PARKSIDE

Do ostatniej strony »
G
Artur 2013-02-16 11:50

Re: PARKSIDE

Posiadam kilka narzędzi Parkside i ogólnie jestem zadowolony. Elektronarzędzia są w porządku - majsterkuję amatorsko, ale lubię dobry sprzęt. Co do porównywania Parkside z np Boschem, czy inną Makitą - no różnie to bywa - mam niebieską młotowiertarkę Boscha GBH 26R chyba (ponad 1k PLN kosztowała) i padła mi na starych pustakach MAX (kilka ich wykuwałem ze ściany i wirnik się spalił - no nie bardzo sobie wyobrażam, jak mogła się na tym przeciążyć). Szanowana była, chuchałem i dmuchałem na nią, a ona mi tak :-). Naprawiłem, ale kosztowało mnie to tyle, co młotowiertarka Parkside, a pewnie tamta tyle samo by wytrzymała bez problemu.
Pozdrawiam

G
NICK 2013-02-16 21:18

a w sumie to Stefanem b ym się nie przejmował, bo fachowiec, co w dzień powszedni o 8:15 pisze na forum zamiast pracować, to zwykły pianobijca.. nie fachowiec, po prostu dzieciak, co nas tutaj zaczepia ;)

G
Mam 48 cm w łapie:) 2013-02-19 14:50

Posiadam kilka sztuk narzędzi tej firmy,prowadzę gospodarstwo rolne więc troszkę nimi majsterkuje.
Młotowiertarka-staż około 3 lata.Remont domu,budynku gospodarczego,wykonanie kilku drzwi garażowych,kucie,wiercenie otwornicą fi 50 w cegle.Działa i ma się dobrze .
Szlifierka oscylacyjna-staż ok 2 lata.Pracowała głównie przy gładzi gipsowej.Śmiga
Duża szlifierka kątowa.Staż około 1 rok. Przecieła kilka profili, szyn.Minusem jest głośny atak.Śmiga
Wkrętarka.staż około 3 lata. Wywierciłą setki otworów w płycie warstwowej,składanie mebli,mieszanie farb itd.Śmiga i o dziwo akumulator trzyma bdb.
Jak za te cenę sprzęt bardzo atrakcyjny

G
quidam 2013-02-20 09:47

Panowie, to ja teraz konkretnie o wkrętarce 12V.
Proszę powiedzcie, czy "mam problem", bo kupiłem złoma, czy jest tam jakieś sprzęgiełko antyprzeciążeniowe (łudzę się;-)).
Kupiłem toto w końcu jak byłem tam "po żarcie" i jak rozpakowałem w domu, to miałem taki efekt, że jak mocno złapię ręką zacisk - futerko, to wkrętarka terkocze i nie kręci futerkiem, choć oczywiście silnik się kręci. Z drugiej strony - jak robiłem testy na jakichś w domu powkręcanych wkrętach, to niby całkiem ciągnęło, ale też to nie były zbyt mocne wkręty.
Wydaje mi się, że jak w sklepie w jakimś rozpakowanym (innym) egzemplarzu w ten sposób zatrzymywałem futerko, to nie mogłem go zatrzymać w zaciśniętej dłoni, natomiast u mnie tak jakby rozłączało się to futerko od napędu?

Reklamować - wymieniać? Proszę powiedzcie.

g
gandw 2013-02-20 15:37

Pewnie chodzi Ci o sprzęgło? Przekręć ten pierścień z cyferkami 1-2-3-...... na inny numer, im większy tym przy większym momencie obrotowym sprzęgło odłącza. Gdzieś na końcu skali będzie narysowane wiertło i na tym ustawieniu sprzęgło jest wyłączone i można wiercić.

G
quidam 2013-02-20 15:48

Dzięki za szybką odpowiedź.
Tak, dokładnie - tak jak piszesz - to chyba sprzęgło - tylko wydawało mi się, że w innym egzemplarzu (w sklepie) nie rozłączało tak, jak w tym, który mi się trafił, tzn. tam w ogóle nie zwróciłem uwagi ( i w łapie nie mogłem utrzymać, aż się skóra na dłoni zaczerwieniła), że w ogóle rozłącza, więc się zastanawiam, czy nie za szybko rozłącza u mnie. Tą regulację wypróbowywałem w różnych ustawieniach i wydaje mi się, że przy każdym położeniu rozłącza.
Pozdrawiam!

g
gandw 2013-02-20 18:37

No bo powinno przy każdym ustawieniu rozłączać, tylko w zależności od ustawienia przy różnej sile (fachowo - momencie obrotowym). Tylko w ustawieniu na wiercenie nie rozłącza.

G
Andrzej 2013-02-20 20:24

Witam .
Parkside to chińszczyzna porównywana z zielonym Boschem.
Narzędzia prostej budowy .Lidl nie ma serwisu bo po prostu części zamiennych nie ma
do tych narzędzi.Jak się zepsuje to śmietnik.
W remontach domowych nie wytrzymają 3 miesięcy.
Nie mają podanych parametrów bo te są słabe .
Porównywalne ( wizualnie) narzędzia dobrych firm mają powiedzmy 3 J podobne
Parkside 0.5 - 1 J i to na początku eksploatacji jak tym pracować?
Po prostu większości prac nie da się wykonać.
W narzędziach akumulatorowych akumulatory nie mają nawet 70 % deklarowanej pojemności z upływem czasu tracą ją bardzo szybko po ok pół roku ciężko się już nimi pracuje.
Ogólnie dobre narzędzia dla majsterkowiczów dobra cena .Nie porównuję ich z żadnymi narzędziami profesjonalnymi bo to niema sensu.
Praca profesjonalna takim narzędziem to ok 1 godz i potem do śmietnika
bo pracownikowi muszę zapłacić a narzędzie nie daje rady.
Pozdrawiam

G
quidam 2013-02-20 22:16

gandw, dzięki wielkie za pomoc!
Jest tak jak napisałeś, czyli wszystko ok.
No, zobaczymy co dalej - jak się trochę pobawię, to wyrobię sobie zdanie przynajmniej. Oczywiście w 100% zgadzam się z tym, co napisał Andrzej.

G
WJD 2013-02-21 15:18

Niedawno naprawiałem jakąś zabawke wkrętarke-chińszczyzne z tym logiem Parkside. Podobno nowa (faktycznie wyglądała na nieużywaną) ale leżała dłuższy czas.
W środku akumulator LiIon 18650 1500mAh jakiejś dziwnej firmy w otulinie papierowej - aku dętka. Po podmianie aku na sprawny - silnik próbuje na moment wystartować.
Niestety napięcie tak przysiada, że elektronika odcina zasilanie (traktuje jako przeciążenie). Wyjąłem silniczek i jałowo bierze 1,5...2A przy 4V
Po wyłączeniu zabezp. złożyłem szajs i oddałem.

G
quidam 2013-02-21 21:08

WJD, czytałem, czytałem już o tym...
Pozdrawiam!

G
nebular 2013-02-25 07:49

Witam !
nie chcę się rozpisywać ale muszę pochwalić narzędzia PARKSIDE.
Ostatnio kupiłem wkrętarkę za 149 PLN. Podam tylko dwa - sądzę ,że ważne, parametry;
20Nm i akum. lit-ion. Acha i obroty 0-400 i 0-1300. Rewelacja!. Używam jej praktycznie co dziennie.

G
Grizli 2013-02-25 10:29

Chłopcy, niektórzy z was opowiadają takie bajki, że można z całym spokojem stwierdzić, że robotę znają tylko z filmów i obrazków w internecie. Oczywiście, każdy dobry fachowiec powinien dysponować odpowiednim sprzętem. Ale powinien również umieć się nim posługiwać i mieć do tego tzw. "smykałkę". Zdarzają się bowiem w każdej, nawet dość standardowej pracy sytuacje nieprzewidywalne i wtedy potrzebny jest rozum, doświadczenie i inwencja. I tu nawet najlepsze narzędzie samo nic nie zrobi. A co do samych narzędzi, to uważam, że pierwszym kryterium jest częstotliwość ich używania. Jeżeli ktoś używa ich amatorsko, albo też niezbyt często, to nie warto mu wydawać kasy na super sprzęt. Ale jeżeli używa go często i dużo, to powinien w taki sprzęt się bezwzględnie zaopatrzyć.

G
majster 2013-03-05 19:45

Mam dobre doświadzczenia ze sprzętem z Lidla. na użytek małego warszatu wystarczą. Z serwisem bym się nie bał. Miałem kosarkę elektryczną na gwarancji 3 lata, po 2 latach wysiadł silnik (moja wina, nie czyściłem wewnątrz obudowy i nie było chłodzenia silnika). Bez problemu wymieniono mi (nie naprawiano) na nową o większej mocy bo tekiego samego modelu już nie było. A więc nie ma problemu z gwarancją. Nie potrzeba też szukać firmy która to naprawi, oddajesz sprzęt do Lidla tam gdzie kupiłeś i czekasz na telefon po naprawie.

G
wada 2013-03-06 11:46

powtarzajo te klamstwa majstry powtarzajo,a zasada prosta klamstwo powtarzane wielokrotnie staje sie prawda.nawet do warsztatu ho ho.

1 ... 42 43 44 ... 62