Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Kiedyś bym polecił ale to co teraz jest w castorama to tragedia nie wytrzymuje nawet pol roku trzyletnia wiertarka lepiej działa niż dwumiesięczną a...
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Proszę o radę. Mam wkrętarkę Makity z dwoma accu Ni-Cd 14,4V-dostałem ja w prezencie i będzie używana sporadycznie w pracach domowych. Stąd moje pytanie-czy jeśli załaduję tylko jeden accu a drugi zostawię w stanie że tak powiem "sklepowym" jako rezerwę na przyszłość to temu niezaładowanemu nic się nie stanie ? W zasadzie nie potrzebuję 2 akumulatorów bo nie wykonuję w domu prac wymagających intensywnego wykorzystania wkrętarki,ale boję się ze po jakimś czasie przechowywania prawie pusta bateria będzie do niczego. Tak wiec reasumując -załadować i przechowywać obydwie baterie czy tylko jedną . Z góry dzięki za odpowiedź.
Raczej spodziewaj się , ze bateria ulegnie uszkodzeniu, niestety te ni-cd tak mają. Jeżeli wkrętarki nie potrzebujesz to po prostu sprzedaj cały komplet1 przynajmniej odzyskasz pieniądze, tym bardziej,że piszesz -nowa ..... Slawek
To nie jest tak że nie potrzebuję - nie potrzebuję 2 akumulatorów ale może być tak że kiedyś będę miał jakaś grubszą robotę i wtedy drugi accu się przyda. Zastanawia mnie tylko jak długo można przechowywać akumulator w stanie fabrycznie nowym. W sklepach też nie wiemy ile sprzęt leży -może wkrętarka leżała ze dwa lata a my kupujemy ją jako nową . A sprzedawać nie będę bo to prezent -a prezentów się nie sprzedaje :)
Nie do końca tak jest, teoretycznie bateria NiCd nieużywana calkowicie, nowa powinna wytrzymać bez ubytku nawet rok i dłużej, zresztą kupując w sklepach czasami nieświadomie kupujemy wkrętarki która mają rok lub dłużej.. i są sprawne obie baterie. Mimo wszystko jest niewielkie ryzyko, że mimo nowości ktoś choćby przy sprawdzaniu narzędzia podczas sprzedaży włożył baterie do ładowarki, wtedy już nie jest tak różowo. Poza tym istnieje ryzyko zbyt niskiego stanu rozładowania nawet nowych baterii. Nie wiem czy nie lepszym wyjściem jest uzytkowanie dwóch baterii, z opcją "pamiętania o nich";) - ja tak robie, mam w domu dwie wkrętarki, jedną z NiCd i ją przynamniej raz w miesiącu, rozładowuje i ładuje do pełna. Wychodzę z założenia że lepiej stracić 12-15 cykli ładowania rocznie więcej niż mieć po pół roku baterie które mają połowe pojemności. Ale to rozwiązanie wymaga od nas pamięci o Narzędziu. Nazwałbym to domową konserwacją, bo co jakiś czas sprawdzam wiertła czy inne akcesoria do narzedzi, gdy potrzeba to je konserwuje(smarowanie) sprawdzam stan smarowania w uchwycie SDS w mlotku - wkońcu smar też się starzeje, oraz kilku innych rzeczy w narzędziach, które czasem leżą dłuższą chwile. Rozważ obie drogi
JK dzięki za radę .............. Chyba faktycznie załaduję obydwa akumulatory ! Ale dalej nurtuje mnie pytanie jak długo można przechowywać "fabryczny" akumulator. Sprzęt leży najpierw w fabrycznym magazynie ,potem gdzieś w hurtowni,potem w sklepie -w zasadzie nie wiemy ile leżał sobie od daty wyprodukowania bo często takiej daty na akumulatorach nie ma albo jest jakoś zakodowana.Tak wiec nie wiem jak stary jest akumulator w sprzęcie który dzisiaj kupiliśmy w sklepie .
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.