piła spalinowa

Do ostatniej strony »
G
mariunio 2010-01-30 20:37

Re:piła spalinowa

Witam mam problem z stihl ms180 wydaje mi się ze ma trochę słabe smarowanie łańcucha 1 zbiornik oleju starcza na 2 paliwa i jeszcze coś zostaje używam od początku dobrych olejów głównie pilar bio piła ma już 5lat i głównie zimą tnę drzewo średnio ok 15-20 kubików rocznie i to drzewo miękie (topola wierzba)może ktoś zna przyczyne ilter jest ok proszę o pomoc z góry dziękuję.

G
Maariusz 2010-01-31 09:22

Parę lat temu w hipermarkecie kupiłem piłę WoodShark. Służy mi do cięcia drzewa na opał na potrzeby dwóch domów. Sprawuje się bardzo dobrze choć mogła by mieć większą moc. Nadrabiam jednak częstszym ostrzeniem łańcucha (kupiłem ostrzałkę elektryczną).

G
Maciej 2010-01-31 10:43

Musisz wyczyścić kanaliki w prowadnicy i smoczek w zbiorniku oleju , jak to nie pomoże wymień smoczek

G
mariunio 2010-01-31 12:13

prowadnica jest czysta i lanaliki tez to co dokładnie mam wyczyścić w zbiorniczku

G
Wiechu 2010-02-18 18:59

Witam
Wypowiedzi na forum są bardzo interesujące,więc i ja mam nadzieję swoimi kilkoma słowami może komuś pomogę.
Od kilku lat mam przyjemność sprzedawać i naprawiać m.in. pilarki spalinowe. Mamy stihla, makitę, schindaiwę, echo czyli takie poważniejsze marki. I jeśli miałbym komuś szczerze polecić którąś z nich to poleciłbym makitę. Z racji tego, że cena=jakość, czego nie można powiedzieć o stihlu, czy husqvarnie. Części tanie, serwis centralny profesjonalny i co ważne uczciwy. Ponieważ w stihlu tylko moduły zapłonowe na gwarancji uznają, nic więcej! Z marki Makita odradzam tylko model DCS5000, który poprostu ma 2 wady.

G
Wiechu 2010-02-18 19:03

A co do smarowania w pilarce MS180, to wymień sobie przewód oleju, jest on gumowy i twardnieje po kilku latach przez co pompka zasysa powietrze zamiast oleju.
A jak już rozbierasz to dla pewności obejrzyj jeszcze ślimak pompki.

G
mariunio 2010-02-19 09:55

Dzięki z za pomoc tylko jeszcze jedno pytanie żeby wymienić ten wężyk to trzeba prawie całą piłe rozkręcić czy jest jakiś inny sposób

G
Strażak 2010-02-23 21:53

Pracuje w straży troszkę 10 lat. Sprzęt hydrauliczny nr 1 to holmatro, agregaty, pompy mają silniki hondy teraz często brigsy przychodzą ale to chyba tańsza opcja kolosy, a piły u mnie na jednostce sprzęt sthil modele 026, 044 był 023 sprzęt chodzi ale to są piły 5-7 letnie. Piły są cały czas zalane full i po każdym użyciu rozbierane, czyszczone.
do tej pory jak pamiętam padła tylko jedna bo młody zalał czyste paliwo. Warte podkreślenia sprzęt ten w PSP chodzi dość
rzadko ale intensywnie i na pełnych obrotach często przy cięciu dachu papa, gwoździe itp. ten kto używał tak piły wie że do 10 min i po łańcuchu.
A ja tu sam szukam jakiejś podpowiedzi jaką kopić piłę chciałem jakąś tańszą wersję małej pilarki ale z tego co wyczytałem to trzeba kopić piłę o mocy 2-3 konie, i lepiej dołożyć raz i mniec piłę ładnych parę lat. albo h albo s i tyle. Pozdrawiam

G
remik 2010-02-24 21:19

witam kupile pile spalinowa nac wiem ze nie jesto to profesjonalny sprzet ale narajzie na taki mnie stac mam pytanie co do mieszanki paliwa i oleju mam olej koloru czerwonego jakis dobrej zagranicznej firmy zreszta byl drogi w instrukcji pisze ze trzeba stosowac mieszanke 1 do20 ale pila przy tej mieszance dymi i jest slaba czy moge stosowac mieszanke na prrzyklad 1do 30?
pila juz troche pracowala okolo `15 godzin prosze o odpowiedz pozdrawiam

G
Wiktor 2010-03-08 21:55

czytam ten post i zastanawiam się czy ty masz inną instrukcje od piły RYOBI ponieważ w mojej pisze wyraźnie żeby stosować mieszankę 1:50 a nie inną.
Przed chwilą to sprawdziłem. Ciekawi mnie to bardzo poniewż miałem pecha i nabyłem pilarkę RYOBI która po dwóch godzinach pracy nawaliła a stosowałem mieszankę 1:50. Po awari serwis RYOBI w AGROMIE stwierdził, że został zatarty silnik z mojej winy ( zła mieszanka) i odmówiono mi reklamacji. W chwili obecnej jestem na drodze sądowej z przedstawicielem RYOBI w Polsce tj. AGROMA.
Dodam jeszcze, że w tym samym czasie na tym samym paliwie pracowała inna piła lecz ona pracuje do chwili obecnej.

G
Sławek1 2010-03-09 18:44

Piłę bardzo łatwo zatrzeć- pół godziny pracy piły zalanej nieodpowiednią mieszanka i ... śmierć narzędzia.
Makita - Dolmar zalecają swoje oleje i stosunek 1:100! Standardowa mieszanka do piły to 1:50. Może być też wymagany skład 1:25.
Tutaj z doradą należy być ostrożny ponieważ jeżeli spowodujesz uszkodzenie to będziesz miał pretensje do doradzającego. Myślę ,że nawet jeżeli ktoś stosuje 1:40 w Nacu, Eurotecu i innych tego typu to na pewno Ci tego nie zaleci.
Firmy stosują zabarwienie aby łatwo można było stwierdzić,że stosowana jest mieszanka , a nie czysta benzyna! Ja stosuję olej bez zabarwienia F-my Valvoline, chociaż posiadam zielony litr z HQ, ale z jakichs powodów go nie lubię i stoi sobie na półce.
Wiktor masz szczęście ,że sprawa dotyczy utraty kilkuset zł , anie kilku tysięcy. Jeżeli pokręcisz się po necie to zobaczysz ilu jest takich zrozpaczonych klientów HQ, OleoMaca i innych ( nawet na tym forum).
pozdrawiam Sławek

G
Luminar 2010-03-12 17:34

Polecam zerknąc na firmę Makita,robią bardzo dobre elektronarzędzia i myślę że to będzie najlepszy wybór. Wiadomo,że o wszystko nalezy dbac,wtedy posłuży o wiele dłużej.

G
Bob 2010-03-13 00:53

Wiechu a co myślisz o tej pile MAKITA DCS4610 dla mnie cena jest atrakcyjna a czy warto
pozdrawiam z góry dziękuje

G
Damian 2010-03-13 10:20

Witam.
Mam pytanie co sądzicie o pilach łanuchowych firmy MEEC??
Z góry dziękuje za odpowiedz.

G
Grzegorz 2010-03-13 17:18

Witam serdecznie
Od 15 lat mam pilarkę ALPINĘ 450 Profesjonal - pracowałem nią w lesie około roku swoje już przeszła, jest prosta w budowie i obsłudze, mało pali, bardzo dobrze odpala ale pewnie takich już nie produkują, bo teraz same plastiki.

1 ... 13 14 15 ... 27