Baterie do wkretarki Makita jak przechowac dlugi czas.

G
Lukasz 84 2009-08-16 00:00

Baterie do wkretarki Makita jak przechowac dlugi czas.

Okolo rok temu kupilem wkretarke Makita 18 V NiCd 1.3 Ah i nieuzywalem jej przez ten czas . Dopiero ostatnio przeczytalem ze jest to szkodliwe dla akumulatorkow jesli nie sa uzywane. Mam Boscha GSR ktorego uzywam teraz a Makite kupilem bo byla promocja i nie ma potrzeby zebym jej uzywal. Co teraz zrobic . Jak prawidlowo przechowac baterie zeby np po roku lub dwoch ciagle nadawaly sie do uzytku? Dodam ze uzylem Makity 1 raz wkrecilem kilka wkretow bo akurat nie mialem Boscha pod reka. Nie ladowalem baterii od kiedy ja kupilem caly ten czas lezala w walizce. Wiem ze bylo duzo postow na temat baterii ale chodzi mi o moj konkretny przypadek. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.

G
JK 2009-08-16 00:00

Re:Baterie do wkretarki Makita jak przechowac dlugi czas.

Wkrętarki trzeba po prostu uzywać i tyle, w twoim przypadku nic nikdt ci nie doradzi bardziej, skoro nie da się sprawdzić stanu baterii. makita drobi dobre akku, ale jeśli już naładowałeś choć raz baterie to od tego momentu trzeba je ładować i tyle. Mogły troche stracic na pojemności, ale formowanie powinno przywrócić im właściwy stan.

G
Lukasz 84 2009-08-17 00:00

Moj blad ze kupilem ja tak naprawde jej nie potrzebujac. Jeszcze nie ladowalem akumulatorkow ale pytanie jak dlugo moga lezec bez uzywania tak aby bylyjeszcze sprawne gdy w koncu zaczne ich uzywac.

G
JK 2009-08-17 00:00

Jeśli nie ładowałeś jeszcze ich to są jak nowe;) czyli mogą leżec teoretycznie pare lat. W praktyce - po prostu sprzedaj tą wkrętarke;) i tyle

G
Lukasz 84 2009-08-18 00:00

Dzieki za pomoc. Rzeczywiscie pozbycie sie wkretarki bedzie chyba najlepszym rozwiazaniem. Pozdrawiam

1