Wertykulatory MTD

G
SeV 2012-04-25 11:18

Wertykulatory MTD

Niestety jestem posiadaczem sprzętu firmy MTD a mianowicie wertykulatora elektrycznego VE40 o mocy 1500W.
Generalnie mam do pielęgnacji niecałe 400m2 trawnika więc zakup elektrycznego wertykulatora wydawał się sensownym rozwiązaniem.

Niestety na urządzeniu tym udało mi się pracować z przerwami około 1 godziny.

Producent przewidział 5-stopniową regulację regulację noży, przy czym ja przeważnie pracowałem na tym najwyższym położeniu tj, około 0,5-1 cm ingerencji noży w podłoże. Więc nie powinno być problemu... a jednak

1. Co 4 metry nóż stawał i nie radził sobie z wertykulacją. Niestety wtedy trzeba było podnosić maszynę (30 kg !!!) i uwalniać noże aby z powrotem nabrały rozpędu.
2. Po około 0.5 godziny napęd zaczął wydawać dziwne piski a niedługo potem pojawiły się wibracje
3. Po godzinie maszyna nie była w stanie wertykulować trawnika, nie pomagało nawet uwolnienie noży.

Prawdopodobnie nie wytrzymał napęd (pasek, zębatka czy jakieś inne elementy)
Po 1 godzinie normalnej pracy !!!

W serwisie dostałem następujące wyjaśnienia: Regularne blokowanie noża jest typowe przy pracy wertykulatorem. Oczywiście elementy napędu nie podlegają gwarancji. Maszyna nie podlega zwrotowi.

Zaczynam więc walkę z serwisem.

Przy okazji... pozostałą część trawnika (50%) dokończyłem wertykulatorem pożyczonym od mojego teścia (kupiony w Castoramie za 400zł, żadna firmówka). Bez problemu, noże wchodziły w trawnik jak w masło, żadnego blokowania, jęczenia itp. Aż się chciało pracować.

1