PARKSIDE

Do ostatniej strony »
G
Marcin 2012-11-23 23:50

Re: PARKSIDE

Onaniści? Ty masz jakiś problem ze sobą, że musisz ubliżać? Poza wirtualnym "światem" jesteś zapewne zakompleksionym czubkiem. Trudne? Hehe

G
Jeffrey 2012-11-27 00:33

To tym razem łyżka dziegciu... ale o tym za chwilę :) ...

Odniosę się do zakupu akumulatora: dostałem maila - 110 zł wraz z przesyłką.

Testowałem wkrętarkę z kumplem - oczywiście deska - cholernie twarda, jakaś bambusowa o średnicy ok 1cm - i forstnery :)

Konkurent wkrętarka Metabo 14,4V Ni-cd styrana w pracy ponad 2 lata (widać to po niej). Ew. przewaga tej wkrętarki - akumulator 2Ah przy parkside'owym 1,5A.

Wynik:
- parkside 10 otworów o śr. 30mm + 5,5 otworu o śr, 20 mm
- metabo 10 otworów o śr. 30 mm + 1,5 otworu o śr. 20 mm

Jak na tak styrana wkrętarkę to wg mnie metabo pokazało klasę!!

I wspomniana łyżka dziegciu (powiem nawet, że solidna)....
Przed tym testem zauważyłem że czasami na 2gim biegu w parksidzie coś delikatnie chrobocze... no ale do testu przystąpiłem :)
Po teście to chrobotanie nie dawało mi spokoju. Ciężko było znaleźć ustawienie aby to chrobotanie było można usłyszeć, ale jednak (uchwyt wiertarski też nie chodziłby tak płynnie jakbym sobie to wyobrażał - mimo że rohm). Stwierdziłem, że jak już dałem te 250zł za wkrętarkę to chciałbym mieć egzemplarz w którym do niczego się nie będę mógł przyczepić..
Możliwe, że wkrętarce dałem za bardzo w tyłek, bo dociskałem ją dosyć mocno - trudno wyczuć (może wadliwy model)

W sklepie Pani patrzyła na mnie trochę dziwnie (zasugerowała też serwis ponieważ wymianę robią do 10 dni - mimo iż wkrętarka była normalnie na sklepie). Udało mi się ją przekonać i wymienić wkrętarkę na nowy egzemplarz.
I tu najlep... najgorsze. Chwila zabawy, przekręcanie ustawień sprzęgła... i nagle ustawianie sprzęgła stało się całkowicie płynne (już nie było 25 ustawień momentu obrotowego... tylko N ustawień "analogowych" :) ).
Tu podniosło mi się ciśnienie i wymieniłem wkrętarkę na kolejną (tym razem Pani była jakby zawstydzona).

Fakt, faktem taka sytuacja (+ stracony czas) jest irytująca... patrzę z pewnym niesmakiem na wkrętarkę, którą tak wychwalałem w poprzednich postach. Może uda mi się napisać coś po latach (oby!) jej używania :)

G
Jeffrey 2012-11-27 00:44

Dodam, że mimo braku "klikania" przy ustawiania siły wkręcania wkrętarka działała dobrze (siła była żróżnicowana - a nawet miałem plus bo mogłem ustawić poziom np 1,75 ;)

P
PanFleks - blog dla majsterkowiczów 2012-11-27 10:01

Re: Re: PARKSIDE

Konkurent wkrętarka Metabo 14,4V Ni-cd styrana w pracy ponad 2 lata (widać to po niej). Ew. przewaga tej wkrętarki - akumulator 2Ah przy parkside'owym 1,5A.

Coś Ci się chyba pomyliło... Metabo raczej nie miało w swojej ofercie takiej wkrętarki na NiCd. Ten voltaż pasuje raczej do Li-Ion.

- parkside 10 otworów o śr. 30mm + 5,5 otworu o śr, 20 mm
- metabo 10 otworów o śr. 30 mm + 1,5 otworu o śr. 20 mm

W ten sposób wykończysz każdą wkrętarkę...;/ Dla Parksajda 30mm w drewnie to maks. Mam nadzieję, że test był na I biegu...

Fakt, faktem taka sytuacja (+ stracony czas) jest irytująca... patrzę z pewnym niesmakiem na wkrętarkę, którą tak wychwalałem w poprzednich postach. Może uda mi się napisać coś po latach (oby!) jej używania :)

Cieszę się, że sam to napisałeś. Zawsze staram się wszystkim tłumaczyć, że kupując tanie narzędzie odbieramy sobie pewność, że będzie pracowało bez niespodzianek. Teraz wyobraź sobie sytuację, w której masz zlecony remont, do końca zostało parę płyt, wkrętarka odmawia posłuszeństwa, a w Lidlu akcja "warsztat" skończyła się dwa tygodnie temu... ;-)

G
Jeffrey 2012-11-28 22:41

Re: Re: Re: PARKSIDE

Coś Ci się chyba pomyliło... Metabo raczej nie miało w swojej ofercie takiej wkrętarki na NiCd. Ten voltaż pasuje raczej do Li-Ion.

Nie pomyliło mi się. Metabo BSZ 14,4

[guote]
W ten sposób wykończysz każdą wkrętarkę...;/ Dla Parksajda 30mm w drewnie to maks. Mam nadzieję, że test był na I biegu...

Dokładnie - instrukcja mówi o 30mm jako max. Trochę drugi bieg, trochę pierwszy.

Cieszę się, że sam to napisałeś. Zawsze staram się wszystkim tłumaczyć, że kupując tanie narzędzie odbieramy sobie pewność, że będzie pracowało bez niespodzianek. Teraz wyobraź sobie sytuację, w której masz zlecony remont, do końca zostało parę płyt, wkrętarka odmawia posłuszeństwa, a w Lidlu akcja "warsztat" skończyła się dwa tygodnie temu... ;-)

Wyobrażam sobie :)
Jak mi pada Parkside to pewnie nie lecę do Lidla po kolejny sprzęt tylko kupuję coś lepszego :)
Jak mi pada Bosch/Metabo/cokolwiek to sytuacja jest identyczna - trzeba kupić nowy sprzęt :)

G
janek wisniewski 2012-11-30 21:38

Ludzie jak czytam pseudo fachowców którzy uwarzaja że bosch to lipa i że znane marki typu metabo czy krass czy makita niczym sie nie różnia od parkside to aż nogi mi sie uginają niebede tego komentował powiem jedno parkside wywierci 1000otworów w betonie 13mm a bosh metabo wywierci 10 000razy tyle bez wiekszego wysiłku z naszej strony poprostu musimy sobie przyznac wiekszosc polaków poprostu niestać na wiertarkę za około 800zl i pociesza sie bublem typu parkside czy innymi zabawkami do użytku domowego może i wystarczy ale ja uznaje zasade lepiej kupić markowy sprzet na całe zycie(dla przecietnego amatora majsterkowicza)niż zmieniać wiertarke co pare lat decyzja nalezy do was pozdro

G
polo 2013 2013-01-04 12:42

TAK !!!
UDAR JEST PNEUMATYCZNY.
Trzeba przed krytyką zapoznać się z dokumentacją. Pewnie znasz się tylko na "pneumatycznych" oponach do swojego pojazdu dla ludu.

G
popo 13 2013-01-04 13:03

Re: PARKSIDE- wiertarko-wkrętarka PABS 18-Li B2

Chyba żle szukałeś zapasowego akumulatora. Są w ciągłej sprzedaży, co prawda wysyłkowej z Kompernass w RFN. Cena 25 Eu plus koszty wysyłki do polski 8,50 Euro. Razem: 33,50 Euro czyli po obecnym kursie 1 Euro = 4,07 PLN około 136 PLN za 1 sztukę. Spróbuj przyjacielu kupić w tej cenie w Polsce akumulator 18V do innych znanych wiertarko-wkrętarek marki np.: Bosch, Makita, DeWald, Metabo, Stihl, Graphite i innego "badziewa". Kupisz ale w cenie 2 do 3 razy większej. A i gwarancja wynosić będzie 6 miesięcy a nie 3 lata. Aktualnie, w/w akumulatory są dostępne i są na stanie magazynowym w Kopernass.

G
moniak 2013-01-04 14:46

O, chyba akcja warsztat w Lidlu się zbliża! ;-)
Niezbyt dobrze przygotowałeś się do polemiki, bo...

1) Do każdego markowego narzędzia kupisz akumulator w PL, nie spotkałem się jeszcze z tym, żeby kupić wkrętarkę Boscha, DeWalta, czy Metabo, a akumulatory ściągać z Niemiec.

Niektóre z gwarancją, niektóre nie. Lepszy oryginał Boscha bez gwarancji, niż Wasz Parkside ze spożywczaka.

G
gość 2013-01-08 09:26

Kolega pisze że gdy miał by firmę to sprzęt musiał by być przynajmniej BOSCH. Z przykrością muszę stwierdzić że niestety BOSCH nie daje gwarancji. Cokolwiek by się nie stało zawsze piszą że z winy użytkownika. A w Lidlu wymienią lub oddadzą kasę.

G
moniak 2013-01-08 13:49

Tak, tak - Bosch to przecież firma krzak, bez siedziby i bez ponad 120-to letniej historii.
Nie to co Parkside. A Wy podobno robiliście narzędzia dla NASA, na długo przed tym, jak powstała. Ogólnie kolejny raz stwierdzam, że poziom żenady sięgnął zenitu.
Czekam teraz aż pozytywną opinię na temat elektronarzędzi z Lidla wydadzą Okrasa i Pascal...

Dla niewtajemniczonych: za tydzień akcja "Warsztat" w Lidli, więc spodziewajcie się zmasowanego ataku mega zadowolonych klientów spożywczaka i postów: Parkside i Bosch to to samo, więc po co przepłacać.

G
olo 2013-01-11 13:18

Powiem tak:głupiś jest acan ale takich jak ty potrzebują produceci " tzw markowego"sprzętu

G
olo 2013-01-11 13:22

ani narzedzia ani sposób tylko wiedza i umiejetnosci narzedzia to jak sama nazwa wskazuje to narzedzia

G
Waldemar 2013-01-12 14:20

Ręcę opadają po przeczytaniu większości wypowiedzi na tym forum. Jak widać, większość specjalistów na tym forum to z pewnościa poza instrukcjami swoich urządzeń nic innego nie czyta i nie słucha.
Większość producentów tych urządzeń - dąży do obniżenia kosztów produkcji swoich urządzeń. Efekt tego jest taki iż swoje produkty tworzą w znacznym stopniu na podzespołach produkowanych przez podwykonawców w Chinach.
Korzystają ze swoich kontroli jakości i na te chińskie elementy nadają albo swoje loga albo elementy te noszą nazwy innych firm z gwarancją powyższych, zachodnich firm.
Ale o tym trzeba wiedzieć i o tym czytać.
Tak się dzieje i w motoryzacji i w informatyce i wielu innych dziedzinach życia.

A tak poza nawiasem - to śmiać mi się chce jak czytam te wypowiedzi bo od większości z nich to aż zalatuje wypowiedziami sponsorowanymi przez firmy produkujące sprzęt Boscha i B&D.
Wolę kupić PARKSIDA bo w przeciągu 3 lat mogę ten sprzęt np. wymienić na nowy a po trzech latach wyrzucić lub kupić kolejnego PARKSIDA niż kupić Boscha czy B&D i po trzech latach płacić GRUBE pieniążki za ich naprawę.

G
moniak 2013-01-12 15:41

Waldemar, to są właśnie narzędzia dla takich ludzi, jak Ty.
Zresztą, akcja warsztat już w najbliższym tygodniu, więc podganiajcie pany! :D

1 ... 39 40 41 ... 62