Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Witam Od jakiegoś czasu rozpocząłem sprzedaż narzędzi oraz akcesorii do domu i ogrodu Na sklepie https://narzedzia.pl/ możecie znaleźć spory wybór...
Może ktoś mi wyjaśni pewną tajemnicę. Kupiłem "mini pilarkę tarczową" w Action Chciałem zamontować tarczę. Czytam dokładnie instrukcję w...
CAS 12P. Bateria 12 do tego to straszny chłam. Pierwsza działała jakieś 3 mieś. Druga po reklamacji jakieś pół roku (używana sporadycznie). teraz leży...
Jestem majsterkowiczem i widzę że macie dużą wiedzę o narzędziach. Czy orientujecie się jakie są dostępne ale sensowne pisma z których można czeroać konkretne informaje? Ja czytam "Majstra". Ale w tej gazecie opisuje się nowości w ten sposób: " Firma Kinzo ( i inne) wprowadziła na rynek rewolucyjną ( nową itp) ......." Patrząc na to forum to zachwalane tam kinzo , einhell , ferm itd , nie są dobrymi narzędziami. Skąd więc taka rozbierzność miedzy pismem ( fachowym) a zdaniem forumowiczów. Damian
Witaj Damianie. Spieszę z odpowiedzią na twoje pytanie. Otóż sam też czytam wymienione przez Ciebie pismo. Należy jednak zauważyć dwie rzeczy: 1. Opisywane nowości to nie analizy testów narzędzi tylko przedruk danych producenta. Niestety jak znam życie są to wiadomości traktowane jako reklamy i sowicie opłacane przez producentów i dystrybutorów. 2. Pismo "Majster" jest jak sama nazwa wskazuje adresowane do "złotych rączek" . Pismo należy do grupy magazynów DIY. Wiele narzędzi , które są tam zachwalane sprawdzi się znakomicie w domu , i to pod warunkiem sporadycznej pracy. Nie jest to ani gazeta ani sprzęt w niej opisywany ( kilka wyjątków) przeznaczony dla profesjonalistów. My w większości staramy się udzielać informacji w oparciu o własne doświadczenia i doświadczenia znajomych lub osób z którymi współpracujemy. Są to dane " z życia " a nie z folderu reklamowego. Co do "majstra" to jeśli masz już jakiś większy zbiór to proponuję poszukać w jakimś starszym numerze jakiejś nowości a potem tego samego narzędzia w testach(kilka nr później). Okazuje się że po testach nie jest już takie super jak w opisanych przez ciebie nowościach. Pozdrawiam.
No cóż trzeba przyznać rację Mirkowi. To co poda nam do wiadomości producent czy też czasopismo to jedna strona medalu (czyli już coś wiemy o narzedziu) ale jak sprawdza się w pracy takie narzędzie to już druga strona medalu. Najbardziej wiarygodne informacje można jednak uzyskać od użytkowników ewentaulnie od sprzedawców, serwisantów (tych, którzy mają pojęcie co sprzedają i bazują na opinii klientów - bo przecież nie jest realne aby zwykły szary człowiek miał okazję pracować wszystkimi narzędziami albo kupić je wszystkie). Do tego trzeba mieć jeszcze troszkę wyobraźni i troszke wiedzy na temat zasady działania lub konstrukcji - ułatwia to porównanie np. wietrarek udarowych, które pracują na tulejach a wiertarek, które są solidniejsze i mają łożyska kulowe. Tak czy inaczej w gazetach można poczytać o nowościach na rynku ... Pozdrawiam
Dokładnie, tego typu publikacje należy traktować z pewną rezerwą, wyłącznie jako źródło informacji o nowościach. Jednak do treści tam zamieszczanych zaleciłbym podchodzić ostrożnie. Głównie przez fakt, że te pisma utrzymują się z reklam. a reklamodawcami są w większości firmy, których domniemane testy i opisy urządzeń jakie produkują są w takich pismach zamieszczane. Rzetelnych informacji można zasięgnąć jedynie na gruncie bezstronnym, czyli od ludzi którzy tym pracują ;) pozdro
Majstra czytam od ok. 10 lat. Ale po 5 latach kupowałem go już tylko z przyzwyczajenia. wszystkie artykuły zaczęły sie powtarzać. zmieniały sie tylko reklamy. obecnie wydawcą gazety jest inna firma i jakość pisma uległa nieznacznej poprawie. nadal kupuję Majstra i nadal to tylko nawyk. Po kilku latach własnych doświadczeń zamieszczane artykuły nie chcą mnie niczym zaskoczyć. Chociaż niestety nie ma lepszego czasopisma dla początkujących majsterkowiczów. jeśli chodzi o opinie o narzędziach, to na pewno rzetelnych nie znajdziesz w gazecie. gazety żyją z reklam, a w reklamie każde narzędzie jest najlepsze. nawet jak znajdziesz jakiś szerszy opis sprzętu, to szukaj na dole strony malutkich literek ,,artykuł sponsorowany przez ....." najlepiej spytać o opinię kogoś kto użytkuje konkretny model narzędzia, lub uczyć się na własnych błędach, a to niestety dużo kosztuje. pozd
widzę że przynajmniej w tej kwestii wszyscy jesteśmy jednomyślni ;)
Co fakt to fakt. Źródło nowości - GAZETA, źródło rzetelnych informacji - forum NARZEDZIA.PL :) Pozdrowienia dla wszystkich...
Witam. Widzę że to chyba jedyny wątek gdzie wszyscy są jak jeden mąż. Jeśli chcesz uzyskać konkretne życiowe info to studiuj to ( i nie tylko) forum . Na dokładkę mogę polecić allegro. Sprawdź jakiego jest tam najwięcej sprzętu uszkodzonego. Latwo stwierdzić jaka firma jaka jakość. Pozdrawiam
oczywiście jeśli jeszcze jest sens takie uszkodzone coś sprzedawać ;) a to opłaca się tylko w przypadku sprzętu markowego, który nawet po zepsuciu jest coś wart. i jeszcze jedno. to że czegoś jest najwięcej spośród rzeczy uszkodzonych, wcale nie świadczy o tym że to jest złe. wystarczy po prostu, że jest popularne i jest tego w obrocie ogromna masa. i w ten sposób nagrywarki i czytniki cd marki LG dorobiły się etykietki mega tandety, bo królowały w serwisach pod względem reklamacji. ale jakoś nikt nie zwrócił uwagi na fakt że stanowiły wówczas grubo ponad 70% oferty na rynku ;) pozory często mylą pozdro
Witam. Pozory mylą - miałem napęd cd LG przez 5 lat nie zawiódł ani raz! Byłem z niego zadowolony. A teraz super motyw - ktos sprzedawał wiertarki kresa używane jako uszkodzone za grosze! Uszkodzenie polegało na tym, że nie było do nich przewodów zasilających ;/ A JA NIE MIAŁEM PIENIĘDZY ŻEBY ZALICYTOWAĆ :(
Witam. Niby pozory mylą. I oczywiście zgadzam sie z wami koledzy że im więcej danego sprzętu na rynku tym więcej jest sprzętu uszkodzonego. Ale łatwo zauważyć że nawet na allegro sprzęt np. De walt niesprawny raczej nie występuje. Tak samo warto postudiować aukcje i poczytać opisy o uszkodzeniach np. zjechane zębatki ( często skil , niejednokrotnie przeze mnie zachwalany) , zniszczony pobijak( elektropneumatyki B&D , Kress) , spalony wirnik ( wszystkie tanie), Zepsuta ładowarka ( bosch). Każda z w/w firm produkuje sprzęt przyzwoitej jakości. Ale mają też wpadki i to właśnie widać na aukcjach. Pozdrawiam
Witam ;) wpadki, potknięcia, eksperymenty konstrukcyjne, próby wdrażania nadmiernych oszczędności materiałowych i konstrukcyjnych, wątpliwej jakości podzespoły brane od podwykonawców lub nieuczciwy dostawca podzespołów. powodów jest masa, ale fakt faktem każda firma zaliczy prędzej czy później jakąś spektakularną zmokę ;) ale im bardziej markowa, szanująca się i z bardziej wywindowaną i uznana marka, tym wtopy faktycznie zdarzają się rzadziej. wizerunek firma i swoją pozycję buduje latami, a stracić ją można błyskawicznie. jedno jest pewne, trzeba liczyć się z następującymi pewnikami: - po pierwsze: za niedługo 90% produkcji czegokolwiek na świecie poza dobrami czysto luksusowymi będzie wykonywana w chinach i afryce (chiny stają się mało konkurencyjne) - po drugie: koncerny się rozwijają szybciej niż wzrasta popyt na usługi więc siłą rzeczy jakość i żywotność będzie nieustannie spadać. oczywiste jednak że najdłużej fason będą się starać utrzymać najbardziej liczące się marki, bo te mają największą część rynku i najmniej dotkliwie odczuwają skutki konkurencji i stagnacji rynkowej a rekompensują to ogromną sprzedażą. tak więc nie pozbywajcie się swoich 20 letnich narzędzi po rodzicach i dziadkach. one przetrwają wszystko co teraz kupicie ;) ja mam w domu czytnik cd-rom marki Goldstar (teraz LG) o prędkości odczytu x 6 z 1995 roku. ale nadal działa i czyta wszystkie oryginalne płytki. pokażcie mi cokolwiek nowego co pociągnie zachowując swoją sprawność tyle lat. teraz się robi tak by pociągnąć do końca gwarancji i śmietnik. smutne to ale prawdziwe... pozdro
Witam. Zgadzam się z tobą Marcinie , ale nie do końca. Otóz moim zdaniem markowi producenci będą również szybko obniżać jakość swoich wyrobów w seriach amatorskich ( zielony bosch , skill , B&D , itd.). Otóż powód jest prosty. Nawet bardzo obniżona jakość tych wyrobów nie spowoduje znacznego spadku sprzedaży , a i tak ta jakość będzie znacznie wyższa niż noname. Apropo nonamy też są coraż gorsze. Nawet lider komórek Nokia dostała karę za instalowanie wirusa w swoich tel. wierus uaktywnia się po 2,5 roku( koniec abonamentu ) :). pozdrawiam
Mirku, już obniżyli... (jakość green boscha, blue boscha, skila o reszcie nie firm nawet nie wspomnę) i pewne jest, że nadal będą ją obniżać... czemu? zapewniam Cię że nie musieliby tego robić, gdyby nie zalew taniutkiego chińskiego chłamu zalewającego w niekontrolowany sposób Europę. dopóki wielkie koncerny narzędziowe będą musiały toczyć nierówną walkę z chińczykami (za kilkadziesiąt złotych), dopóty jakość stale będzie się pogarszać. nie wiem czy wiecie, ale chińska masówka to już w tej chwili do 40% całkowitej sprzedaży amatorskich narzędzi w europie. ale sami się na to godzimy i walnie przykładamy do tego spadku jakości rękę, wybierając ten chiński badziew, zamiast wspierać rodzime europejskie firmy. to świadomy wybór każdego kto kupuje narzędzia, co kupi, więc niech się ludzie przestaną dziwić że jest jak jest...
p.s. a jakość obniżyli, by móc obniżyć ceny, bo sprzedaż narzędzi z segmentu amatorskiego leci co roku na łeb na szyję, na korzyść marek noname z chin... robią to po to by utrzymać zakładany 9rentowny) poziom sprzedaży w tym segmencie, co nie jest łatwe, bop zważ na to że 60% ceny narzędzia to koszta płac, marketing, gwarancja i zaplecze pogwarancyjne.... słowem sporo się składa na cenę.... a jakie koszta ma chińczyk? pozdro
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.