akumul.wkretarek

G
thomas 2010-02-17 18:59

akumul.wkretarek

Napiszcie ile mogą wytrzymać akum Ni-cd prawidłowo użytkowane lecz używane amatorsko np Makita, dziekuję np 1,2lata

G
JK. 2010-02-17 20:43

Re:akumul.wkretarek

Nikt ci tego nie powie, bo to niemożliwe, jesli akumulator wytrzyma 2 lata w miare uczciwym stanie, to będzie dobrze. Kiedyś makita miała akumulatory, które potrafiły wytzymać 5/6 lat. Teraz jest to około 2/3 lata, ale z jednym zatrzerzeniem, akumulator nie może długo leżeć bezczynnie. Raz na miesiąc lub dwa trzeba je naładować bez względu na to czy sie będzie uzywać czy nie.

G
jacu 2010-02-17 20:56

Witam użytkuję(jeszcze:-)) Makteca od 2003r.Przez pierwsze 3 lata korzystałem z niego przy pracach domowych(rzadko ładowawałem i starałem się niedoładowywać).Przez następne lata używany był intensywnie na budowie i tu już różnie z ładowaniami bywało.W tamtym roku praktycznie z dnia na dzień padł mi jeden aku.Drugi działa bez zarzutu ale jak długo jeszcze pociągnie?Tak więc NI-CD powinny wytrzymać dość długo ale chyba sporo zależy od jakości użytych ogniw ładowarek i szczęścia.Znam przypadki takich samych wkrętarek bosch kupionych 5 lat temu użytkowanych w tych samych warunkach gdzie aku padały parami jeden po drugim po pół roku,czy roku.Kilka z nich działa do dziś i to całkiem nieżle ale to duża mniejszość z nich

G
budowlaniec 2010-02-17 22:57

Napiszcie ile mogą wytrzymać akum Ni-cd prawidłowo użytkowane lecz używane amatorsko np Makita, dziekuję np 1,2lata
Producenci podają ten czas nie w latach, ale w cyklach ładowania. Przelicz sobie na lata, np. tak: akumulator wytrzymuje 600 cykli, ładujesz go (średnio) raz na dwa dni.

G
thomas 2010-02-18 18:36

Panie JK mam jeszcze do pana jedno pytanie i radę!co sie tyczy akum.Makita 6271 bo takie też zamierzam zakupić lecz używać je do domowego majsterkow. A jakbym używał tylko jednego akum a drugiego od nowości ani nie tykał!dopiero po padnięciu pierwszego np. po 2latach zaczął używać tego deugiego?czy ten drugi bedzie sprawny jak nowy.dziekuję

G
Sławek1 2010-02-18 21:50

Szanowni dyskutanci problemu akumulatorów...
Uruchomilem 3 szt 12 V Celmy! Baterie maja nie wiem ile lat -dużo( musiałbym iść do warsztatu ,a mi sie po prostu nie chce)! po otworzeniu takowych nie bylo sladu wylań, korozji itp, natomiasy w każdym aku byla 1 ( jedna) uszkodzona przez ktora zestaw nie działał.Wymiana i akumulatory trzymaja , maja taka moc jak przed naprawą. Pojemnosć prądowa 2Ah.. Uważam ,że odnioslem sukces.... przynajmniej w tym zakresie. Proby naprawy aku Einhella podobna metoda jak wyżej bez sukcesu. natomiast regeneracja aku wkretarki "fur Obi" aus Deutschland - ładuje się! ale na razie nie wiem jak bedzie z trzymaniem napięcia , bo za krotko. Najdluzej z mojego doswiadczenia dotychczas "trzymały"aku topexu we wkrętarce zielonej 14,4v - kilka lat , ale wiecej niz dwa. W tym roku uszkodzilem calosc przy upadku z wysokosci.
Summarum:
NiCd - trwałość jak sie uda i jak się ma szczęście (ale szczęściu należy pomóc....). Sposób ładownia też wplywa na trwałość! szybkie ładowanie skraca żywotność aku.
pozdrawiam Slawek

1