Co kupić do firmy budowlanej.

G
El_Chueco 2009-06-03 00:00

Co kupić do firmy budowlanej.

Dostałem mega zadanie od swoich podopiecznych zakupić sprzęta:
potrzebne są:
młotowiertarka do kucia w żelbetonie
wkrętarkowiertarka akumulatorowa (max mocna) - do obróbek blacharskich, przykręcania listew, podwieszania styropianu przez pape do podłoża
kątówka - do ceramiki raczej (dachówki) - więc tutaj styknie 125mm
Do wyboru mam metabo, hitachi (mialem poprzednio ale mi opędzlowali skład :/ - pracownicy sobie bardzo chwalili) milwaukee albo bosch - z nastawieniem na boscha albo hitachi - co byście proponowali?
Sprzęt będzie jeżdzony ostro - młotek ma zrobić kilkanaście tysięcy otworów pod płyty ociepleniowe, a kątówka ma za zadanie pracować na dachach - wkrętarka - to jak pisałem wcześniej obróbki blacharskie i wkręcanie wkrętów itp

G
M 2009-06-04 00:00

Re:Co kupić do firmy budowlanej.

Zacznij od zakupu taczki.
----------------------------------------
MŁOTOWIERTARKA do kucia to rozumiem, że SDS-Max. Częściej będziesz kuł czy wiercił? Jeśli kuł to coś klasy 7kg, jeśli wiercił to 4-5kg. Czego byś nie wybrał to zapłacisz 2200-3000pln. Marki: Makita, AEG, DeWalt, Metabo, Milwaukee, Hilti (za to zaśpiewasz duuużo więcej).
WKRĘTARKO-WIERTARKA? Z tego co opisujesz to nie wiercisz nią tylko w zasadzie przykręcasz. Zamiast wiertarko-wkrętarki użyj wkrętarki udarowej (mało kto tak robi ale jeśli byś tego popróbował nigdy nie chciałbyś nic innego). Koniecznie z uchwytem 1/4" do czego podpinasz końcówkę sześciokatną. Sam mam taką "C18 ID" milwaukee. Blachowkręta przykręcisz nawet do blachy 6mm! Koszt pożądnego impacta to 1500-2000pln w zależności od producenta.
KĄTÓWKA - moc tutaj jest mało istotna, waga jest najwazniejsza (jak najlżejsza). Marki, które podajesz są ok, Milwaukee ma odłączany kabel, ma to plusy i minusy. AEG WS 6-125 powinno ci wystarczyć - jakieś 250-280pln.
3950-5280pln przeraża mnie troche ten przedział cenowy :)

G
Paweł 2009-06-04 00:00

Jeśli tylko do kucia to makita HM 0860c lub 1202.
Kolega powyżej dobrze radził zakrętarkę Hitachi bardzo nie wywierci dziury w portfelu.
Szlifierka Hitachi, dewalt(w dobrej cenie sa teraz 1500wat z regulacją)
Pozdrawiam

G
JK 2009-06-05 00:00

Jeśli chcesz mieć max. wkrętarke kup nową z Metabo z nowej serii LTX, gdzie moment obrotowy sięga już 100Nm! Jadnek sądze że wystarczy ci wkretarka klasy 60-70Nm.

1