PARKSIDE

Do ostatniej strony »
G
użytkownik wiertarki 2011-05-14 16:39

Re: PARKSIDE

Zacznę mój wątek od cytatu amatora starającego ukryć swoją chałturę pod płaszczykiem sprzętu "Każdy, kto twierdzi, że nie ma różnicy pomiędzy narzędziami z biedronki, a narzędziami profi nie do końca wie co mówi, albo nigdy nie pracował porządnymi narzędziami.
Biedronkowy sprzęt wymięknie przy pierwszym spotkaniu ze zbrojeniem w murze i w najlepszym wypadku skończy się na złamaniu ręki. Wiertarka profi będzie miała 100x lepszą kulturę pracy - proponuje sprawdzić w prosty sposób: marketową wiertarką i sprzętem profi wywiercić otwór w otynkowanej ścianie. Zobaczycie jak bardzo różnią się brzegi otworów.
Ja rozumiem, że nie każdego stać na młotowiertarkę za 1200 PLN, ale to nie znaczy, że trzeba pisać takie bzdury, że to i to to tak naprawdę jeden ch...j. Od droższego narzędzia oczekuje się czegoś więcej, ale nie znaczy to, że akku Boscha wytrzymają 7 lat, bo kosztuje 500 PLN a nie 200 PLN.
Różnica między amatorem, a profesjonalistą jest taka, że ten drugi nigdy nie pozwoli sobie na przycięcie na wiertarce 300 PLN, bo to wstyd i ryzyko. Jak się spierdzieli podczas roboty, to masz kłopot, bo trzeba na szybko kupić coś nowego. Ponadto profesjonalista kupuje narzędzia średnio 40% taniej, bo 1) odlicza VAT, 2) wrzuca sprzęt w koszty, co daje obniżenie podstawy opodatkowania. Ot, cała filozofia.".......Nic dodać nic ująć ......tylko daleko od takich szpanero-fachowców pięknie się to odnosi do przysłowia "nie szata zdobi człowieka " w tym wypadku nie sprzęt świadczy o fachowcu tylko jego końcowa praca .A tak wracając do tej młotowiertarki jak niektórzy porównują ją ze sprzętem za 1tyś zł i nie jest tak żle to poco ...przepłacać , druga sprawa jak potrzebujemy sprzętu na kilkadziesiąt dziur i kilka przekuć w naszym mieszkaniu to ta oferta jest jak najbardziej świetna ale.....jak chcemy obiechać całe osiedle w instalacji elektrycznej to niema co ukrywać trzeba zainwestować kilka tyś. zł w sprzęt .Jak dla użytku domowego i lekko profesjonalnego sprzęt ten jest super .Z ciekawości dzisiaj byłem w Lidlu i ....niebyło żadnej wiertarki w poniedziałek było ich kilkanaście , to chyba najlepiej świadczy o tych wiertarkach . Pozdrawiam i życzę miłego wiercenia .

G
manio_rns 2011-05-14 21:54

Gdzieś przeczytałem coś takiego:
(może trochę przekręcę!, bo troche czasu upłynęło - inne forum)
"Jeżeli mam ochotę na piwo, to czy muszę od razu kupować czały browar?"
Tak samo jest z narzędziami ...

G
apollo 2011-05-15 10:02

Inaczej:
Jeżeli mam ochotę sobie "powiercić", to czy od razu muszę płacić za to duże pieniądze? Wystarczy pójść do Lidla, tam czasem bywa niezły towar.

G
Bob 2011-05-15 12:11

Lidlowcy - przeczytajcie mój post jeszcze raz od początku.
Odnosiłem się do profesjonalistów i ich sprzętu. Amatorzy niech sobie kupuję w biedronce. Ja się cieszę, bo będę miał więcej pracy. W końcu każdy domorosły fachman uzna, że wywiercenie dziury go przerasta.
Jeśli ktoś bierze narzędzie na firmę, to kupuje taniej. Narzędzie za 1000 PLN zwraca się po góra dwóch robotach.
Użytkownik wiertarki - powiedz mi jakie to jest używanie "lekko profesjonalne"? Masz jakiś oficjalny podział? Od czego to zależy? Ilość roboczogodzin? Od którego momentu zaczyna się mocno profesjonalne użytkowanie?
Teraz do wszystkich, którzy dla napicia się piwa nie chcą kupować browaru. Dlaczego jak ktoś jeździ na taryfie, to nie kupuje matiza (też ma czworo drzwi, 4 koła, silnik i miejsce na koguta) tylko lepszy wóz za dużo większe sianko? Przecież matizem też mógłby wozić klientów...

G
Oem 2011-05-15 13:42

Bob ty masz jakiś uraz mózgu, czy co?

Temat ma nazwę Parkside i nikt tu nikogo nie chce przekonywać że jest to sprzęt segmentu Hilti itp. itd.
Jest to sprzęt amatorski dla amatorów za dobrą kasę.

Więc wypad z tymi twoimi [i]Odnosiłem się do profesjonalistów i ich sprzętu. Amatorzy niech sobie kupuję w biedronce[/i]
Więc idź do tematów z nazwali które uznajesz za profesjonalne i tam się onanizuj, nas zostaw w spokoju.

G
remont 2011-05-15 14:34

Chyba pomyliłeś forum , lub tak bardzo podniecasz się tym profesjonalnym sprzętem że masz problemy z czytaniem . Według Ciebie każdy dla potrzeb amatorskich musi kupić młotowiertarkę Hilti aby zrobić w miesiącu 20 otworów w betonie ....ty na pewno jesteś super fachowiec ....Kolego nie ośmieszaj się . Jak ktoś robi amatorsko remont w mieszkaniu również musi kupić sprzęt powyżej 1tyś zł ? .Co do wytrzymałości tego sprzętu to dobrze o nim świadczy że przy pracach profesjonalnych może być porównywalny ze sprzętem z górnej półki (wypowiedzi niektórych użytkowników ) i wypada w tym porównaniu nie najgorzej ( za taką cenę na pewno profesjonaliści nie przecierają tą wiertarkę "szmatką" ) . Podejrzewam że jako druga wiertarka dla profesjonalisty też wypadła by nie najgorzej dlatego można ją uznać za sprzęt półprofesjonalny oczywiście to moja opinia . Najlepiej świadczy o tej wiertarce to że wczoraj już jej nie widziałem w Lidlu .

G
Paweł_PN 2011-05-15 16:01

Kupiłem Młotowiertarkę z Lidla za 199 zł. Byłem zaskoczony ,że po 16 .00 już jej nie było w sklepie . Musiałem prosić obsługę ,żeby dowiedziała się gdzie są one jeszcze do kupienia. W końcu kupiłem i muszę przyznać ,że jestem zadowolony, Jak widziałem jest to Hinhell ,choć w ofercie tej firmy nie ma takiej maszyny o mocy 1050W. Czyżby oferowali na potrzeby Lidla sprzęt do wypróbowania czy się sprawdzi ?
Wierciłem nią w stropie wiertłem 24 i nie było problemów . Udar ciągnie płynnie bez bicia. Poprzednio miałem Mac Allistera 750W i widać małą różnicę na rzecz Parkside. Ale to dopiero początek. Na pewno więcej się grzeje udar ale to chyba dlatego ,że ma większą moc.
Jakie są Wasze opinie o tej młotowiertarce ?

G
Bob 2011-05-15 20:08

Oem i remont - ja was nie obrazam, ale chyba zaczne.
Onanizowac to sie można kupując narzędzia w markecie i wmawiać sobie, że są tak samo dobre jak te za 1500 PLN. Wiertarke za 250 PLN można sobie kupić jak się ma dwie lewe ręce - bo jak się ją spierdzieli to nie będzie żal. Remonty w chacie i nowa instalacja - super, to też praca dla amatorów z wiertarkami z Lidla. Każdy polak zna się na skokach narciarskich, piłce nożnej grillu i robieniu remontów. Później taka łachudra kupuje wiertarkę i wyrzynarke w biedronce i robi na czarno fuchy. Tak się zaczyna przygoda z wielkim biznesem. A jak jeszcze zostanie to się opłaca kafejkę internetową na godziny i miesza prawdziwych fachowców z błotem. Gratulacje panowie i panie.

G
remont 2011-05-15 21:22

Ity jesteś fachowcem cyt.
"Oem i remont - ja was nie obrazam, ale chyba zaczne.
Onanizowac to sie można kupując narzędzia w markecie i wmawiać sobie, że są tak samo dobre jak te za 1500 PLN. Wiertarke za 250 PLN można sobie kupić jak się ma dwie lewe ręce - bo jak się ją spierdzieli to nie będzie żal. Remonty w chacie i nowa instalacja - super, to też praca dla amatorów z wiertarkami z Lidla. Każdy polak zna się na skokach narciarskich, piłce nożnej grillu i robieniu remontów. Później taka łachudra kupuje wiertarkę i wyrzynarke w biedronce i robi na czarno fuchy. Tak się zaczyna przygoda z wielkim biznesem. A jak jeszcze zostanie to się opłaca kafejkę internetową na godziny i miesza prawdziwych fachowców z błotem. Gratulacje panowie i panie."

Zal mi ciebie partaczu , myślisz że ekstra narzędzia wykonają za ciebie robotę . Na 100% jestem pewny że fachowiec z przecinakiem i młotkiem oraz wiertarką z "Lidla" lepiej wykona robotę niż taki ćwierć fachowiec jak ty z młotowiertarką Hilti ., miłego onanizowania się przy czy nad Hilti .

G
JK. 2011-05-15 22:54

Panowie jak dzieci jesteście. Muszę wziąc w obronę Boba.
- po pierwsze ma rację, że wy pierwsi zaczeliście go obrażać.
- Po drugie wasa dyskuja jest jałowa merytorycznie, Bob mówi, że żaden fachowiec z uznanej firmy, nie pracuje na wiertarkach z biedronki( i ma rację) A wy że jak to robi sam 10 otworów na rok to wystarczy(też racja). Ale na litość boską, jak ktoś planuje remont i pracuje jak profesjonalista po 8-10godzin dziennie to mu za chiny ludowe, sprzęt z biedronki NIE wystarczy!
Odróżniajcie dwie rzeczy: Używanie amatorskie tyczy się np: powieszenia szafki na ścianie, po czym wiertarka ląduje w szafie na pół roku. Gdy ten sam amator zacznie robic remont i wiercić kiladziesiąt dziur dziennie, mieszać zaprawy, kleje itp...w ciągu dnia to pracuje jak Profesjonalista! I żeby skończyć ten remont potrzebuje w 95% narzędzia znacznie lepszej jakości.
- Po trzecie Oprócz Parkside'a i Hilti jest jeszcze masa narzędzi pośrednich, w których można lepiej dobrać parametry ceny do jakości niż w wyżej wymienionych;P

G
Bob 2011-05-15 23:19

Remont, nie ma sensu dalej z tobą dyskutować. Przemysl sobie jedną rzecz:
jak jesteś za tym, żeby w życiu było taniej, to sprzedaj chatę i mieszkaj w bursie (po kiego grzyba ci chata za kilkaset tysięcy jak pomieszkasz w niej 20 lat). Jesli masz samochod to go sprzedaj i kup skuter albo miesięczny - też dojedziesz, a po kiego grzyba ci fura (ukradną, rozbijesz, porysujesz, albo bog wie co jeszcze).
Zamiast dziewczyny weź sobie jakąś prostytutkę - tez pobzykasz, a nie będzie ci gledziła przez kilkadziesiat lat. Narzedzia tez kupuj w biedronie, bo sa dokładnie takie same jak te za 1500 PLN, tylko mają inne naklejki. A debile z koncernów, które wydaja na badania i rozwoj kilkadziesiat miliardow euro rocznie nie wpadły na to jak produkowac taniej i obnizac koszty.

G
gosc 2011-05-16 00:25

ja mam porównanie np bosch 2-24, 26 z mlotowiertarka Power czy jakos tak,
24(szybszy udar) w miekka sciane idzie lepiej niz 26, w zelbet 26 wierci znacznie lepiej, co ciekawe ta mlotowiertarka power lepiej wierci od obu boschy a kosztuje 200 na budowie wytrzymuje 1-1.5 sezonu tak wiec dom mozna tym rozwalic. Tanie nie zawsze znaczy złe a tak nawiasem mowiac porównywanie sprzetu za 200 z boschem 850zl troche nie ma sensu, raczej trzeba oceniac sprzet czy wart jest tych pieniedzy

G
manio_rns 2011-05-16 07:46

I tym radosnym akcentem zakończmy tą dyskusję długą i wodnistą jak rzeka.
Zajmijmy się prawdziwymi problemami ....... i podyskutujmy!

G
fizol 2011-05-16 11:47

Wszystko byłoby dobrze, gdyby profesjonalne narzędzia rzeczywiście były dużo, dużo lepsze od średniej półeczki typu parkside. W rzeczywistości za jednego Boscha czy AEGa możesz mieć trzy, cztery parkside i obecnie produkowane 'profi' narzędzia _nie_są_w_stanie_ zamortyzować swoją żywotnością różnicy w cenie. Pisze to jako użytkownik narzędzi drogich i tanich, niemiecki i chińskich. Gdyby profi-narzędzia rzeczywiście się nie psuły to miałoby sens, ale jeśli płacisz kupę kasy i coś i tak się psuje to czujesz się jak frajer, bo sąsiednia ekipa pracuje 'chińczykami' aż miło, a za kasę którą utopiłeś mają jeszcze dwa w zapasie :D
I proszę mi tutaj nie wyjeżdżać z kulturą techniczną, bo wymagają jej zarówno narzędzia drogie jak i tanie(te drugie może nawet bardziej) i nie w tym jest problem.
Ja wcale się nie dziwię zawodowcom którzy przeszli na tanie narzędzia, bo płace są polskie, ceny narzędzi europejskie, a 'profesjonalni' producenci są takimi już tylko z nazwy(i ceny).

G
Oem 2011-05-16 15:22

Bob pewnie tankuje 98 bo 95 jest dla leszczy z lidla :D o pardom z biedronki(zresztą niech się zdecyduje z Bierdonki czy Lidla).

1 ... 15 16 17 ... 62