanawiam się nad tym boschem. Przedewszystkim jest lekki, małe wymiary i ma dodatkowy uchwyt wiertarski, co poszerza możliwości pracy nim. Głównie służyć mi będzie do wiercenia w żelbecie, skócie glazury może do robienia bruzd. Jeśli ktoś miał możliwość nim robić, niech coś napisze. Jak się sprawdza itp, itd...
pozdrawiam

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-10-09 13:03

Re: Czy Bosch GBH 2-24 DF co o nim myślicie?

Owszem, ten młotek nadaje się do prac, o których piszesz.
Pamiętaj tylko, że maszyny tej klasy nadają się do podkuwania, więc traktuj tę funkcję jako dodatek. Miałem kiedyś Black@Deckera, kupiłem go do dokładnie takich samych prac, jak Ty. Oczywiście są jeszcze nieco tańsze narzędzia, którymi wykonasz opisane prace, ale jak rozumiem w grę wchodzi tylko Bosch?

G
vb 2012-10-09 16:30

Jestem otwarty na inne propozycje, choć nie ukrywam, że ten mi jakoś najbardziej pasuje :)
Może polecisz coś od Metabo, AGE czy makity, najlepiej z dodatkowym uchwytem wiertarskim.
Pozdrawiam

G
Jamówie 2012-10-09 22:56

do wyniszczających prac typu kucie bruzd czy odspajanie glazury proponuje dokupić jednak taniego 'chińczyka" z pionowym silnikiem, szkoda boscha na taką orkę.

G
ciekawski 2012-10-10 12:55

Jamówie- chcesz powiedzieć, że chiński bubel poradzi sobie ze skuciem glazury i podkuwaniem a porządny bosch jest na to zbyt delikatny?

G
Jamówie 2012-10-10 20:41

Nie, przy podkuwaniu obydwa będą miały 'rozjechane' uchwyty i w końcu padną od luzów w łożyskowaniu i przeniesieniu napędu, ale chinolka za 130PLN będzie mniej żal.

G
JK. 2012-10-22 02:51

Łożyskowany uchwyt sds to słowne nadużycie;) to tylko ślizgi najczęsciej

G
Jamówie 2012-10-24 16:49

A ktoś wspominał o łożyskowanym uchwycie SDS? Pisałem o luzach w _ŁOŻYSKOWANIU_.

G
Jamówie 2012-10-24 17:26

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2337036.html

efekty amatorskiej renowacji elektryki młotowiertarką 'do lekkiego podkuwania' :D :D :D
Ta funkcja wyłączania obrotów jest chyba dokładana właśnie po to żeby ludzie niszczyli sobie sprzęt(bo przecież 'lekko podkuć' można!) i kupowali nowy, ktoś w końcu musi łożyć na niemiecki socjal. ;)

1