Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Sprzęt kiepski serwis jeszcze gorszy. Miałem obcinarka do gałęzi gdy się zepsuła po gwarancji serwis nie posiadał już do niej części. Od roku używam...
Też kupiłem narzędzia tej firmy. Niestety też mam negatywne doświadczenia. Kupiłem obcinarka do gałęzi. Sprzęt zepsuł się po gwarancji, serwis...
Macie do polecenia jakieś zbiorniki na wodę? będę zbierała deszczówkę z dachu 2x4, powinna schodzić na bieżąco, więc nie musi być jakiś duży. miejsce...
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Czy spodkaliście sie Państwo ze spawarkami z uzwojeniem z aluminium a nie miedzianym?
Nie radzę, znajomy nacial sie na niejaka spawarke blaucraft, ktora okazala sie do wyrzucenia. Ten niby producent tego urzadzonka twierdzil, ze ten model jest wlasnie w stadium rozwojowym i nie jest taki zly - bo koles niewlasciwie urzytkowal badziewie i jest sobuie sam winien. Jednym slowem dno kompletne ten blaucraft.....
nie polecam spawarek z uzwojeniem aluminiowym. najlepiej, gdy zarówno pierwotne jak i wtórne jest miedziane. ma to wpływ na trwałość (utlenianie i pękanie alu przy większych temperaturach). miedź lepiej znosi graniczne warunki pracy. droższa, ale wart wydać więcej...
absolutnie nie wladuj sie w ten szmelc z uzwojeniem aluminiowym. Uzwojenie calkowicie nie trwale, w miare uzywania topi sie, a potem klops. Mielismy taki klopot z niejakim blaucraftem, marka ben-200. Po godzinie pracy, nawet nieciaglej wysiadla i klops. Wmowili nam, ze to nasza wina, bo nieprzestrzegalismy porzadku pracy i zameczylismy urzadzonko, ktore jest swietne do dekoracji sklepowych. Nie ryzykuj, kup sprawdzony model z uzwojeniem miedzianym. CZE..
absolutnie nie wladuj sie w ten szmelc z uzwojeniem aluminiowym. Uzwojenie calkowicie nie trwale, w miare uzywania topi sie, a potem klops. Mielismy taki klopot z niejakim blaucraftem, marka ben-200. Po godzinie pracy, nawet nieciaglej wysiadla i klops. Wmowili nam, ze to nasza wina, bo nieprzestrzegalismy porzadku pracy i zameczylismy urzadzonko, ktore jest swietne do dekoracji sklepowych. Nie ryzykuj, kup sprawdzony model z uzwojeniem miedzianym. CZE.. Pewnie, nie ryzykowac bo nawet bubel i szajs ale kosztuje kase. I na takiej naiwnosci ludzkiej zeruja szpece od reklamy internetowej. Dzisiaj w w-wie sa wystepy cyrku chinskiego i zapewne szpece od blaucrafta maja dosyc kasy, aby uczestniczyc w tym spektaklu, szkoda tylko ze nie na arenie przed oszukanymi klientami. A w zyciu jak na arenie cuda sie zdarzaja. Bo dziwnym zjawiskiem jest fakt, ze takie niewydazone cudo jeszcze turla sie po polsce i szuka naiwnych. Widac oplacaja sie tam gdzie nalezy i maja mocny korzonek, poki co !
mam kilka migomatow w warsztacie min shermana leadermiga 210, uzwojenie wtorne ma wykonane z aluminium. dowiedzialem sie o tym po 4 latach i ponad 30 rolkach wyspawanego drutu esaba 18 ( wyspawal lacznie ponad 500kg drutu ), gdy zdjalem oslone,zeby przedmuchac wnetrze migomat dziala bezawaryjnie
praktyka pokazuje ,ze aluminium jest wytrzymale. kupilem w tym roku migomat TIGER 3000 czeskiego producenta, uzwojenie wtorne ma aluminiowe. Jest uzywany przy produkcji-spawa bdb zeby aluminium sie topilo itp urzadzenie musi byc projektowane i wykonane "nogami", analogicznie bedzie z miedzia
aluminium ma wyzsza rezystywnosc od miedzi dlatego przekroj uzwojenia aluminiowego musi byc grubsze od miedzianego zeby uzsykac podobne parametry. poza tym bilans cieplny przy aluminium jest korzystniejszy niz w miedzi w zwiazku z grubszymi zwojami.
...
A ja dodam że Alu wcale nie jest takie złe, zwłaszcza dla majsterkowiczów, którzy nie spawają wiele i nagminnie. Po pierwsze jest tańsze;) po drugie spawarka z uzwojeniem miedzianym, która jest długo nieużywana ma pewne problemy, miedź szybciej się utlenia niż aluminium. Więc potem jest wyższe ryzyko uszkodzeń. - Robisz często lub zawodowo - bierz miedź - Jesteś majsterkowiczem a spawarki używasz "od święta" - wybierz aluminium.
kolega kupil migomat bestera POWERTEC 305 i pozdjeciu oslony okazalo sie ,ze takze ma uzwojenia aluminiowe na wtornej czesci trafo. a bester udziela na te urzadzenia 3 lata gwarancji ja nie mam zastrzezen do takich uzwojen.Uzywam migomatow przy produkcji ogrodzen i balustrad. Awarii nie mialem. WARUNEK- nie kupowac migomatow z niskimi cyklami pracy np 220A przy 10% bo to jest duze nieporozumienie.
Uzwojenie aluminiowe jest tak dobre jak zapalenie pluc
Haha, ben uśmialem sie z tego porownania, 100% racji. Jak bedziemy tolerować takie badziewie to ten kraj nigdy nie wyjdzie na prostą!
tolerowac czesciowo musimy bo mieszkamy w 'biednym' kraju i nie stac Nas na drogi sprzet.
Dobre aluminium nie jest złe. Klient ma spawarkę z dawnego DDR z końca lat 70-tych i trafo to pełne alu. Jedyny dodatkowy miedziany transformator to zasilenie dla zewnętrznego podajnika i podgrzewacza gazu. Spawane są nią konstrukcje stalowe, ma cykl 280A - 100% więc to nie zabawka, ma kilka funkcji których brakuje dzisiejszym "markowym" półautomatom np. PRE/POST-gas. Wewnątrz wszystkie wysokoprądowe połączenia prowadzone płaskownikiem przyspawanym do uzwojeń trafo, tlenki praktycznie nieobecne jak na tyle lat pracy.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.