PARKSIDE

Do ostatniej strony »
G
PanFleks 2011-10-12 22:13

Re: PARKSIDE

To dość ciekawy wątek, mam jednak wrażenie, że brakuje w nim rzeczywistych testów ;-) Ponieważ ostatnimi czasy zanabyłem drogą kupna w promocyjnych cenach kilka narzędzi, chciałbym zaprosić Was do lektury pierwszego artykułu nt. narzędzi z supermarketów spożywczych. Znajdziecie go na blogu dla majsterkowiczów:
W najbliższym czasie zapraszam do testu porównawczego urządzenia wielofunkcyjnego Parkside PMFW 280A1 oraz Bosch PMF 180E.

Komentarze i sugestie mile widziane ;-)

G
bralczykjr 2011-10-12 23:21

Co to za nowomowa ... "zanabylem" ? " Zanabyc drogą kupna... jakiś dramat językowy. To brzmi gorzej jak "auto w dieslu lub kombiku" .

G
PanFleks 2011-10-13 00:25

Panie Profesorze-Juniorze, dziękuję za komentarz. Wprawdzie bezwartościowy w kontekście tematu wątku, ale jednak komentarz ;-)
Jeśli już się czepiamy, to:

"nowomowa «język władzy i kontrolowanych przez nią środków przekazu w państwach totalitarnych, służący do manipulowania ludźmi i nastrojami społecznymi»" http://sjp.pwn.pl/slownik/2491041/nowomowa

Jest takie przysłowie: "Przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli" - myślę, że bardzo dobrze oddaje Pańską aktywność w tym wątku ;-)

Pozostałych Czytelników, którzy trafili tu jednak po to, by czegoś się dowiedzieć, a nie zamieniać Forum w forum polonistyczne, zapraszam do lektury i komentowania wpisu.

Pozdrowienia,
Pan Fleks

G
ddd 2011-10-13 18:54

Panie Fleksie,

nawet ... powiedzmy, że celna riposta nie sprawi, że ten wydumany koszmarek językowy przestanie być koszmarkiem.
Przedmówca winien raczej napisać "nowomowa" lub też raczej nowa mowa (w domyśle pisana). Od osoby z aspiracjami do prowadzenia własnego bloga można jednak oczekiwać troszkę więcej w tym zakresie.

Wracając do parkside'a. I tu możemy w zasadzie postawić kropkę ( . ) <- o taką ;-)
Albo w sumie... rozkręć Panie F. te urządzenia i daj fotki na blogu.

Pozdrawiam

G
PanFleks 2011-10-13 19:08

Panowie, ale tak szczerze...
Czy wysyłacie skargi i petycje do każdego scenarzysty, który włoży w usta głównego bohatera jakiś neologizm? Czy styl bloga jest naprawdę tak napuszony, że należy w każdym językowym żarcie dopatrywać się karygodnego błędu? ;-) Mnie się słówko "zanabyłem" bardzo podoba - cóż z tego, że nie ma go w słowniku? Wyluzujmy, naprawdę ;-)
Jeśli mam być szczery, to bardziej interesuje mnie to, co chcielibyście zobaczyć w postach o tych narzędziach, a nie to, czy komuś podoba się słówko "zanabyłem" ;-)

Pojawił się pomysł rozkręcenia i sfotografowania - ok! Podoba mi się! ;-) Zerknijcie do listy narzędzi i dajcie znać co konkretnie "badamy", ok? Skoro już wydałem prywatne pieniądze na narzędzia i chcę udostępnić Wam efekty moich eksperymentów, to może jednak skupmy się na tym, co chcielibyście o nich przeczytać, ok? ;-)

Peace,
PanFleks

G
XXX 2011-10-14 21:26

Jeden z tych wielkich cwaniaczków co napisał (gdzieś na początku tego wątku), że Parkside do dupy - tylko Bosch, Hilti i Makita się liczy, napisał także, że fachowca poznaje się po jego sprzęcie. Otóż synku to , że może masz fujare na 10" nie znaczty, że jesteś fachowcem. Mniejszym "sprzętem" można zrobi to lepiej niż takim jak twój - he he he :-)

G
Domi 2011-10-14 23:13

Mysle ze do majsterkowania w zupelnosci takie narzedzia wystarcza o ile bedziemy stosowac do zalecen producenta. Lecz czesto bywa ze ludzie kupuja tani sprzet amatorski a tyraja nimi jak profesjonalnym. Znajomy mial einhela red wiertarke udarowa i zajechal. Wiercil wiertlem 12 w betonie otwor za otworem w dodatku mowil ze "cisnal dosc mocno bo nie chciala isc" w efekcie po kilkunastu otworach padla. A wracajac do tematu czyli parkside i sekcji jaka chce przeprowadzic Pan Fleks to uwazam to za ciekawy pomysl. Fajnie ze w tym dziwnym swiecie wszechwiedzacych fachowcow komus sie chce inwestowac swoj czas i fundusze aby pokazac innym co kryje sie pod obudowa. Moja propozycja do rozbiorki to pilarka tarczowa narzedzie bardzo przydatne w roznego rodzaju pracach.

G
PanFleks 2011-10-18 21:09

Wiem, że niektórzy z Was oczekiwali konkretów związanych z testami narzędzi Parkside. Opublikowałem właśnie kolejną część cyklu, tym razem pojawiły się zdjęcia, o które prosił Kol. ddd.

Zobaczycie na nich sposób wykonania i umiejscowienia elektroniki z dość istotnymi na narzędzia elementami, przekonacie się także, w jaki sposób producenci obniżając cenę narzędzia stosując budowę modułową. Zwróćcie uwagę na ewidentne błędy, które mogą doprowadzić do uszkodzenia narzędzia, a także w ekstremalnych przypadkach mogą zagrozić naszemu zdrowiu. Mam nadzieję, że artykuł pokazuje pewne mankamenty, które utwierdzają mnie w przekonaniu, że nie jest to narzędzie najwyższej klasy.

Zachęcam do dzielenie się uwagami - w komentarzach pod artykułem na blogu, a także tutaj.

Miłej lektury;-)
Pan Fleks

G
ccc 2011-10-25 20:39

Witam mam tylko mała sugestię odnośnie narzędzi tzw. profii dzisiaj to już tyko hitachi i chyba nie które hilti bo reszta strasznie się pogorszyła ( przypadek z mojej firmy ślusarskiej pracownicy używają szlifierek 125 niebieskiego boscha oraz 230 o ile w starych tj. z przed 5 i 3 lat wymieniano szczotki (sporadycznie przekładnie) to w nowych z 2011r rozmiaru 125 po przepracowaniu 3 miesięcy padł wirniki, przekładnie i to w nie których po dwa razy a w dużej co prawda w 1 sztuce coś dwa razy kopciło się przy uchwycie (wymieniali cały uchwyt przełącznikiem itp) serwis po naprawie zwracał z informacją ze sprzęt za intensywnie użytkowany ????
tylko jak to możliwe te szlifierki są tak samo eksploatowane jak stare przez tych samych pracowników ?
jest odpowiedz po prostu kryzys i trzeba produkować taniej

G
Daras 2011-10-30 05:45

Muszę napisać coś pozytywnego o produktach parkside. Myjka ciśnieniowa chodzi już u nas ponad 3 lata i ma się świetnie, dostaje duży wycisk, myjemy nią podwozia i silniki do remontu. Dozownik ponoć jest przystosowany do łagodnych środków ale dajemy te silne do aluminium i do usuwania tlenków metali. Karcher serii 3.xx rozleciał się po ok 1,5 roku czasu a kosztował ze 3x tyle. Cena/jakość parkside bije na głowe inne marki, chociażby dlatego że posiada 3 lata gwarancji i potem jeszcze pracuje (większość innych marek rozpada się po 2-letnim okresie gwarancji) oraz TUV

G
PanFleks 2011-10-30 11:36

Opublikowałem trzecią część cyklu o elektronarzędziach Parkside. Tym razem porównuję szlifierkę z odpowiednikiem z zielonego Boscha. Zielony Bosch nie jest wprawdzie narzędziem dla zawodowców, ale zobaczcie jak jest "zrobiony" i czym różni się od szlifierki z supermarketu.

Tytułem wyjaśnienia: nie można, oczywiście, ferować wyroku o danej marce na podstawie jednego narzędzia, dlatego też cykl będzie kontynuowany. Porównane będą jeszcze zszywacze elektryczne, a także szlifierka stołowa i polerka.

Zainteresowanych zapraszam do lektury wątku na blogu dla majsterkowiczów:

G
piero 2011-11-01 12:11

Opalarką zamek w samochodzie rozmrażasz... Fachowiec, nie ma dwóch zdań...

G
Remont 2011-11-02 21:43

Muszę napisać że jestem zadowolony z Parkside. Kupiłem młoto-wiertarkę ponieważ potrzebowałem od zaraz tani sprzęt i kupiłem używaną. zbiła ponad 100m2 tynków, wykuła korytka na rurki w posadzce, wywierciła setki dziur i przydała się do burzenia ścian. I nadal chodzi aż jestem zdziwiony ze tyle pociągła a miała być tylko do tynków :D

G
PoWsi 2011-11-13 19:22

Schlesier polska myśl techniczna niestety nadaje się do profesjonalnych zastosowań i niema co jej porównywać z einhelem czy nawet z firma parkside.
Chodzi mi tu o firmę "CELMA elektronarzędzia" fakt ze teraz większość na licencji boscha ale mam w domu CELMĘ z 1976 używaną jako mieszadło do gipsu i dostęp do części po tylu latach jest bezproblemowy szlifierka oscylacyjna czeka teraz na parę części i będzie hulała pewnie kilka lat

G
PoWsi 2011-11-13 19:42

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

1 ... 20 21 22 ... 62