Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Nie naciągaj na olej firmowy. Znam lepszej jakości olej do H i tańszy - ważne aby parametry były a nie dochód H tylko sie liczył
To są narzędzia jednorazowe po gwarancji można wyrzucić na śmietnik
To jest nauczka, by nie kupować badziewia. Tez mam taki kłopot to są narzędzia jednorazowe Pisałem do Niemiec odpisali mi bym kontaktował sie z OBI a OBI...
Firma solidna i prządna. Ze sprzętu, zadowolony i serwis w porządku a myślałem że się wpakowałem w jakieś badziewie.
Zgadzam sie, pracuje zawodowo koszac boboczy drog oraz rowy ze skarpami od czerwca do sierpnia po 12 godzin lacznie z sobotami uzywamy tylko wykaszarek Husqvarna...
Witam! Jestem początkujący w obróbce drewna. Potrzebuję uniwersalnego narzędzia do cięcia drewna (meble wg własnego projektu) głównie z przeznaczeniem do cięcia wzdłużnego. Czy wyrzynarki z "laserem ułatwiają cięcie na wprost czy to tylko marketing?
Wyrzynarki służą do cięć krzywolinijnych. Do cięcia wzdłużnego (poprzecznego i ogólnie obróbki drewna) służą pilarki elektryczne i stołowe. Na dłuższą metę wyrzynarka jest wyborem najgorszym z możliwych. Szczególnie w kontekście tego, co zamierzasz z nią robić. Szkoda Twoich pieniędzy, chyba, że możesz wydać minimum 700 PLN na coś z potrójnym trzymaniem brzeszczota.
Zdaję sobie sprawę że najlepsza byłaby piła typy "krajzega" ale potrzebuję uniwersalnego narzędzia. Widziałem prowadnice do wyrzynarek tylko nie wiem czy się sprawdzą do cięcia deski np na długość 150 cm. z zachowaniem kąta prostego?
Masz rację, prowadnice są nawet w zestawach z wyrzynarką. Nie zawsze musisz kupować osobno. Problem polega tylko na tym, że w trakcie długiej pracy brzeszczot bardzo mocno się nagrzewa i wygina. Jeśli chcesz osiągnąć perfekcję w tego rodzaju pracy, musisz pamiętać o kilku rzeczach: 1) odpowiednie ustawienie parametrów maszyny (podcinanie, etc.) 2) odpowiedni nożyk, 3) odpowiednia technika. Dlaczego nie chcesz kupić pilarki? Takiej normalnej, w cenie wyrzynarki?
Dziękuję za odpowiedź. Zamierzam zrobić komodę i szafę oraz łóżko. Nie chcę przeinwestować w narzędzia. Dobra wyrzynarka jawi mi się jako narzędzie uniwersalne alle jeszcze nigdy nie pracowałam na takim sprzęcie i szukam porady. Mam już wkrętarkę, stół, myślę o frezarce ale też nie z górnej półki. Najważniejsze jest w miarę dobre narzędzie do cięcia. Z drugiej strony widziałem w marketach piły stołowe za około 300 zł ale nie wiem czy są coś warte, fakt mają prowadnice i mocne silniki. A co z cięciem po łuku ?
Piotrek - drewno jest nieco mniej "wymagające" niż płyta, co nie znaczy, że niedokładności narzędzi będzie przy drewnie niewidoczna. Do takich projektów możesz kupić lepsze narzędzia, bądź spróbować dociąć wszystkie elementy w markecie. Będzie to znacznie lepsze rozwiązanie, niż zabawa tanią wyrzynarką. Może zastanów się nad wypożyczeniem narzędzi na potrzeby tego projektu? Moi znajomi - którzy pracują w drewnie na podobnym poziomie, co Ty - mają pilarki Dedry: http://www.narzedzia.pl/pila-stolowa-do-drewna-krajzega-1600w-ded7754,39360.html Jest to jakieś rozwiązanie, pod warunkiem, że zaakceptujesz pewne niedoskonałości tych maszyn. Do cięcia po łuku wyrzynarka jak najbardziej się nadaje. Ja takie zaokrąglone elementy przygotowuję za pomocą wyrzynarki właśnie, a dokładnie obrabiam na szlifierce taśmowej położonej "na plecach". Jest jeszcze jedna opcja, o której warto wspomnieć: zagłębiarka z szyną. Wygląda to tak: http://www.narzedzia.pl/produkty,2/search=zag%C5%82%C4%99biarka&order_by=price_asc&page_size=15 Niemarkowe zagłębiarki można kupić nieco taniej. Za pomocą szyny pociąłbyś sobie wszystko wzdłuż i po szerokości. Przemyśl też ukośnicę - ona także jest jakimś rozwiązaniem, ale wzdłuż nie potniesz, a na szerokość maksymalnie to będzie jakieś 300mm. Szczególnie w kontekście łóżka, do którego będziesz potrzebował - jak sądzę - długich pasów materiału, drewna bądź płyty. Wniosek płynący z takich rozważań jest jeden: zabawa w najprostsze nawet "stolarstwo" to dość znaczne środki, jakie powinno się przeznaczyć na narzędzia ;-) Bo nie ma, niestety - złotego środka w cenie poniżej 500 PLN :(
OK. Powoli przekonuję się do pilarki stołowej. Doszły mnie słuchy, że nawet amatorska lepiej poradzi sobie z cięciem wzdłużnym niż wyrzynarka. Docinanie w markecie nie wchodzi w grę, ponieważ moje projektowanie odbywa się ad hoc najczęściej. Myślę że, pilarka stołowa i jakaś frezarka górnowrzecionowa będą pierwszymi poważnymi zakupami. Myślałem też o pilarce (z ręki) z prowadnicą ale chyba dla początkującego pilarka stołowa będzie najlepszym rozwiązaniem.
Piotrek, o problemach z cięciem wzdłużnym wyrzynarką pisałem już w pierwszym poście ;-) Jeśli możesz sobie pozwolić na zagłębiarkę, to jednak myślę, że będzie dużo lepsza, niż tania pilarka stolikowa. Za pomocą tej pierwszej ułożysz sobie na płaskim stole elementy, przyłożysz szynę i ciach! A piła stolikowa z krótkim blatem i bez wózka bocznego naprawdę będzie męczarnią. Taką piłę warto mieć, ale jeśli szukasz najbardziej uniwersalnego rozwiązania, na tę chwile będzie to zagłębiarka. Poszukaj w sieci filmów na ich temat, zobaczysz, jak prosto się nią tnie. Oczywiście pamiętaj też o tym, że do cięcia wzdłużnego będziesz potrzebował innej tarczy, niż to cięcia w poprzek ;-)
Oczywiście możesz także kupić zwykłą pilarkę ręczną (nie zagłębiarkę) i do zestawu dokupić szynę. Uniwersalne ma w swojej ofercie Wolfcraft, np. To tak, tytułem uzupełnienia.
Dziękuję za informacje i porady. Na teraz nie rozumiem różnicy między zagłębiarką a pilarką. Ale od czego jest wujek Google. Prace rozpocznę wiosną, więc mam czas aby spokojnie dokonać wyboru i nie płacić frycowego. Wydaje mi się, że max. grubość deski w moim przypadku to 40 do 60 mm. Pilarka z szyną powinna wystarczyć. W końcu będą to tylko drzwi do szafy czy deski do łóżka. Reszta desek to już krótsze elementy składające się na komodę czy małe szafki. Z tego co się orientuję frezarką górnowrzecionową też można dociąć deskę na trzy razy na przykład. Bardzo cenię sobie uwagi doświadczonych majsterkowiczów. Pozdrawiam
Szanowny Panie Flex ! A może tak część swoich dyawagacji nt. właściwości wyrzynarek zamieni Pan na przypomnienie rzecznikowi praw konsumentów w sprawie mojego zapytania z pażdziernika br., które również dotyczy prawidłowego cięcia wyrzynarki ? (Z.S.)
To pytanie do rzecznika nie ma sensu, jeśli producent wyrzynarki i zapewnił w instrukcji obsługi, że wyrzynarka będzie idealnie cięła pod katem prostym wzdłuż, czy nawet w szerz. A z tego co wiem żaden producent nie zapewnia tego. Twoje pytanie do rzecznika miałoby jedną odpowiedź, uzytkowanie zgodne z przeznaczeniem, a to jest w instrukcji obsługi.
Kto się kryje pod tą arcymądrą odpowiedzią i pod nickiem ZS (2) ?
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.