Bosch

G
Marcin 2009-06-24 00:00

Bosch

Szukam dobrej wkrętarki do domu (niedługo się przeprowadzam i będzie dużo wkręcania). Po kilku dniach oglądania i czytania wybrałem to:
http://allegro.pl/item662538865.html, czyli Bosch GSR 10,8V Li-2.
Wg specyfikacji ma to 11 Nm/30Nm momentu obrotowego. Moje pytanie jest takie: czy to nie jest za mało. Nm nic mi nie mówią, więc nie wiem czy tym wkręce coś w ścianę albo czy da radę tym wywiercić jakiś otwór w ścianie.
Mam już dosyć dobrą wiertarkę Boscha, więc dla cięższych prac mam już sprzęt - ta wkrętarka ma służyć głównie do prac meble, wieszanie półek, przykręcanie kołków rozporowych itd.
Zależy mi na tym, żeby tez była mała i lekka, a ta spełnia ten warunek.
Proszę o pomoc i opinie.

G
Marcin 2009-06-24 00:00

Re:Bosch

Prośba do moderatora, żeby zmienił temat na bardziej opisowy: "Wkrętarka Bosch GSR 10,8V Li-2"

G
Paweł 2009-06-24 00:00

Nm nic mi nie mówią, więc nie wiem czy tym wkręce coś w ścianę albo czy da radę tym wywiercić jakiś otwór w ścianie.
Mam już dosyć dobrą wiertarkę Boscha, więc dla cięższych prac mam już sprzęt - ta wkrętarka ma służyć głównie do prac meble, wieszanie półek, przykręcanie kołków rozporowych itd.
Zależy mi na tym, żeby tez była mała i lekka, a ta spełnia ten warunek.
Proszę o pomoc i opinie.
Kołek wkręcisz nawet IXO, który ma 3 Nm ;) Bosch, o którym piszesz nadaje się do większości prac, o których wspominasz, oprócz wiercenia w ścianach. Ponieważ przymierzam się do tego samego modelu oglądałem go już parę razy w sklepie: jest stosunkowo lekki, irytują mnie jednak dwie rzeczy - podświetlenie, które działa ZAWSZE po wciśnięciu włącznika (w niektórych modelach włącza się je osobno) i iskrzące szczotki. Nie wiem z czego to wynika, ale miałem wcześniej zielonego Boscha i było dokładnie tak samo. Na plus (jak dla mnie): lekki, dobra bateria, szybka ładowarka, zestaw akcesoriów i torba z miękkiego tworzywa, dużo wygodniejsza niż plastikowe walizki, no i 3 lata gwarancji. Jeśli będziesz wykorzystywał narzędzie do sporadycznego wiercenia (ale nie w ścianie), to będziesz zadowolony, a parametry będą w zupełności wystarczające. Jeśli nie zależy Ci na dwóch biegach, poszukaj też AEG li-ion: mają w ofercie podobny model, 3 lata gwarancji i dodatkowo tańszy o jakąś stówę, czy dwie. Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem.
Pozdrawiam,
Paweł

G
Marcin 2009-06-25 00:00

Dzięki za odpowiedź. Do wiercenia w ścianie raczej będę używał wiertarki. Pomogłeś. Zobaczę jeszcze AEG, będę wdzięczny za konkretny model.

G
Paweł 2009-06-25 00:00

Dzięki za odpowiedź. Do wiercenia w ścianie raczej będę używał wiertarki. Pomogłeś. Zobaczę jeszcze AEG, będę wdzięczny za konkretny model.
Model z nowej linii (pomarańczowej) to BS 12C2 Li - nie jestem pewien, ale chyba dwubiegowa i BS 12C Li - to samo, ale jeden bieg=mniejsza prędkość obrotowa. Jest jeszcze BS12CIQ - w internecie za niecałe 500 brutto, jednobiegowa. Przy okazji oględzin wspomnianego Boscha przyglądałem się także AEG - mieli model jednobiegowy. Pierwsza rzecz, która rzuca się w oczy (w ręce;)) to dziwny start. Chodzi o to, że po włączeniu delikatnie szarpie na boki, jakby wrzeciono miało zbyt dużą bezwładność. W porównaniu do Boscha, który startuje łagodniej, to jedyna wada jak dla mnie. Być może Bosch ma inną elektronikę. Jeśli chodzi o te dwa kolory: być może doczytałeś, że AEG wprowadza pomarańczową linię, żeby odróżnić się od konkurencji. Funkcjonalnie wielkich zmian ( o ile w ogóle jakieś są) nie ma. Gwarancja na niebieskie i pomarańczowe: 3 lata po rejestracji przez sieć. Do Boscha byłem zrażony przez zielonkę, o której wspominałem. Z AEG mam wiertarkę udarową SBE600R i jestem bardzo zadowolony z jakości: świetnie wyważona, w miarę cicha i mocna. Za Boschem przemawia dodatkowe wyposażenie, 3 lata gwarancji, w tym wydłużona na akku i dużo bardziej poręczne opakowanie. Z cech bardziej subiektywnych: Bosch lepiej pracuje i leży w dłoni. O AEG poczytaj w katalogu producenta: http://www.aeg-powertools.pl/internet/CmsTEST2003A.nsf/files/AEG_Catalogue_Orange_PL.pdf/$FILE/AEG_Catalogue_Orange_PL.pdf
Baterie i ładowarki podobne: AEG ma chyba 1,5Ah, Bosch 1,3Ah. Ładowarki 30 minut, dwubiegówka AEG do kupienia za jakieś 700-750. Nie jestem pewien gdzie montują niebieskiego Boscha, AEG póki co jeszcze poza Chinami;)
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu ;)
Paweł

G
adam 0 2009-06-26 00:00

witam.
posiadam małą zgrabna lekką i mocną wkrętarke mianowicie makita td 090 dwe
dużo nią pracuje i nie narzekam a nawet polecam. sprawdz i porównaj.
pozdrowienia

G
JK 2009-06-26 00:00

Ja do propozycji mogę dorzucić dwie: Kress 10,8 ASSet Li-ion, z nastadką kątową i zdejmowaną głowicą. Świetna rzecz, jest jeszcze makita DF 030DWE - dwubiegowy moim zdanie oba lepsze troche niż Bosch. za Kressa trzeba dać ok 600 zł, makita może troche tańsza.

G
Wojtek 2009-07-01 00:00

Wczoraj bawiłem się niebieskim Boschem 12V seria GSR 12-2. Ma 27Nm podczas wiercenia, nie ma jak go ręką zatrzymać. Sprzęcik świetny. I kosztuje jakieś 350pln. Jest certyfikat, 3 lata gwarancji. Zamówiłem jeden dla mnie bo mam remont i dużo się zakręcę spaxów i innych tego typu rzeczy. Generalnie polecam sprzęt, zwłaszcza, że można kupić znacznie taniej niż cena oficjalna (chyba go gdzieś widziałem 480pln)...
bogus105@wp.pl

G
JK 2009-07-02 00:00

Nie przecze że fajna wkrętarka, ale 27Nm to siła którą da się zatrzymać ręką. Choć po co próbować i przeciążać silnik;P

G
adam 0 2009-07-03 00:00

makita td 090dwe ma 90Nm

G
gosc 2009-07-03 00:00

Audi S4 rozpędza się do 250 km/h - co z tego, skoro nawet na autostradzie obowiązuje ograniczenie prędkości? Kolega napisał, że będzie używał wkrętarki w domu. Można się poprzerzucać danymi technicznymi, ale po co? Do lansu służy nasza-klasa :P

G
Waaaa 2009-07-05 00:00

tak odbiegając od tematu to S4 nie jest jakimś potworem i nie na wszystkich autostradach jest ograniczenie prędkości... zresztą nawet jak jest to kto ich przestrzega... taka prawda

G
damork 2009-07-10 00:00

Wracając natomiast do pierwotnego tematu, czyli Boscha 10,8V-Li, to mam i używam od dłuższego czasu poprzedni model, ten który był wyłącznie na bity, nie był wyposażony w uchwyt wiertarski. Generalnie świetne narzędzie. Używam do wkręcania wkrętów od 2,5x16 do 5x80 w różne materiały, w tym w kołki rozporowe i sprawuje się świetnie. Aku starczają na całkiem długo, ładują się szybko, narzędzie jest małe i poręczne - gdy było kupowane nie miało praktycznie konkurencji w swojej klasie, teraz trochę się namnożyło i można powybierać ze sprzętów innych firm. Kupno takiej wkrętarki ma sens o ile przewiduje się dużo pracy w ciasnych, trudno dostępnych miejscach i przykłada się wagę do lekkości i małych gabarytów urządzenia. Na domową lepsza jest jakaś typowa, która będzie miała większą moc, wyższe obroty, a będzie zdecydowanie tańsza. Jedyną wadą tej wkrętarki jaką stwierdziłem, jest coś najzupełniej typowego dla aku Li, a mianowicie bardzo duża wrażliwość na niskie temperatury. Pracuję całorocznie i dużo na powietrzu, zimą muszę narzędzia trzymać w cieple i wyciągać tylko na moment dokręcania, bo gdy Li jest już nieco zużyty, po przechłodzeniu jego pojemność spada do zera.

G
damork 2009-07-10 00:00

Uzupełnienie - nie zauważyłem że do aktualnego modelu wprowadzili drugi bieg. Teraz to się już do wiercenia nadaje, bo jednobiegowa była zbyt wolna.

1