szlifierka taśmowa

G
wiktor 2007-08-15 00:00

szlifierka taśmowa

Potrzebuję porady fachowca. Potrzebuję szlifierkę taśmową. Mam 3 opcje. Nie chcę wydać za dużo więc wybrałem:
http://allegro.pl/item224253139_bosch_pbs7a_600w_szlif_tasmowa_wyprzedaz.html
lub
http://allegro.pl/item224301482_skil_7675_szlifierka_tasmowa_600w_zobacz.html
lub
Jakaś najtańsza niefirmowa z marketu.
Co mi polecicie?
Pozdrawiam Wiktor

G
mirek 2007-08-15 00:00

Re:szlifierka taśmowa

Powiem tak.
Każde z tych trzech rozwiązań ma swoje wady. Co do pierwszych dwóch to nie wiesz jak na prawdę były używane. I na pewno sprzedawca nie powie ci prawdy. A ogólnie wiadomo , ze nawet sprzęt profesjonalny można zarżnąć jeśli ktoś nie umie się nim posługiwać. A niestety ani skil ani ten bosch do sprzętu profi nie należą. Ogólnie z zewnątrz wydają się ok tylko skoro gość ma ich tyle tzn że pracowały w jakiejś firmie i teraz po prostu się skończyły i trzeba je opchnąć póki jeszcze jest co. To moje zdanie. Co do bezfirmówki z marketu to zawsze będzie nowa i na gwarancji. Niestety istnieje ryzyko że zaczniesz pracę narobisz w domu syfu a tu nagle maszynka się zepsuje. Nieskończona robota a na sprzęt trzeba czekać 2 tyg. Też porażka. Może jednak warto pomyśleć o nie tej zupełnie najniższej półce? Np einhell? To też kiepski sprzęt ale ma jakąś firmę. Bo w marketach dziś jest tooltec a jutro będzie tooltecin. I też mogą być problemy z gwarancją. A einhell już kilkanaście lat jest i słyszałem że się psuje ale nie słyszałem o kłopotach z serwisem. A nie jest to też drogi sprzęt. Jednak uważam że nie powinieneś się łaszczyć na ten sprzęt używany z allegro.
Pozdro

G
partyzant 2007-08-17 00:00

Szanowny kolego!
Po pierwsze powinieneś się określić do czego potrzebujesz szlifierki taśmowej i jak często będzie ona używana. Czy ma pracować nieprzerwanie przez kilka godzin czy też :
"punktowo". Ogólna zasada jest taka, że im tańszy sprzęt tym gorzej. Używek nie polecam. Poza tym to do jakiego typu pracy i jakiego materiału ją potrzebujesz może wykluczać pewne aspekty konstrukcyjne szlifierek różnych producentów.
Osobiście spotkałem się z jedną szlifierką, która w swej klasie ma mistrzostwo ze względu ma brak możliwości jej "zajechania" - AEG BBSE1100. Niestety jej cena jest stosunkowo wysoka.

G
wiktor 2007-08-17 00:00

Będę potrzebował szlifierkę raczj sporadycznie. Do zdarcia farby , przeszkifowania podłogi , deski itp. Czyli raczej prace domowo - ogrodowe. Zaznaczam że chcę wydać jak najmniej. Powiem tak. Wiertarka pegasus u mnie nie wytrzymała ale 700wat chodzi już prawie 3 lata. Z tego co tu przeczytałem to topex to szajs a u mnie się sprawdza. Tak więc są dwie możliwości ( właściwie trzy ale nie chcę poddawać wątpliwościom waszej wiedzy) , więc albo trafiłem na dobry egzęplarz albo tak mało używam że taki sprzęt mi starcza.
Wiktor

G
wiktor 2007-08-17 00:00

Zapomniałe, wyżej napisać. mam topexa 700wat

G
mirek 2007-08-17 00:00

Kolego. Jeśli wiertarka Topex sprawdza się u ciebie ( mówimy o zielonum topexie czyli aktualne Verto) to znaczy że częstotliwość używania narzędzi jest u ciebie niska a i intensywność prac niewielka. W takim przypadku spokojnie możesz zainwestować w spomnianego einhela.
Aha jeszcze jedno. Jeśli chcesz zdzierać farbę ( zakładam że z pow drewnianych to polecam ci zakup opalarki. To urządzenie na prawdę ułatwia pracę).
Pozdrawiam

1

Kategorie :