Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Szukam dobrej wkrętarki do domu (niedługo się przeprowadzam i będzie dużo wkręcania). Po kilku dniach oglądania i czytania wybrałem to: http://allegro.pl/item662538865.html, czyli Bosch GSR 10,8V Li-2. Wg specyfikacji ma to 11 Nm/30Nm momentu obrotowego. Moje pytanie jest takie: czy to nie jest za mało. Nm nic mi nie mówią, więc nie wiem czy tym wkręce coś w ścianę albo czy da radę tym wywiercić jakiś otwór w ścianie. Mam już dosyć dobrą wiertarkę Boscha, więc dla cięższych prac mam już sprzęt - ta wkrętarka ma służyć głównie do prac meble, wieszanie półek, przykręcanie kołków rozporowych itd. Zależy mi na tym, żeby tez była mała i lekka, a ta spełnia ten warunek. Proszę o pomoc i opinie.
Prośba do moderatora, żeby zmienił temat na bardziej opisowy: "Wkrętarka Bosch GSR 10,8V Li-2"
Nm nic mi nie mówią, więc nie wiem czy tym wkręce coś w ścianę albo czy da radę tym wywiercić jakiś otwór w ścianie. Mam już dosyć dobrą wiertarkę Boscha, więc dla cięższych prac mam już sprzęt - ta wkrętarka ma służyć głównie do prac meble, wieszanie półek, przykręcanie kołków rozporowych itd. Zależy mi na tym, żeby tez była mała i lekka, a ta spełnia ten warunek. Proszę o pomoc i opinie. Kołek wkręcisz nawet IXO, który ma 3 Nm ;) Bosch, o którym piszesz nadaje się do większości prac, o których wspominasz, oprócz wiercenia w ścianach. Ponieważ przymierzam się do tego samego modelu oglądałem go już parę razy w sklepie: jest stosunkowo lekki, irytują mnie jednak dwie rzeczy - podświetlenie, które działa ZAWSZE po wciśnięciu włącznika (w niektórych modelach włącza się je osobno) i iskrzące szczotki. Nie wiem z czego to wynika, ale miałem wcześniej zielonego Boscha i było dokładnie tak samo. Na plus (jak dla mnie): lekki, dobra bateria, szybka ładowarka, zestaw akcesoriów i torba z miękkiego tworzywa, dużo wygodniejsza niż plastikowe walizki, no i 3 lata gwarancji. Jeśli będziesz wykorzystywał narzędzie do sporadycznego wiercenia (ale nie w ścianie), to będziesz zadowolony, a parametry będą w zupełności wystarczające. Jeśli nie zależy Ci na dwóch biegach, poszukaj też AEG li-ion: mają w ofercie podobny model, 3 lata gwarancji i dodatkowo tańszy o jakąś stówę, czy dwie. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem. Pozdrawiam, Paweł
Dzięki za odpowiedź. Do wiercenia w ścianie raczej będę używał wiertarki. Pomogłeś. Zobaczę jeszcze AEG, będę wdzięczny za konkretny model.
Dzięki za odpowiedź. Do wiercenia w ścianie raczej będę używał wiertarki. Pomogłeś. Zobaczę jeszcze AEG, będę wdzięczny za konkretny model. Model z nowej linii (pomarańczowej) to BS 12C2 Li - nie jestem pewien, ale chyba dwubiegowa i BS 12C Li - to samo, ale jeden bieg=mniejsza prędkość obrotowa. Jest jeszcze BS12CIQ - w internecie za niecałe 500 brutto, jednobiegowa. Przy okazji oględzin wspomnianego Boscha przyglądałem się także AEG - mieli model jednobiegowy. Pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy (w ręce;)) to dziwny start. Chodzi o to, że po włączeniu delikatnie szarpie na boki, jakby wrzeciono miało zbyt dużą bezwładność. W porównaniu do Boscha, który startuje łagodniej, to jedyna wada jak dla mnie. Być może Bosch ma inną elektronikę. Jeśli chodzi o te dwa kolory: być może doczytałeś, że AEG wprowadza pomarańczową linię, żeby odróżnić się od konkurencji. Funkcjonalnie wielkich zmian ( o ile w ogóle jakieś są) nie ma. Gwarancja na niebieskie i pomarańczowe: 3 lata po rejestracji przez sieć. Do Boscha byłem zrażony przez zielonkę, o której wspominałem. Z AEG mam wiertarkę udarową SBE600R i jestem bardzo zadowolony z jakości: świetnie wyważona, w miarę cicha i mocna. Za Boschem przemawia dodatkowe wyposażenie, 3 lata gwarancji, w tym wydłużona na akku i dużo bardziej poręczne opakowanie. Z cech bardziej subiektywnych: Bosch lepiej pracuje i leży w dłoni. O AEG poczytaj w katalogu producenta: http://www.aeg-powertools.pl/internet/CmsTEST2003A.nsf/files/AEG_Catalogue_Orange_PL.pdf/$FILE/AEG_Catalogue_Orange_PL.pdf Baterie i ładowarki podobne: AEG ma chyba 1,5Ah, Bosch 1,3Ah. Ładowarki 30 minut, dwubiegówka AEG do kupienia za jakieś 700-750. Nie jestem pewien gdzie montują niebieskiego Boscha, AEG póki co jeszcze poza Chinami;) Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ;) Paweł
witam. posiadam małą zgrabna lekką i mocną wkrętarke mianowicie makita td 090 dwe dużo nią pracuje i nie narzekam a nawet polecam. sprawdz i porównaj. pozdrowienia
Ja do propozycji mogę dorzucić dwie: Kress 10,8 ASSet Li-ion, z nastadką kątową i zdejmowaną głowicą. Świetna rzecz, jest jeszcze makita DF 030DWE - dwubiegowy moim zdanie oba lepsze troche niż Bosch. za Kressa trzeba dać ok 600 zł, makita może troche tańsza.
Wczoraj bawiłem się niebieskim Boschem 12V seria GSR 12-2. Ma 27Nm podczas wiercenia, nie ma jak go ręką zatrzymać. Sprzęcik świetny. I kosztuje jakieś 350pln. Jest certyfikat, 3 lata gwarancji. Zamówiłem jeden dla mnie bo mam remont i dużo się zakręcę spaxów i innych tego typu rzeczy. Generalnie polecam sprzęt, zwłaszcza, że można kupić znacznie taniej niż cena oficjalna (chyba go gdzieś widziałem 480pln)... bogus105@wp.pl
Nie przecze że fajna wkrętarka, ale 27Nm to siła którą da się zatrzymać ręką. Choć po co próbować i przeciążać silnik;P
makita td 090dwe ma 90Nm
Audi S4 rozpędza się do 250 km/h - co z tego, skoro nawet na autostradzie obowiązuje ograniczenie prędkości? Kolega napisał, że będzie używał wkrętarki w domu. Można się poprzerzucać danymi technicznymi, ale po co? Do lansu służy nasza-klasa :P
tak odbiegając od tematu to S4 nie jest jakimś potworem i nie na wszystkich autostradach jest ograniczenie prędkości... zresztą nawet jak jest to kto ich przestrzega... taka prawda
Wracając natomiast do pierwotnego tematu, czyli Boscha 10,8V-Li, to mam i używam od dłuższego czasu poprzedni model, ten który był wyłącznie na bity, nie był wyposażony w uchwyt wiertarski. Generalnie świetne narzędzie. Używam do wkręcania wkrętów od 2,5x16 do 5x80 w różne materiały, w tym w kołki rozporowe i sprawuje się świetnie. Aku starczają na całkiem długo, ładują się szybko, narzędzie jest małe i poręczne - gdy było kupowane nie miało praktycznie konkurencji w swojej klasie, teraz trochę się namnożyło i można powybierać ze sprzętów innych firm. Kupno takiej wkrętarki ma sens o ile przewiduje się dużo pracy w ciasnych, trudno dostępnych miejscach i przykłada się wagę do lekkości i małych gabarytów urządzenia. Na domową lepsza jest jakaś typowa, która będzie miała większą moc, wyższe obroty, a będzie zdecydowanie tańsza. Jedyną wadą tej wkrętarki jaką stwierdziłem, jest coś najzupełniej typowego dla aku Li, a mianowicie bardzo duża wrażliwość na niskie temperatury. Pracuję całorocznie i dużo na powietrzu, zimą muszę narzędzia trzymać w cieple i wyciągać tylko na moment dokręcania, bo gdy Li jest już nieco zużyty, po przechłodzeniu jego pojemność spada do zera.
Uzupełnienie - nie zauważyłem że do aktualnego modelu wprowadzili drugi bieg. Teraz to się już do wiercenia nadaje, bo jednobiegowa była zbyt wolna.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.