Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Witam Od jakiegoś czasu rozpocząłem sprzedaż narzędzi oraz akcesorii do domu i ogrodu Na sklepie https://narzedzia.pl/ możecie znaleźć spory wybór...
Może ktoś mi wyjaśni pewną tajemnicę. Kupiłem "mini pilarkę tarczową" w Action Chciałem zamontować tarczę. Czytam dokładnie instrukcję w...
CAS 12P. Bateria 12 do tego to straszny chłam. Pierwsza działała jakieś 3 mieś. Druga po reklamacji jakieś pół roku (używana sporadycznie). teraz leży...
No to może tak: miękkie - wkręcasz wielki wkręt w materiał do momentu aż, maszyna klęknie i nie pociągnie dalej. Tu na samym końcu osiągnie najwyższy miękki moment obr. twarde - wkręt nie stawia dużego oporu , ale ma założoną podkładkę, maszyna dokręca go do końca (do podkładki) i gwałtownie z pełnej prędkości zostaje wyhamowana do zera. Wtedy osiąga o wiele wyższy moment. A na rynku jest kilka fajnych urządzeń z elektronicznie ustawianym sprzęgłem i wtedy można się ciekawie pobawić w montaż dużych konstrukcji. Nie będę podawął marek, bo mnie zaraz ktoś zje ...
Obrazowo mówiąc, moment obrotowy miękki jest to zdolność wkrętarki do przekręcenia wkręta startując od zera. Na danym przełożeniu i stałej prędkości jest on stały, a jedynie zapotrzebowanie wkręta na moment obrotowy się zwiększa (do pana JK). Sprzęgło jako takie nie zmienia samego momentu obrotowego, jednak określa jego granicę. Gdybyś wkręcał od razu na maksymalnych obrotach, a wkręt nie stawiał żadnego oporu, nagle go dociskasz do ściany aż mu flaki wychodzą i na koniec wkrętarka staje. I moment stanięcia wkrętarki to jest właśnie moment twardy. W praktyce rzadko jest podawany (chyba tylko po to żeby na papierze były wielkie niutonometry), bo tak się przecież nie używa wkrętarki. Reasumując, użytkownika interesuje miękki moment, a twardy generalnie zależy od mocy silnika.
Może jeszcze raz...;) Moment twardy jest to zdolność wkrętarki do obrócenia wkręta mając na wkrętarce maksymalne obroty przed rozpoczęciem wkręcania. I w sumie taką techniką to wkręca się np. wkręty samowiercące do metalu, choć nie na maksymalnych obrotach
To skoro taki uczony jesteś , dlaczego nie wyjaśniłeś koledze zasady działania , ? Lepiej ocenić kogoś kto chce pomóc? Typowe dla Polaka. . . . Pseudo Polaka
No to powiedz teraz wszystkim, czym się różni siła od momentu, nie zapomnij o uwzględnieniu momentu siły, jest jeszcze prędkość, moc i teoria względności... 😉
Jest 2020 a ja z tego wątku robię notatki na kolokwium z mechaniki XD takie mamy super praktyczne kształcenie na wyższych uczelniach technicznych, z litości nie podam nazwy prowadzący nie umiał nam wyjaśnić tych pojęć, nie mówiąc o pokazaniu w praktyce o co chodzi, a tu proszę.
Tak Czesław, prawidłowo udzieliłeś odpowiedzi. TMO, to jest maksymalny moment na sztywnym połączeniu z silnikiem.
Łał. Czwsław to jest odpowiedz fachowca! Dzięki. JK. choć nie kłamał to rozpisał się nie na temat. To było tłumaczenie właściwości materiału w który się wkręcamy, a nie parametrów wkrętarki. Gość nic nie zrozumiał.
Miało być na chłopski rozum. A panowie jak zawsze zaczeli rywalizacje "ktory madrzejszy" ;)
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.