Jak naostrzyć łańcuch?

G
Listu 2014-11-07 09:52

Jak naostrzyć łańcuch?

Posiadam pile lancuchowa od niedawna ale slyszalem ze jej najwazniejszym elementem jest lancuch. Wydaje mi sie ze gorzej mi sie nia pracuje niz na pocztaku. Pomyslalem sobie ze powinienem naostrzyc lancuch i bedzie szlo o wiele lepiej. Stad prosba, czy ktos z dowiadczeniem moglby mi podpowiedziec jak sie za to zabrac zebym nic nie zepsul. Z gory bardzo dziekuje

G
Leszek 2014-11-07 12:02

Re: Jak naostrzyć łańcuch?

Zasada jest jedna jesli Twoj lancuch ma krotkie oczka a zab na dluzszym boku ma mniej niz 4mm to oznacza ze jest zuzyty i trzeba go wymienic go na nowy. Jesli juz widzisz ze lancuch sie tepi to najlepiej oddac go do jakiegos dobrego punktu zeby Ci dobrze naostrzyli. Ale ogolnie ja jestem zdanaia ze latwo to zrobic samemu. Najwygodniej chyba uzywac ostrzalek elektrycznych, najtansze kosztuja kolo stówki a mozesz sobie spokojnie ustawic kąt ostrzenia. W necie pelno informacji jest a do sprzetu zazwyczaj dolaczona instrukcja.

G
Karol 2014-11-07 13:14

Ja wole tradycyjne pilniki to metalu i ręcznie pojechać.Wystarczy sobrac rozmair, średnice pilnika i kat ostrzenia. W necie jest pelno informajci na ten tam. Odsylam do artykulu na narzedziach
http://www.narzedzia.pl/artykuly/jak-ostrzyc-pile-lancuchowa,4552.html
wszystko jasno wytlumaczone

G
ogrodnik 2014-11-08 17:25

Ja ostrzę ręcznie odpowiednim pilnikiem zwykle średnicy 4mm bez prowadnika pod odpowiednim kątem aby pilnik przylegał do wnętrza zęba w ten sposób,że od siebie ruchem posuwistym ale obrotowym.Po jednej stronie prowadnicy pilnik posuwam w zębie obracając w lewo tak aby opiłki wychodziły do góry,po drugiej stronie prowadnicy pilnik przesuwam obracając w prawo tak aby opiłki też wychodzily do góry.Ten tzw. drut na krańcu daszku zęba może zostać,bo będzie starty przy przecinaniu drewna.Po takim ostrzeniu łańcuch wchodzi w drewno jak w masło.

G
marc 1 2014-11-09 09:26

kup łancuch stihl duro -ma utwardzane zęby i boi się tylko gwozdzi .do ostrzenia pilnikiem trzeba nabyć wprawy najlepiej na starym łancuchu.

1