Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Witam serdecznie Bywam czasami na tym forum i czytam ciekawe tematy na temat elektronarzędzi wiec myśle ze ktoś mi pomoże. Jestem majsterkowiczem z zamiłowania oraz aktualnie wykańczam dom rodziców. Często kupuje też elektronarzędzia wszelkiej maści(raczej firmowe używane). Mam zamiar zakupić zestaw BOSCH szlifierka-odkurzacz VENTARO PSM 1400. Będzie ou służyć głównie przeszlifowaniu ścian (po cekolu). Zależy mi na bezpyłowym szlifowaniu z uwagi na to że dom jest już częściowo umeblowany(nie chce mi się tego wszystkiego wynosić ani zaklejać folią) więc odpada szlifowanie ręczne. Dodatkowo będzie robił czasami jako odkurzacz i odsysacz pyłu do innych elektronarzędzi. Odstrasza mnie tylko jeden szczegół , a mianowicie koszt worków do tego odkurzacza. Na allegro widziałem nowe 12zł sztuka (nie wiem ile kosztują w serwisie Boscha) Moim zdaniem taki koszt to lekka przesada zważywszy na często ich wymiane przy szlifowaniu. W związku z tym mam pytanie do osób zorientowanych w tym temacie czy są jakieś tańsze zamienniki tych worków albo czy można coś dobrać od innych odkurzaczy (np. przez przycięcie tego czołowego kartonu z uszczelką? ) Bardzo bym prosił o jakieś cenne uwagi. Zauważyłem że pan Marcin często udzielający się na tym forum (znawca Boscha) udziela cennych porad :) Może on pomoże? :) Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZELKIE PORADY
można użyć worka wielokrotnego użytku
Z pewnym opóźnieniem przeczytałem prośbę Pawła o rady odnośnie Ventaro. Ciekawy jestem, czy urządzenie zostało już kupione. Jesli nie, to chętnie podzielę się swoimi uwagami gdyż posia- dam ten sprzęt.
Jeszcze nie kupiłem Ventaro, a więc problem nadal zostaje aktualny. Remont zaczynam w połowie lipca, więc mam jeszcze troche czasu na zakup. Chętnie więc dowiem się czegoś o tym sprzęcie i jego eksploatacji
Na początek - chcę potwierdzić, że głównym mankamentem Ventaro są wysokie koszty eksploatacji. Firmowe worki są niewielkie i szybko się zapełniają, a jeszcze szybciej zaty- kają ich otwory filtracyjne drobnym pyłem drzewnym, a szcze- gólnie budowlanym. Koszt opakowania 5 szt. wg cen producenta wynosi ponad 70 zł; podobnie na Allegro. Materiał zastosowany w workach Ventaro ma taką strukurę aby umożliwiał optymalny przepływ powietrza potrzebny do napędu szlifierki. Worki zastępcze, np. wielokrotnego użytku z włókna poliestrowego lub grubej włókniny bawełnianej ogra- niczają przepływ powietrza powodując zmniejszenie obrotów turbiny napędzającej szlifierkę albo w ogóle jej unierucho- mienie. Można stosować niektóre standardowe i tanie worki papierowe innych producentów (np. do Zelmera) ale ich dopa- sowanie jest dość kłopotliwe i wymaga przeróbek: dobrania odpowiedniej wkładki, wielkości i kształtu worka - czyli cięcia i klejenia. Druga kwestia, to efektywne zastosowanie Ventaro. Jako szlifierka dobrze sie sprawdza w obróbce niezbyt dużych elementów drewnianych o złożonych kształtach i powłok lakie- rowanych ale już nie w wygładzaniu dużych powierzchni ścian w gładzi gipsowej. W takim przypadku już po 2-3 minutach pracy worek się zapycha i trzeba go wymieniać. Np. oszlifo- wanie średniej wielkości pomieszczenia wymagałoby 10-12 worków. Lepszą efektywność osiąga się przy szlifowaniu spo- in na płytach gipsowo kartonowych. Poza tym Ventaro w roli szlifierki do ścian jest mniej poręczne z powodu zbyt krót- kiego i mało elastycznego węża. Gdyby Kolegę interesowało więcej szczegółów i sugestie odnośnie ceny ewentualnego zakupu, to proponuję już indy- widualnie - na e-maila: saviz@gazeta.pl
Dla użytkowników Ventaro niezadowolonych z ceny oryginalnych worków. Od ponad 3 lat używam worków ZELMER SAFBAG 49.4200 Po drobnych korektach mocowania mamy 4 worki za ok 15 PLN. http://www.frisco24.pl/p,pl,623,worki+odkurzaczowe+zelmer+-+safbag+49-4200.html
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.