brak udaru

G
krystian 2009-12-23 18:40

brak udaru

witam posiadam wiertarko młot firmy enhel do niedawna sprawował się całkiem nieźle a że nagle przestał bić dałem go znajomemu do naprawy lecz ten nagle wyjechał zostawił młot częściowo rozebrany złożyłem go ale bije tylko na wolnych obrotach podczas wyłączania jaka może być przyczyna?

G
Sławek1 2009-12-23 23:25

Re:brak udaru

Może byc kilka przyczyn:
- uszkodzone zęby na wirniku,
- uszkodzone zeby na zebatce sprzęgła na korbowód,
- sprzawdź czy dobrze zlozyłes sprzęgielko ( czy sa kulki i czy dobrze jest wlozony trzpień oraz czy spręzyna pod trzpieniem jest sprawna.
Najczęstrzym powodem braku udaru jest powyzsze ,a spowodowane rozsypaniem się łozyska igielkowego pod sprzęgielkiem na korbowód. łozysko jest do kupienia ( ok 10PLN) a jeżeli będziesz szukał wirnika lub wyżej wymienionej zębatki to raczej jest to trudne do zdobycia
Ale to taka diagnoza na odlegloś , bo nie wiem co konkretnie bylo rozebrane i czy jest dobrze zlożone. Młotki tego typu wszystkich tych producentów są zbudowane podobnie bez wzgledu na moc i typ. Poza tym Einhell ma wirniki bodajże z 5-cima zębamii sa skierowane w przeciwna stronę niz topex, Toya, Eurotec, Mannesmann.
Ja swojego 826/2 (sprzegielko ) naprawiałem pół roku zanim dostałem potrzebna częśc na....zlomowisku.
Sławek

1