Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Witam Od jakiegoś czasu rozpocząłem sprzedaż narzędzi oraz akcesorii do domu i ogrodu Na sklepie https://narzedzia.pl/ możecie znaleźć spory wybór...
Może ktoś mi wyjaśni pewną tajemnicę. Kupiłem "mini pilarkę tarczową" w Action Chciałem zamontować tarczę. Czytam dokładnie instrukcję w...
CAS 12P. Bateria 12 do tego to straszny chłam. Pierwsza działała jakieś 3 mieś. Druga po reklamacji jakieś pół roku (używana sporadycznie). teraz leży...
Witam po raz pierwszy, chciałbym wyposażyć się w narzędzia do prac domowych - głównie drobne prace remontowe. Na ten cel mam jakieś 600 zł. Wyrzynarka będzie używana rzadziej. Do tej pory miałem wkrętarkę za "trzypięćdziesiąt" firmy "hi-fi-bambino". Niestety szybko wyzionęła ducha. Wyrzynarkę pożyczałem - też f-my j.w. Kiepsko się pracowało. Nauczyłem się już, że biednego nie stać na buble. No i kwestia wygody i bezpieczeństwa. Czy kupię coś przyzwoitego w podanych cenach? Wiertarkę 230V mam do moich potrzeb zupełnie wystarczającą (zielony Bosch). Poczytałem forum i mam mętlik w głowie. Znalazłem wyrzynarkę Boscha za 188 zł PST 650, ale niestety nie ma regulacji szybkości. W podobnej cenie z regulacją jest już Black&Decker KS888E. Czy to dobry wybór? Wiertarko-wkrętarki - widzę, że królują Makity, ale tu chyba do 400 zł nic nie kupię. :( Co w zamian? Na co zwracać uwagę? pozdrawiam Ciaho
KS888 koszt okolo 188zl proponował bym KS489PE za 219zl z wkretarek jest wiekszy wybór do 400zl spokojnie coś znajdziesz. kieruj sie momentem obrotowoym niz napięciem akumulatora:) pozdro
Dzisiaj zrobiłem przegląd w Castoramie i Praktikerze. Namierzyłem: Z wyrzynarek: - B&D KS888E-XK w cenie 188 zł - B&D KS480PE w cenie 219 zł - BOSCH PST 650 w cenie 198 zł z droższych: - B&D KS999EK w cenie 286 zł - BOSCH PST 700PE w cenie 298 zł Te droższe mają ruch wahadłowy (oscylacyjny?). Warto dołożyć prawie stówę? (KS489PE niestety nie było.) Z wiertarko-wkrętarek namierzyłem: - BOSCH PSR12 (2 aku) - 329 zł - BOSCH PSR 14,4 VE-2 - 468 zł - Makita 6270DWAE (2 aku 2Ah) - 499 zł - DeWalt 12V (2 aku) - 486 zł Narzędzia chcę kupić na dłużej, ale majsterkuję okazyjnie. Teraz czeka mnie spory remont mieszkania. Chciałbym kupić optymalnie. Czy taki Bosch PSR12 wystarczy do domowych działań i do tego lepsza wyrzynarka, czy warto dołożyć 2 stówy do Makity, a wyrzynarkę tańszą? Ostatecznie, czy mam się "wydać" na prawie 8 stów? Wolałbym się zmieścić w 600, a trochę wydać na jakieś dobre wiertła, brzeszczoty, bity itp. pozdrawiam i dzięki za rady Ciaho
Jechałem dziś po zielonego Bosha PSR 12 (2 aku 1,2Ah, cena 329 zł),a sprzedawca powiedział mi, że Bosh to gówno i o wiele lepszy jest Sparky BR 12E (2 aku 1,5Ah, cena 368 zł). No i masz babo placek... :-/ znów nic nie kupiłem... Bułgaria wykupiona przez Niemców. Hmmm... Czy to firma rzeczywiście lepsza od green-Bosha? Macie doświadczenie lub jakieś wieści o tym sprzęcie? Niewiele jest w necie. :-( Fachury! Pomóżcie dyletantowi narzędziowemu. ;) Jutro kupuję wyżynarkę - jedną z dwóch modeli: - B&D KS999EK w cenie 286 zł - BOSCH PST 700PE w cenie 298 zł Myślę, że dla moich potrzeb starczy. Już się sprzedawcy nie zapytam - będę rzucał monetą. ;-) pozdrawiam Ciaho
Ciaho, powiem tak. Sma jestem sprzedawcą, ale mam do tej profesji mocno ogranoczone zaufanie, ale jako klient. Ciżęko trafić człowieka, który szczerze i obiektywnie doradzi zakup czegoś co naprawdę Ty potrzebujesz, a nie tego co ON musi sprzedać. Tym bardziej że część sprzedawców ma premię handlową od obrotu i plany sprzedaży. jak go nie wykona ma po premii. Tyle wywodu o bezstronności sprzedawców, po prostu bądź ostrożny. A co do wyboru marki..... pracuję w tej branży ponad 10 lat i zapytam w ten sposób... co to jest sparky? Kto to wypuścił? kto za tym stoi i jaką ma tradycję w branży??? Wiesz o różnych firmach słyszałem, różne rzeczy przewinęły mi się przez sklep, ale powiem szczerze nie spotkałem się jeszcze z tą "znaną i uznaną" marką (poza nielicznymi aukcjami na allegro. To jakiś mało znany "wynalazek", który próbuje zdobyć swoją cząstkę "rynkowego torciku". Zapytaj tego "bezstronnego sprzedawcę" gdzie masz to cudo naprawić jak się gwarancja skończy ;) Bo o ile się orientuję boscha lub inną znaną markę naprawisz dosłownie wszędzie i z dostępnością do części też bankowo nie będzie nigdy problemów. pozdro
a zapomniałbym, co do tych wyrzynarek..... serwis!, B&D raczej ciężko w Polsce naprawić bo niewiele serwisów tym się trudni. Wybór oczywiście należy do Ciebie, ale upewnij się że ten B&D pracuje z najpopularniejszymi i najbardziej dostępnymi brzeszczotami z końcówką typu "T". Bo brzeszczoty z końcówką typu "U" ciężko kupić, nawet/zwłaszcza w halach. pozdro
pracuję w tej branży ponad 10 lat i zapytam w ten sposób... co to jest sparky? Kto to wypuścił? kto za tym stoi i jaką ma tradycję w branży??? Dokładnie tak sobie pomyślałem patrząc na to cudo. W sumie dość estetyczna, dobrze leży w dłoni no ale co z tego? Nic o tym nie słyszałem, a do tego stojąc przy ekspozycji słuchałem sprzedawcy, który na zmianę polecał ludziom nieobeznanym sprzęt MacAllistera lub Sparkiego. Jak się ktoś znał i chciał coś lepszego, to walił Makitą. W domu sprawdzam w necie i kiepsko z informacjami... Strona www też jakaś licha... Może się kiedyś okaże, że sprzęcik przyzwoity, ale ja nie chcę się na swojej skórze przekonywać. Potwierdziłeś moje obawy - dzięki! :-) a zapomniałbym, co do tych wyrzynarek..... serwis!, B&D raczej ciężko w Polsce naprawić bo niewiele serwisów tym się trudni. Wybór oczywiście należy do Ciebie, ale upewnij się że ten B&D pracuje z najpopularniejszymi i najbardziej dostępnymi brzeszczotami z końcówką typu T. Bo brzeszczoty z końcówką typu U ciężko kupić, nawet/zwłaszcza w halach. pozdro W sumie to bardziej skłaniam się ku Boshowi PST 700PE. Ceny te same, moc ta sama, klasa chyba też. Ruch wahadłowy Bosh ma kilkustopniowy (B&D jeden), no i będzie pasować mi do reszty narzędzi. ;-) Twój post też mi trochę rozjaśnił. :-) Jutro już chyba będę po zakupach. :) ps. Chyba, że mi jeszcze coś do łba strzeli i kupię wkrętarkę Makity za 498 zł (2 aku 12V, 2Ah). Fajna jest! Tyle, że w moim przypadku to pewno jak kupić dubeltówę, żeby do wróbli strzelać. ;) dzięki wielkie Marcinie i Michale i pozdrawiam Ciaho
cieszę się że mogłem pomóc ;) a co do tej makity, cena atrakcyjna, akumulatory sporej pojemności, a firma raczej słynie z produkcji bardzo porządnych wkrętarek aku. Szczególnie, że cena jest bardzo atrakcyjna. Co do sensowności takiego zakupu, robisz dobrze. Po pierwsze kupujesz narzędzie bardzo solidne o dobrych parametrach, które popracuje nie przemęczając się przez długi czas. Po drugie na wkrętarce aku nie powinno się oszczędzać, bo w tych taniutkich dobija człowieka żenująco niski moment obrotowy, pomimo epatującej z etykietki informacji o powalającym napięciu zasilania silnika (choć niewielki ma to wpływ na jej moc), krótka żywotność akumulatorów i trwający nawet do 5 godzin czas ładowania akumulatora. A to często dobija gdy brakuje Ci kilku wkrętów do zakończenia pracy i jesteś zmuszony zrobić sobie nieplanowana przerwę w celu naładowania akumulatora. z ta makitą to całkiem niezły wybór. Ciężko znaleźć w tej cenie równie dobre narzędzie o równie dobrych parametrach, zwłaszcza mam na myśli akumulatory. Oczywiście 2 sztuki? pozdro
Ciężko znaleźć w tej cenie równie dobre narzędzie o równie dobrych parametrach, zwłaszcza mam na myśli akumulatory. Oczywiście 2 sztuki? pozdro 2 akumulatory. Zestaw nazywa się 6270DWAE. Jeszcze nie wiem czy zdecyduję się na Makitę. Razem z wyrzynarką to prawie 800 zł, a miało być 600. Bosch PR 12 + PST 700PE dało by taką kwotę, ale jak mówiłem, jutro wszystko się może zdarzyć. ;-) Jeszcze nigdy nie żałowałem droższego (w konsekwencji wyższej jakości) zakupu. :-) A Ty znów mi dałeś do myślenia. ;-) ps Jutro się pochwalę co kupiłem. :-) pozdrawiam Ciaho
powiem, szczerze, mógłbyś być tym PSR 12 mocno zawiedziony, a konkretnie jego momentem dokręcania. Bosch ma w zestawie standardową 3 godzinną ładowarkę, aku 1,3 Ah i jest jednobiegowy, a to już ma spore znaczenie przy wierceniu większymi średnicami wierteł lub otwornicami. Makita jest dwubiegowa, ma pojemniejsze akumulatory i prawdopodobnie szybką godzinną ładowarkę, a to spory plus. Nie wspominając że makita bankowo będzie przy tym samym prądzie zasilania 12 V mocniejsza od tego boscha, który ma zaledwie 17 Nm. różnica w cenie to nieco ponad 100 zł, ale w parametrach różnica między nimi jest już znaczna, powiedziałbym że prawie dwukrotna. Poza tym makita robi tylko sprzęt profi więc w zestawieniu z green boschem dla amatorów wybór zdaje się oczywisty ;) pozdro
Ta Makitka to cudeńko. :-) Pięknie leży w dłoni, malutka i mocna. Do tego dwa akumulatory 2Ah i ładowarka 1-godzinna. Poza tym czuje się wysoką klasę urządzenia. Facet w Castoramie gratulował mi wyboru i zapewniał, że maszynka mnie nigdy nie zawiedzie. Już nie żałuję wydanej kasy. Na razie jedyny malutki minusik to zbyt duża walicha. Jakby w środku jakiś duży udar siedział. ;) Wyrzynareczka też fajna (Bosch PST700PE). Dokupiłem sobie spory zestaw brzeszczotów Metabo. Za kilka dni sprzęt idzie na plac boju. :-) ps. Pusto w kieszeni, ale satysfakcja z zakupu jest! ;) Jeszcze raz dzięki za porady fachowca! pozdry Ciaho
Pracuje w Autoryzowanym serwisie Sparky.Narzedza wywodza sie z dawnego Eltosa Elproma a przejeli niemcy i jest Sparky prod w byłych fabrykach eltosa.Sprzet jakościowo nie odbiega od Konkurencji niemieckiej a może nawet i lepszy.Wiadomo maszyna ma taka trwałośc jaki iloraz inteligencji ma władajacy ni :-).Z czystym sercem polecic moge.Szybki serwis i cześci dostepne w Raszynie.pozdrawiam
a ja postanowiłem obdarzyć Sparky kredytem zaufania i nabyłem drogą kupna nową wkrętarkę BR 12E. też używam wkrętarki tylko do prac domowych, które wystarczyły żeby zarżnąć topexa. myślę, że tej tak szybko nie dobiję. do 300 zł nic lepszego nie znalazłem. również czuje się profesjonalizm pracując tym narzędziem, a nazwa, no cóż, może kiedyś marka będzie lepiej postrzegana. ważne że robione w europie, a nie przez małe chińskie łapki. jeśli sparky mnie zawiedzie to będę kupował jedynie elektronarzędzia makity albo hitachi
Zapytaj tego bezstronnego sprzedawcę gdzie masz to cudo naprawić jak się gwarancja skończy ;) Bo o ile się orientuję boscha lub inną znaną markę naprawisz dosłownie wszędzie i z dostępnością do części też bankowo nie będzie nigdy problemów. pozdro A ja przewrotnie zapytam Ciebie, jako sprzedawcę z wieloletnim doświadczeniem, ile będzie kosztował pogwarancyjny serwis tego wszechobecnego Boscha...Idę o zakład, że po zakończeniu gwarancji mało jest usterek, których koszt usunięcia nie przekroczy 50% wartości maszyny. W tym tkwi chyba tajemnica tanich narzędzi: po gwarancji, jeśli się zepsuje, to wyrzucasz i kupujesz nowy egzemplarz. Od kiedy za produkcję narzędzi zabrali się księgowi, większość znanych marek zeszła na psy. Dostępność powoduje, że każdy może pozwolić sobie na Boscha, co nie znaczy, że jest rewelacyjny. Obniżanie kosztów produkcji, oszczędzanie na procesie kontroli jakości sprawia, że możesz dzisiaj polecać Kolegom z forum Makitę, która jeszcze parę lat temu była dostępna wyłącznie tym, którzy wykorzystują ją w pracy zawodowej (ze względu na cenę oczywiście). Mam akurat model wyrzynarki, o który pytał Przemek vel Ciaho: jeśli mam być szczery, gdybym kupował jeszcze raz, wybrałbym coś innego, chociażby wspomnianego B&D. Żeby nie było niedomówień: nie zajmuję się sprzedażą sprzętu, ale każdy zakup staram się weryfikować w różnych miejscach. Jeśli kupuję dany rodzaj sprzętu, staram się wybierać lidera na rynku, pomimo, że pokusa identycznych walizek jest spora;) Z tego względu kupując pistolet do malowania, wybrałem Wagnera, zamiast Boscha, który pasowałby do kolekcji:) Podsumowując: skłaniam się ku opinii, że wyłączając sprzęt typu wiertarka po 30PLN/sztukę producenci narzędzi ze średniej półki trzymają równy poziom, a narzędzia różnią się drobiazgami: wspomniana wyrzynarka Boscha ma elektronikę w guziku, a B&D w pokrętle. Obie maszyny obsługują noże T, a B&D dodatkowo U. Obie mają także podobną moc silnika, walizkę (ta w B&D trochę bardziej śmierdzi tanim plastikiem;)), więc wszystko sprowadza się do pozatechnicznych drobiazgów. Kupując wyrzynarkę należy na początku uzmysłowić sobie, że do cięcia po prostej ten sprzęt absolutnie się nie nadaje, więc o uniwersalności takiego narzędzia nie ma mowy. Ale wygląda na to, że Przemek i tak podjął już decyzję:) Pozdrawiam, Paweł
warto też zwrócić uwagę na fakt, że nie można mówić o boshu ogólnie, bo dzieli swoje narzędzia na profesjonalne i domowe (granatowe i zielone), a makita robi wyłącznie profesjonalne. granatowe boshe są równie drogie jak makity
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.