PARKSIDE

Do ostatniej strony »
G
nonejm 2012-05-06 11:16

Re: PARKSIDE

Czy istnieje możliwość kupienia ładowarki z zasilaczem do wiertarko-wkrętarki X14.4-LI?

G
xtec 2012-05-06 13:04

Michał !
wielkie dzieki za te fotosiki !
Też kupiłem tą wiertarke( Parkside PBH-1100 A1 ) i miałem zamiar ją rozkręcic żeby zobaczyc jak to wygląda w środku. Dzięki Tobie zaoszczędziłem sobie trudu rozkręcania i składania.
Czy nie sadzisz że to bicie ( u mnie tez występuje ) spowodowane jest zbyt luźnym zaciskiem SDS ?
Kiedys słyszałem że marnej jakości wiertła typu SDS moga nawet zniszczyć ( rozkalibrować ) zacisk bo maja zbyt duża "tolerancje" wykonania ( luzy ).
Miałem w użyciu jakieś 1,5 roku temu niebieskiego Bosch'a i tam gdy załozyłem wierto ( z kompletu ) odniosłem wrażenie że wchodziło znacznie ciaśniej no i oczywiście nie było żadnego bicia.
W PBH-1100 A1 bicie występuje nawet wtedy gdy założę nasadkę z normalnym zaciskiem a więc znowu wkładam w zacisk SDS odpowienią dla tego typu końcówkę ( przejściówka z kompletu, na normalny zacisk ma oś zakończoną tak jak wiertło SDS ).

Czy możesz powiedziec gdzie Ty kupowałeś ?
Ja kupowałem 04.05.2012 w Warszawie ( róg Pileckiego i Ghandi przy stacji Shell ) o godzinie 8.30 ( sklep otwarty od 7.00 ) i była cała sterta wiertarek ( około 30 szt. ) chociaż kilkanaście z tej ładnie ułożonej sterty już wcześniej ubyło.
Nie widziałem jednak jakichś tłumów wynoszących po kilka sztuk.

G
Michal 2012-05-06 13:47

Ja kupowałem na śląsku w Pszczynie. Ja byłem o godzinie 8:05 tuż po otwarciu i w sklepie były tłumy, widziałem jak niektórzy mieli dwie sztuki w koszyku, jeden gość miał trzy. A było tego cały jeden kosz w sklepie z kilkoma stertami, na oko z jakieś 50-60 sztuk. Wieczorem pojechałem do tego samego lidla z żoną na drobne zakupy i po młotowiertakach już śladu nie było. Może zależy od oddziału, w jednym towar zejdzie w jeden dzień a w innym będzie leżakować. Niech ktoś znający się na sprzęcie rzuci okiem na te zdjęcia które zrobiłem, ja tylko dodam że żadnego plastiku tam nie było, łożyska kulkowe, tryby, wszystko z metalu. Korpus też metalowy pokryty czarnym tworzywem. Dobrze że nie rozkręcałeś bo mi rozłożenie zajęło 3 minuty a składałem to chyba ze 20, no ale się udało i śmiga wzorowo. Co do tego luzu widocznie ten typ tak ma, co zrobić. Czy ma to jakiś wpływ na trwałość okaże się w praktyce.

G
Michal 2012-05-06 22:54

Dodam jeszcze co mnie zdziwiło, a mianowicie brak w zestawie smaru do smarowania miejsca uchwytu w wiertłach i dłutach. W narzędziu z Biedronki było tego cała tubka. Więc jak to jest z tym smarowaniem, smarować czy nie smarować?

G
xtec 2012-05-07 13:24

Chciałbym zapytać Cie Michał, czy zwróciłeś uwagę z czego wykonane są te metalowe elementy ( zębatki ) tj. jaki to jest metal ( na zdjęciu wygląda mi to na aluminium ) ?
Co do smarowania samego połączenia SDS to wydaje mi się, że nie jest to zabieg aż tak krytyczny, który miałby zaważyć w przypadku jego zaniechania o wystąpieniu uszkodzenia.
Ja bym połozył większy nacisk na podstawowe czyszczenie narzędzia po pracy lub nawet w trakcie gdy pojawia sie bardzo dużo drobnego gruzu.
Pamiętam jak pracowałem pozyczonym Bosch'em i wyczuwałem, że sie grzeje to przerywałem pracę co jakiś czas. Po skończeniu pracy wyczyściłem wszystko na "glanc" tak by nie było śladu drobinek gruzu na samej wiertarce jak i elementach takich jak dluto do kucia ( szczególnie na złączu SDS ).i w zacisku który przecież ostro pracuje i poddawany jest przeciążeniom oraz temperaturze.

G
Michal 2012-05-07 14:26

Po rozkręceniu wypadł mi jeden mały tryb (widać go we wnętrzu korpusu) i bynajmniej nie był z aluminium, sądząc po ciężarze. Ta część młotowiertarki pokryta czarnym tworzywem waży sporo, więc wątpię czy cokolwie w nim jest wykonane z aluminium. Całość sprawia wrażenie solidności. W końcu te 3,6 kg plastik nie waży, a np. makita hr2470 ma coś koło 2,6 kg.

G
Michal 2012-05-07 14:31

Dobrze że napisałeś o dbałości o narzędzia - przez kurz i pył prawdopodobnie wykończyłem młotek z biedronki. Warto mieć kompresor i co jakiś czas przedmuchać wnętrzności maszyn z syfu i pyłu, myślę że ma to bardzo duże znaczenie dla trwałości elektronarzędzi. Mam kątówkę boscha gws która szlifuje dużo ceramiki i czyszczę ją bardzo często.

G
vladek 2012-05-07 18:30

Kupiłem dziś PBH 1100 A1 około 15-16stej w Piasecznie przy Puławskiej (a może to jeszcze Wawa?), było z 10 sztuk. Zastanawiam się nad lewymi obrotami - napisane "obrót powrotny" - jak to ma działać?

G
Adam 1972 2012-05-07 22:14

Ja bym się nie martwił biciem mimośrodowym w młocie udarowym. Przecież nikt nie wierci nim ze statywu aby osiągnąć dokładność 0.1mm. Dołączony uchwyt wiertarski służy głównie do wiercenia koronką np. w drewnie lub mieszania zapraw, a nie wiertłem 0.8 w płytce drukowanej ( tak na marginesie dlaczego nie robią mieszadeł z SDS ) . Ale jak trzeba zawsze można napunktować i nawet dziecko trafi. Sam kupiłem dzisiaj 1100 w LIDL w Chorzowie i jutro będę skuwał tynk. Kiedyś kupiłem w markecie OBI młoto-wiertarkę Dornn o której nawet google nic nie wiedzą i przez parę ładnych lat na zmianę z teściem własne M3 remontowaliśmy.

G
daro28 2012-05-07 22:52

witam

mam w domu parkside wkrętareczka 3,6 lion, ręczną piłę tarczowąPHKS 1300 A1 i ostatnio dokupiłem młotowiertarke która była ostatnio sprzedawana.
Wkrętareczka służy mi od 2009r i naprawde jestem z niej zadowolony:) nawet solidne meble nią składałem i dała rade ale używam jej tylko do niewielkich prac a dioda led i "łamana" rękojeść naprawde zdają egzamin w trudno dostępnych miejscach:)
co do ręcznej piły tarczowej to po zakupie postanowiłem ją sprawdzić i pociąłem nią blat kuchenny laminowany gr 38 mm na kawałeczki do pieca. chodzi troche głośno ale moc naprawde mnie zadziwiła bo wchodziła jak w masło:) później wziąłem się za stare palety euro i bez najmniejszego problemu sobie poradziła tak że jestem w pełni zadowolony:)
młotowiertarkę też od razu zaprzęgłem do żelbetu i od razu miłe zaskoczenie:) wierciłem pod listewke przypodłogową wcześniej niebieską baszówką z udarem i boszowskie wiertła do granitu nie mogły wywiercić otworu fi 8 a parkside spisało się na medal:)
kończąc chcę powiedzieć że nie jest to sprzęt profi a raczej skierowany do majsterkowiczów i używany z właściwą częstotliwością na pewno będzie długo służył choć powiem że testowałem go czasami naprawde ekstremalnie i nie zawiódł:) pozdrawiam

G
Jeffrey 2012-05-08 00:21

są mieszadła z sds (włąsnie w lidlu). jakby się pospieszyć to jeszcze można kupić (czerwone mają standardowy uchwyt, szare - sds)

G
Michal 2012-05-08 12:34

Mieszadła na sds+ są w każdym markecie, ja kiedyś kupiłem z topexa takie całkiem spore mieszadło, 20 kg zaprawy da się tym wymieszać.

G
123 2012-05-08 16:17

Bardzo bawią mnie porównania typu: Bosch nie dał rady, Parkside idzie jak w masło... Rozumiem, daro, że wierciłeś takim samym wiertłem, a "boschówka" także miała udar elektropneumatyczny? I Parkside sobie poradził, a Bosch nie...
Narzędzia z marketów są ok dla majsterkowiczów, którym nie zależy na serwisie. Spróbujcie oddać w ramach gwarancji te Wasze hiper-mega narzędzia z lidla i zobaczymy jak długo potrwa naprawa i jak się reklamacja zakończy. Wtedy zobaczycie różnicę... ;-)

G
gutlak 2012-05-08 17:28

ło matko... mam pytanie ... czy Parksideowi onaniści już doszli ? To teraz zacznijcie tym szajsem pracować i wkrótce pogadamy.

G
DaVinci 2012-05-09 12:08

( tak na marginesie dlaczego nie robią mieszadeł z SDS ).

Robią, a nawet w Lidlu mieli w tej samej promocji, co młotowiertaki (w zasadzie leżały obok). Musisz popatrzeć w dobrych sklepach ze sprzętem, bo w marketach ciężko je trafić.

A co do szlifierki, teraz mogę coś więcej napisać. Szlifierka pracuje dobrze, jedynie do czego mogę mieć zastrzeżenia, to do odciągu pyłu. Nie wciąga wszystkiego, jednak coś pochłania, więc praca jest dostatecznie czysta. Przeszlifowałem nią już kilka dech, donic drewnianych itp. i jest dobrze. Aha, jeszcze jedno. Papiery do szlifowania oferowane przez Lidla są kiepskie (made in china), szybko się kończą. Muszę zacząć rzeźbić z boschowskich albo jeszcze innych - mają wloty w innych miejscach.

1 ... 29 30 31 ... 62