myjka karcher

G
daro64 2011-05-08 09:47

myjka karcher

chciałbym kupić myjkę k.3.55 w obi co oniej myślicie i czy ktoś ma takom myjkę , i jakom ma pompę ponoć alu

G
Rufus 2011-05-08 10:12

Re: myjka karcher

Solidny model do użytku domowego.
Wszystkie zalety linii X Range czyli wąż ciśnieniowy na szybkozłączu ,system Plug and Clean w dodatku aluminiowa pompa Alu Best !
Teraz mają je jeszcze chyba w dobrej cenie 699 zł bo wcześniej kosztowała dwie stówy drożej.
Moim zdaniem warto !

G
JK. 2011-05-09 23:27

A od kiedy klasa K3 ma pompę aluminiową?:>

G
Rufus 2011-05-11 17:38

......a od czasu powstała linia X Range !
K 3.500,K 3.550 mają głowice aluminiowe.

G
Rufus 2011-05-11 17:53

...tak przynajmniej podaje Karcher w karcie produktu.
Musze poszukać w swoich papierach -jak znajdę to zeskanuję i zamieszczę :)

G
JK. 2011-05-11 20:32

pierwsze słysze;P owszem klasa K4 tak, poza tym rozróżniałbym tutaj słowa głowica pompy, od samej pompy;)(czyli całość)

G
Rufus 2011-05-11 23:25

Oczywiście że głowica-każdy kto wie jak działa myjka karchera wie ze mowa jest o głowicy pompy.
Potocznie mówi się jednak pompa bo tak jest wygodniej nawet w papierach od Karchera jest napisane "pompa aluminiowa" .
Tak jak pisałem -mam gdzieś kartę produktu od Krakowskiego Karchera i tam wyraźnie napisane jest że pompa jest aluminiowa.
Jutro postaram się jakoś ją skopiować .
Nie ma reguły co do pomp w konkretnych klasach wydajności np parę lat temu był w sprzedaży model K 5,00 który mimo klasy wydajności 5 miał pompę z kompozytu.
Materiał z jakiego wykonano głowicę pompy ma znaczenie w zasadzie w odniesieniu do intensywności używania myjki.
Kompozyt słabiej odprowadza ciepło więc takie myjki nie nadają się do długotrwałej pracy ,trochę lepsze jest aluminium ale najlepsze myjki mają głowice z mosiądzu bo świetnie odprowadza ciepło-dodatkowo w HD pompy smarowane są olejem.
W zasadzie do użytku domowego myjka z pompą kompozytową powinna spokojnie wystarczyć .
Przez trzy lata eksploatowałem myjkę k 2.90 -mieliśmy ją w firmie w której pracowałem wiec myła w tygodniu kilkanaście samochodów służbowych i dawała radę,
Pewnie działałaby do dzisiaj gdyby kolega nie przejechał jej samochodem :)

G
Rufus 2011-05-12 16:26

Cóż ...chyba muszę odwołać to co pisałem !
Pomyliłem prawdopodobnie modele -na specyfikacji nic nie pisze o aluminium.
Wychodzi na to że pompa jest faktycznie kompozytowa tak jak we wszystkich trójkach ale.........
No waśnie - wydaje mi się że jak oglądałem myjkę K3.500 to była tam pompa z aluminiową głowicą ,ale teraz to głowy nie dam-muszę to sprawdzić organoleptyczne.
Mój znajomy ma taką myjkę więc pewnie namówię go do zajrzenia co jest pod obudową.

G
BAZYL 2011-05-17 18:59

Nie mylileś się-myjki z serii K 3.500 (wszystkie z silnikami chłodzonymi wodą) mają pompy aluminiowe.
Wcześniejsze trójki ze starszych serii miały pompy z kompozytu.
Wiem bo sam taka myjkę rozbierałem !

G
Rufus 2011-05-23 19:41

Post został usunięty w związku z naruszeniem regulaminu forum.

G
ara202 2011-05-24 12:07

Jeśli chodzi o myjki ciśnieniowe to polecam modele firmy kranze. Można je kupić tanio np tu Tutaj">http://www.ankerservice.pl">Tutaj

G
ara202 2011-05-24 12:08

http://www.ankerservice.pl taki miałbyć link ale nie widzę opcji edycji.

1