Wkrętarka AEG BS12XR

G
JK. 2010-11-30 02:18

Wkrętarka AEG BS12XR

Od kiedy zacząłem uzywać wiertarki AEG, postanowiłem że nawet do domu przydaje się mocny profesjonalny sprzęt, który mnie nie zawiedzie i bedze mógł korzystać z niego latami. Mój stary skil troche się wysłuzył więc szukałem czegoś lepszego znalazłem dwie wkrętaki które cenowo nie były wygórowane. Do wyboru maiłem Kress AB 120 i AEG BS12XR, w zamysle miałem tez zakup nowej katówki i wyrzynarki. Juz prawie kupiłbym Kressa bo był tańszy i mocniejszy troche, ale trochę przeszkadzały mi gabaryty. Ale udało mi się trafić na promocję, AEG za 400zł, znacznie lepiej leżała w ręce od kressa, jednotulejowe metalowe futerko też przemiawiało za AEG. Więc kupiłem...Już tak intesywnie nie była eksploatowana, ale gdy trzeba było radziła sobie znacznie lepiej niz skil, akumulatory starczały na dłużej, szybka ładowarka...Czuć po prostu profesjonalne narzędzie w reku... w pracy z ciekawości porównywałem ją do Makity 6271 czy nawet 6281, może makity i lżejsze ale też delikatne, jednak 22Nm to nie 35Nm...Z odpowiednim wiertłem dewalta 12mm wierciłem w pustakach otrwory bez problemu(mimo braku udaru)....mineły dwa lata, jestem w pełni zadowolny z zakupu, choć jednej rzeczy żałuje że nie jest to 14V, ponieważ akumulatory nie są już pierwszej młodości i zdaje sobię sprawę że wkrótce będą słabnąć. Gdybym miał 14V to z dokupieniem Li-ion nie miałbym problemu... Kolejna super rzecz w AEG, kompatybilność starych wkrętarek z nowyszymi akululatorami tych samych napięć(opróc 12V niestety;))

Ocena
Jakość: 5/5 w pełni profesjonalne narzędzie
Cena:5/5 za 400zł to super sprawa.
Parametry: 4/5 - 1,5Ah przy dłuższych pracach może być ciut mało, zwłaszcza że to 12V
Wygoda: 4/5 - troszkę ciężka, głównie przez metalowy uchwyt wiertarki(który jest wytrzymały, zatrzaskowy, a nie ślizgowy plastikowy)

1