PARKSIDE

Do ostatniej strony »
G
moniak 2013-01-12 15:42

Re: PARKSIDE

Waldziu, jeszcze jedno: Ty naprawdę myślisz, że taka firma jak Bosch, upadłaby tak nisko, żeby konkurować w ten żenujący sposób z parksajdem? Dziwne masz wyobrażenia na temat rynku narzędziowego...

G
adas604 2013-01-13 21:29

Po pierwsze musimy zadać sobie pytanie, do czego niniejszy sprzęt jest nam potrzebny? Jeżeli ma to być typowo amatorski gadget, którego używamy wyłącznie do drobnych prac w swoim mini warsztacie to uważam, że Parkside w 100% spełni nasze wymagania. Nie ma sensu w takim wypadku kupować drogiej Makity, czy Dewalta, aby leżała w szafce i raz w tygodniu wywierciła 2 otwory ;)
Uważam, że oferta Lidla jest na tyle dobra, że 3-letnia gwarancja spełnia wyśmienicie w tym wypadku rolę asekuracyjną. Jeżeli sprzęt okaże się bublem, to w ciągu gwarancji po prostu go oddajemy i dostajemy gotówkę, gdyż Lidl nie posiada sieci serwisowych.

G
anthony 2013-01-15 13:09

Koledzy, powiedzcie, ale tak ze spokojem i rozwagą - czy ta wiertarka 500W z obecnej "promocji" jest "cokolwiek warta" (dla amatora)? Czy to szmelc i szkoda na to nawet tych 7 dych?

G
Marcin 2013-01-21 19:54

Jak widzisz Anthony "tak ze spokojem" to żaden z kolegów nie umie Ci odpowiedzieć, bo ten temat skupia samych pieniaczy, lub pijarowców Lidla (wg pieniaczy). Normalnych użytkowników,którzy mogą lubić Parkside'a jak widzisz nie ma. Odważę się odpowiedzieć na Twoje pytanie, choć zdaję sobie sprawę, że może to pociągnąć lawinę kolejnego plugastwa, ale co tam. TAK - w domowym użytku ta wiertarka powinna sobie poradzić bez problemu. Sam nabyłem, bo chciałem mieć jakąś mniejszą "sieciówkę". Oczywiście trzeba pamiętać, żeby nie katować narzędzia bez opamiętania, a myślę, że odwdzięczy się kilkoma latami służby :) W razie co jest gwarancja na wszelki wypadek. A kim jestem? Ano oczywiście pracuję za grubą kasę w marketingu Lidla i odwiedzam wszystkie fora tego typu w czasie akcji warsztat. Aha - i jeżdżę "Seicento lub jakimś innym małym samochodzikiem" jak to pewien ze "znawców" mi kiedyś napisał. Pozdrawiam

G
anthony 2013-01-23 00:08

Marcin, dzięki za odpowiedź!:-)
Niestety, może kiedyś taką kupię, ale w czasie następnej "akcji warsztat"...

Pozdrawiam!

G
anthony 2013-01-27 17:16

Panowie, wiertarek już nie ma, mają się natomiast pojawić wkrętarki 12V Li-ion - no i prośba o spokojne wytłumaczenie mi, czy ma jakikolwiek sens kupienie czegoś takiego, czy będzi to wyrzucenie 150 zł w błoto? A może lepiej dołożyć 100 do 250 i kupić tą 18V? Czy którakolwiek z nich jest coś warta?
Z narzędziami nie miałem zbyt wiele wspólnego - jestem całkowitym amatorem. Z lidla kupiłem jedynie młotowiertarkę za - wówczas - 179 zł- niby trochę skułem płytek i kleju pod nimi (tam, gdzie "meselek" z młotkiem nie dawał rady, bo się ześlizgiwał - lidlówa poradziła sobie bez problemu), jednak było tego może ze 4-5m2, więc trudno mi powiedzieć, czy jest ok, czy szajs, tym bardziej, że nie mam porównania z inną. Tak jak pisano - ma gigantyczne bicie na boki - do wiercenia "precyzyjnego" się nie nadaje. Ponadto - tak offtopowo- z lidla kupiłem kiedyś ekspres ciśnieniowy i zepsuł się przy 2 filiżance, więc... dziwią mnie zachwyty niektórych co do jakości artykułów agd (tak trochę odbiegając od tematu elektronarzędzi). Ale - może jeden artykuł - co do jakości - nierówny drugiemu - stąd moje pytanie o wkrętarki 12 i 18V - czy jest "dopuszczalna" jakosć, czy szajs.
Jakaś akumulatorówka przydałaby się od czasu do czasu - ale ...jeśli jakość tego ma być taka jak tego wspomnianego ekspresu, to może lepiej dać sobie w ogóle spokój. Prośba o wyważone odpowiedzi.
Pozdrawiam!

G
MAKITA! 2013-01-27 20:45

tania kicha dla wąsatych buraków ze wsi, co dla rozrywki jeżdżą do lidla. miałem, używałem dlatego stwierdzam i jutro zgolę wąsy!

G
stolarz 2013-01-27 21:18

jak chcesz profesjonalnie używać, to kup sobie makitkę 10,8 v li-ion 1,3MAh, czas ładowania krótki, mocna masz dwa akumulatory w zestawie i gwarancję, że nie zepsuje się w najmniej oczekiwanym momencie. Makitki mają to do siebie, że zawsze swoje awarie najpierw sygnalizują.. zamin ma się zepsuć zaśmierdzi najpierw. nie sposób nie zorientować się. do prac stolarskich proponuję Festool lub Virutex (typowo stolarskie narzędzia). DeWalt (dobre, ale nie rozumiem niektórych rozwiązań, jak na przyklad ich lamelownica... dla mnie nieprecyzyjna (bardziej elektropiła do rowków, niż narzędzie do połączeń) z kolei piłę kątową (kapówkę) mam z Metabo,,, dość dobra, choć po 2 latach musiałem kalibrować kąty pionowe kłamała około 2-2,5 stopnia, ale to po użyczeniu amatokurwarowi. PARKSIDE...pewnie... zaraz koło einhell Austria ( zrobiono w chinach!!!) i innych śmieci.. jak się uda, to podziała.ale o trzymaniu parametrów to bym raczej zapomniał. tak samo, jak o frezowaniu corianu frezem z dedry

G
Marcin 2013-01-29 01:38

Miały być wyważone odpowiedzi, no i sa - jeden hejt (buraki itd), a drugi - porady na temat sprzętu 9x lub 10x droższego niż ten którego dotyczy pytanie. Hmmm. Żeby nie było, chyba oczywistym jest, że Makita, DeWalt, Festool, Protool, Hilti, Milwaukee, AEG, Metabo, Bosch (niebieski i zielony), Kress, Perles i kilka innych bardziej lub mniej znanych firm to są to marki lepsze i solidniejsze niz Parkside. Ale kuzwa my mówimy o sprzęcie amatorskim za mały ułamek ceny wyżej wymienionych. To sprzęt , często nazywany "marketowym" w negatywnym tego słowa znaczeniu. Wypowiem sie jednak znów na plus, ale TYLKO NA PODSTAWIE WLASNYCH DOŚWIADCZEŃ. Mam wiertarke 500W (jeszcze nie używałem, ale jakość wykonania wydaje się OK) i mała wkrętarkę 12V (kupiłem w UK w zeszły czwartek). Malucha na baterie Lithium - Ion lekko już testowałem w pracy - wiercenie 8mm na 2 biegu w stali - dała rade; wkręcanie wkrętów samonawiertnych na 2 biegu, też bez problemów. Ładowałem w sumie baterię dopiero 2 razy, ale zadania były dość ciężkie. Powiem tak (oczywiscie to moje wrażenia, bo miałem to w ręku i "bawiłem się" trochę) dla mnie za 149 zł super sprzęcik i zdecydowanie polecam. Plus długa gwarancja. Nigdy nie ukrywałem że lubię Parkside'a, ale żeby być obiektywnym dodam, że odradzam 24V wiertarko wkrętarkę - jest ciężka, źle wyważona i pomimo skutecznego (jak na aku) udaru to mało użyteczna z powodu słabej jakości ogniw. Nie każde nikle są słabe ale te w tej maszynie poniżej wszelkiego poziomu - nie trzymały ładowania dłużej niż tydzień. Rezultat jest taki, że wyciągasz z szafy wiertare żeby wywiercić w cegle 2x 6mm i zdycha w połowie pierwszego. ODRADZAM zdecydowanie. Podobnie jak wiertła z rozwiertakami do drewna Powerfix - lipa straszna. Myślę, że nie ma co generalizować tylko przyjrzeć się osobno poszczególnym produktom i wtedy ewentualnie oceniać pozytywnie lub negatywnie. Pozdrawiam

G
Marcin 2013-01-29 01:41

Aha! Co do większej 18v wkrętarki na litowo - jonowe aku się nie wypowiem bo nie znam człowieka ;) Na papierze wygląda ok, ale jak jest w praktyce nie mam pojęcia.

G
krs 2013-01-30 16:16

Witam !
Mam wiertarkę Parkside -kupioną naprędce w LIDLu.
Podczas wiercenia otworów pod puszki elektryczne poszły mi CELMA i BOSCH.
Parkside w silikacie wywiercił ponad 50otworów i jest OK.
Kto wiercił wiertłem koronowym w bloczkach silikatowych wie o czy mówię.

G
Yomek 2013-02-01 13:12

Kupiłem wczoraj tą wiertarko wkrętarkę 12V. Dużo na razie jej nie testowałem ale wygląda solidnie i szybko wierci. W sklepie była informacja że można kupić dodatkowe akumulatory, nie dowiadywałem się po ile ale na stronie Kompernass'u(producenta tych narzędzi) jest sklepik i akumulatory do poprzedniego modelu są po 15 euro.
To jeszcze plusy i minusy:
+cena
+dobrze pracuje
+wygląda solidnie (mimo rozmiarów jest też dość ciężka więc może ma niewiele plastiku w środku)
+walizeczka
+dobrze wyważona

-nie można jej postawić na akumulatorze
-mały luz poprzeczny na głowicy(ale to tylko plastikowa obudowa)

G
stefan 2013-02-02 11:41

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
Marcin 2013-02-02 15:32

G
stefan 2013-02-02 17:03

1 ... 40 41 42 ... 62