ukośnica

G
waldek 2012-01-01 14:31

ukośnica

Witam,mam zamiar kupić sobie piłę ukośnice do 800zł co byście mogli mi polecić ,zależy mi na jak najlepszych parametrach czyli długość i grubość obrabianego materiału.

G
waldek 2012-01-02 23:40

Re: ukośnica

Znalazłem dwie ukośnice które mnie interesują EINHELL RED LINE RT-XM 305 U lub METABO KGS 254 M ,co prawda kosztują trochę więcej ale myślę że warto dołożyć.Czy ktos mógłby napisać więcej o tych ukośnicach .

G
Tomek72 2012-01-04 10:02

Cześć.Przede wszystkim nie napisałeś do czego ma służyć ta ukośnica. Wybrałeś dwa duże modele z dużym zakresem cięcia. Domyślam się, że chcesz maksymalnie wykorzystać pieniądze i kupić coś co będzie w miarę uniwersalne. Proponowałbym najpierw wybrać się do sklepu i zobaczyć jak wyglądają w rzeczywistości. Zablokować na którymś kącie i poruszać wtedy uchwytem na boki, jeśli wyczujesz, że jest jakikolwiek luz to zapomnij o precyzyjnym cięciu takim sprzętem.Samo blokowanie nastawionych kątów jest dużo łatwiejsze i szybsze przy pomocy zacisku, a nie dokręcanej rączki( w wybranych przez Ciebie modelach zacisk ustawia kąty stałe;45;22,5;30.15, jeśli chcesz inny kąt musisz dokręcać uchwytem). Druga sprawa to sama waga - metabo waży 17kg niby niewiele, ale wnieś ja na 4 piętro. Sam mam DW 718 i z racji wagi pracuje raczej jako stacjonarna, na wyjazdy jest Festool Kapex i bardzo poręczna mała Makita LS0714L (tez ma duży zakres cięcia a jest mniejsza przez to poręczniejsza w transporcie). Proponuje więc najpierw przemyśleć do czego ma służyć; jeśli do precyzyjnego docinania to lepszym rozwiązaniem jest prostszy model lepszej firmy, jeżeli nie zależy Ci na precyzji wybrane typy mogą być.

G
waldek 2012-01-10 22:44

A czy ktoś z Was miał może do czynienia z ukośnicą MACALISTERA?Czy to dobra firma?

1