PowerMaxx 7,2 Li [test i filmy]

G
PanFleks 2011-09-08 14:44

PowerMaxx 7,2 Li [test i filmy]

Na forum często pojawiają się pytania o narzędzia odpowiednie do domowego zastosowania. Mam zatem nadzieje, że zainteresuje Was test małego wkrętaka akumulatorowego Metabo, który (pomimo, ze metabowski) jest dostępny na allegro za niewielkie pieniądze (około 300PLN).

Narzędzie (w zależności od opcji) ma akumulator litowo jonowy, a także parametry w zupełności odpowiadające potrzebom majsterkowiczów. Dwubiegowa przekładnia sprawia, możemy akku także wiercić. W zestawie, który posiadam, była także dodatkowa głowica samozaciskowa oraz zestaw bitów. Wszystko spakowane w płócienną torbę.

Jakie są wrażenia z pracy? Bardzo korzystne. W filmie opublikowanym na blogu dla majsterkowiczów możecie przekonać się na temat wydajności narzędzia: kilkaset wkrętów na jednym ładowaniu akumulatora robi naprawdę duże wrażenie!
Przeliczając te dane na bardziej praktyczne, można stwierdzić, że na jednym ładowaniu, małym powermaxxem zamocujemy na stelaży kilka płyt G-K!

PowerMaxx ma także pewnie ograniczenia wynikające z wielkości - nie wymieszamy nim zatem kleju i gładzi, ale do skręcania mebli, majsterkowania, a także prac przy aucie nada się wyśmienicie.

Pozdrawiam, Pan Fleks

G
JK. 2011-09-19 20:55

Re: PowerMaxx 7,2 Li [test i filmy]

Wszystko cacy, ale czy Montował pan kiedyś płyty G-K wkrętakiem o tak niskiej prędkości? To mordęga, zwłaszcza że wiercił pan w miękkim drewnie, a przy profilach metalowych potrzeba nieco więcej energii i czasu. Wkrętarka fajna ale troszkę do innej pracy, jedno co mogę potwierdzić bo kiedyś sprzedawałem troche metabo w tym i ten wkrętak, to to że ma ma bardzo pojemne baterie, tych samych używał kiedyś Kress. Dziś niestety wiekszość ogniw li-ion to 1,3Ah(1,5Ah) a potem drogie 2,6Ah(3Ah).

G
PanFleks 2011-09-19 22:42

ale czy Montował pan kiedyś płyty G-K wkrętakiem o tak niskiej prędkości?

Słuszna uwaga! ;-)
Dlatego proponuję jedynie przyjąć to porównanie do wiadomości, ale nie spieszyć się z kupnem PowerMaxxa do montażu płyt G-K ;-)

ten wkrętak, to to że ma ma bardzo pojemne baterie, tych samych używał kiedyś Kress.

Baterie pojemne, owszem. Dlatego pozostaję pod wrażeniem tego maleństwa! Co do ogniw: o ile mi wiadomo, Metabo stosuje ogniwa Sanyo lub Samsunga. Robi tak większość firm, nie tylko Kress. Czy Kress ma jakieś inne?

Pozdrowienia,
PanFleks

G
JK. 2011-09-20 13:43

Teraz metabo takie stosuje jak wszyscy, ale ta wkrętarka jest dość "starym" produktem, z czasów gdy technologia Li-Ion była na początku rozwoju. Wtedy Metabo stosowało inne ogniwa. Jak jest w obecnie produkowanych Powermaxx'ach nie wiem, ale pewnie stosują nowe, te co w reszcie wkrętarek.

G
JK. 2011-09-21 20:00

Z tego co wiem Sanyo robi Li-ion dla Einhella, Samsung dla Boscha, Z tego co pamiętam jeszcze Panasonic jest producentem ogniw.

G
mistrznarzedzi 2011-09-22 14:45

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1