Bardzo prosta wiertarka

G
Grzegorz 2012-11-24 16:24

Bardzo prosta wiertarka

Witam,

Potrzebuję bardzo prostej wiertarki do sporadycznego użytku. Czasami wywiercić otwór w drewnie, plastiku. Coś co będzie w domu pod ręką, bo gdy potrzeba lepszego sprzętu do ścian czy betonu, to mam od kogo wziąć na chwilę.

Co możecie mi polecić? Mogę sam wybrać w myśl zasady "prosta=niedroga", ale żeby mi się w rękach nie rozpadła i krzywdy nie zrobiła. Już kiedyś miałem suszarkę nieznanej firmy i eksplodowała mi w ręce. Nie chcę czegoś takiego przeżywać ponownie. :)

Z góry dzięki za podpowiedzi. Nie podaje przedziału cenowego, bo nie wiem jaka kwota jest adekwatna.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-11-25 19:10

Re: Bardzo prosta wiertarka

Świeżutka recenzja, jeśli możesz wydać około 200 PLN weź pod uwagę nowego Skila:

http://panfleks.blogspot.com/2012/11/skil-torro-6950aa-recenzja-porownanie.html

Do betonu też się nada, nie będziesz musiał pożyczać ;-)

G
Grzegorz 2012-11-25 23:01

O, dziękuję. :) Wygląda ciekawie. Planuję wydać właśnie taką kwotę.

PS.

Fajny blog.

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-11-25 23:05

Bardzo proszę ;-)
Dziękuję za komplement.

G
kserus 2013-08-14 13:24

Celma, np. WKRĘTARKA LITOWO - JONOWA WAK-Li 3,6. To już porządny sprzęt, idealny po własne potrzeby. My przeprowadziliśmy przez jej pomocy w zasadzie cały remont, z dużym powodzeniem - wiertarka ani raz nie odmówiła posłuszeństwa.

G
IXO 2013-08-14 14:23

Przecież ta Celma to jest chińczyk. Bardzo niskiej jakości. Nawet na kartonie napisane "made in prch" rzekomo pod kontrolą Celmy... Już to widzę jak pracownik celmy chińczyków kontroluje i w chinach siedzi... Moc nie-polskich narzędzi"

Wszystkie te wkrętarki to są i tak kopie Bosch IXO. I żadna nie dorównuje pierwowzorowi do pięt. Chcecie wkrętarkę 3,6V. Tylko Bosch.

G
Bel-ami 2013-08-14 14:42

Jaki remont przeprowadziliście tym pistolecikiem? Zaprawy nim mieszałeś? Ktoś o zupie, ty o dupie. Człowiek pytał o wiertarkę a ten wyskakuje z karaczanem do skręcania co najwyżej karmnika dla ptaków.

Skretynienie marketingowców sięga już zenitu. Na co liczycie z tymi nachalnymi wstrzykami w każdym temacie? Jeszcze wstawiacie cały nazwy produktów tak żeby szukający jakiejś rady w sieci łatwiej trafiali na wasze super pozytywne komentarze. Szkoda, że robicie to z subtelnością małpy w chuci.

W innym przypadku napisałbym, że po co Celmie taka nachalna polityka? Przecież dobre narzędzia same się obronią. Niestety omal zapomniałem, że jakość narzędzi Celmy od kilku lat pikuje w dół. I razem z takimi Stayerami, Parkside'ami i innymi gruzami muszą najmować jakiś ćwierćinteligentów do promocji w sieci. Całe szczęście, ale odsetek ludzi na równie niskim poziomie inteligencji, jest w naszym społeczeństwie bardzo mały. I mam nadzieje, że klienci nie dadzą się nabrać na te mogące co najwyżej wywołać uśmiech politowania, żałosne próby reklamy.

G
Mike 2013-08-14 18:58

Po co Celmie taka polityka? BO TONĄCY BRZYTWY SIĘ CHWYTA.

Za kilka lat to o Celmie nikt już pamiętał nie będzie, zbankrutują bo firm sprzedających chińczyki i koreąńczyki jest multum. A własnych narzędzi Celma nigdy nie zbuduje bo nie ma inżynierów i grubej kasy.
Wszyscy moi znajomi z branży którzy kupili nowe Celmy byli bardzo niezadowoleni z jakości i parametrów tych narzędzi - nie chcą już więcej kupować. Narzędzia tanie i parametry adekwatne do ceny. Mówili ze nie kupią już więcej. Sam kupiłem ich "legendarna" wiertarkę i miła takie luzy na wrzecionie że do żadnego precyzyjnego wiercenia się nie nadawała. Z reklamacją też był cyrk.
Dobre narzędzia obronią się same - tylko ze naprawdę muszą być dobre...

Wracając do tematu autor już pewnie kupił tego Skila Torro - słusznie uczynił - dobry wybór dla majsterkowicza.

G
19pawelek84 2013-08-15 01:39

Celma kiedyś była naprawdę dobra. Bardzo często można się spotkać z wiertarkami z lat80/90 które wciąż hulają i jedynie co to części ekploatacyjne się zużywają...co niestety przy złej polityce Celmy bywa problemem(brak części zamiennych do starych modeli), obecnie Celma podobnie jak np bosch czy black&decker nie dorównuje tym co kiedyś produkowali.

a wracając do tematu. Autorze,na Twoim miejscu brałbym coś taniego ale serwisowalnego. Może być ten skil,może być w/w black&decker,może sparky...zależy gdzie jaką okazję wyhaczysz.

1