Nasza strona do poprawnego działania wymaga włączonej obsługi JavaScript. Bez włączonego JavaScriptu nie można korzystać w pełni możliwości sklepu.
Macie do polecenia jakieś zbiorniki na wodę? będę zbierała deszczówkę z dachu 2x4, powinna schodzić na bieżąco, więc nie musi być jakiś duży. miejsce...
Hej ekipo! Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach?...
Cześć szukam w miarę taniego kompresora do sporadycznego użytkowania w garażu mianowicie głownie będę używał go do Pompowania kół Samochód/Rower i...
Witam Od jakiegoś czasu rozpocząłem sprzedaż narzędzi oraz akcesorii do domu i ogrodu Na sklepie https://narzedzia.pl/ możecie znaleźć spory wybór...
Może ktoś mi wyjaśni pewną tajemnicę. Kupiłem "mini pilarkę tarczową" w Action Chciałem zamontować tarczę. Czytam dokładnie instrukcję w...
Mam pytanie do osób, które pracują lub pracowały tymi narzędziami. Jakie są różnice między tymi dwiema markami? Parametry porównywalnych młotków są bardzo podobne, wygląd też zbliżony. Czy warto dopłacać kilkaset złotych za Milwaukee? Jak z trwałością uchwytów? Tworzywo w uchwycie SDS jest twarde, czy łatwo je porysować (mam na myśli średnio intensywną pracę)? Czy plastikowa obudowa przekładni wpływa na trwałość, narzędzie bardziej się grzeje? (proszę nie wykładać czym jest IMB ;-)) Które z młotków 2-3kg wspomnianych marek są godne polecenia (wiercenie, czasami podkuwanie). Ostatnia sprawa: części i serwis. Gwarancja na FVAT też 3 lata? Pozdrawiam Paweł
Od końca, tak 3 lata gwarancji nawet na fakture, oba współny serwis, nie te młotki to rózne konstrukcję, choc podobne zwłaszcza PH26 i KH 24E. Nie ma w nich plastikowej obudowy przekładni, to niemożliwe w młotkach tej klasy. Niemal każde narzędzie profesjonalne ma metalową obudowę przekładni, z tym że zależy jak duża jest ta obudowa, dawniej w Milwaukee i AEG obudowa IMB sięgała od uchwytu SDS aż po mocowanie stojana silnika. Teraz jest to ciut mniej wszystko ze względu na redukcję wagi i wygodę. Ale inne młotki tej klasy z Boscha czy Makity i tak mają jeszcze mniej metalowej obudowy. Skoro ci nie wykładać co To jest IMB to czemu mówisz o plaskitkowej obudowie? BO to mnie nurtuje. Kiedyś MIlwaukee miało identyczne młotki nawet parametry te same, a płaciło się ok 15% więcej. Teraz róznica w cenie jest uzasadniona, to po prostu inne choć podobne narzędzia. Ja mam PH 30X o sile 3,5j AEG najmocniejszy młotek ma tylko 3,1j i nie ma zabezbieczenia termicznego. Co do uchwytów Fixtec SDS to raczej nie ma się czym martwić, po pierwsze są z twardego tworzywa(leszego niż Makita czy Bosch) podobne uchwytu ma Metabo(kupiło patent od AEG) po drugie mechanizm zatrzaszkowy jest znacznie lepiej chroniony przed pyłem od zwykłego uchwytu SDS. Poza tym uchwyt fixtec jest w srodku cały metalowy, czego nie można powiedzieć o zwkłym SDS. W razie awarii kupujesz taki uchwyt za ok 70zł, bez koniecznosci wysłania do serwisu.
Uchwyt Fixtec SDS jest wymienny bo się zużywa a reszta podzespołów młotowiertarki jest wieczna. Jak by tak pięknie było to by serwisy upadły. Inni producenci też by ten patent masowo stosowali. Według mnie jest to rozwiązanie nastawione na uniwersalność a nie tylko na trwałość.
Dzięki JK za podpowiedzi ;-) Sprawa z IMB jest prosta, a mówiąc o obudowie z plastiku miałem na myśli zewnętrzną warstwę tworzywa. Oglądałem kilka modeli i te popularne mają plastik - Bosch, Makita, AEG. Gdzieś widziałem (chyba Metabo) całą obudowę przekładni z odlewu/metalu, dlatego pytałem o szczegóły. A powiedz mi jeszcze, te 3,5J to sporo - jak to się ma do standardowych 2-2,2J w innych maszynach? Widać różnicę w wierceniu, czy tylko przy podkuwaniu? Jak to jest z cienkimi ścianami z betonu - nie za mocny ten udar do wiercenia po kołki, np.? Dzieki za pomoc!
Na wierzchu przekładni jest tworzywo a pod nim aluminium.
Raczej stop magnezu z aluminium .
[quote:Paweł] miałem na myśli zewnętrzną warstwę tworzywa. Nie łapmy się za słówka. Każdy wie, o co chodzi. Obudowa ze stopu, pokrycie obudowy z tworzywa. Czy pokrycie obudowy przekładni ze stopu tworzywem sztucznym ma na coś wpływ? Takie narzędzia są mniej/bardziej wydajne niż też z całkowicie "metalową" obudową? JK - PH 30 i jakieś cięższe prace - sprzęt się grzeje mocno?
Nie grzeje się;) bo na razie powiercił kilka(naście) dziurek podkuł pare cegieł w domu. A o co chodzi z tym metalem, to np: PH 30 ma aluminiową obudowe przekładni, i chodzi o wewnętrzny szkielet. A na to przychodzi plastik i obudowa zewnatrzna. Teraz jednie metabo zostało przy tylko alumniowej obudowie, bez pokrywy plastikowej(dawniej AEG i Milwaukee miało po prostu dwie pełne obudowy) Zrezygnowano z tego bo mało kto robił takie młotki(wyższy koszt produkcji) oraz były one znacznie cięższe niż konkurencja. Co do siły udaru - tak, da się to dość łatwo wyczuć, nawet będąc majsterkowiczem po chwili wyczujesz różnicę o ok 0,3J. Aha zawsze gdy producent podaje siłę udaru w czasie podkuwania. Podczas wiercenia siła udaru zawsze jest jakieś 5-10% niższa.;) Co do PH 30X to ma on opcję redukcji siły udaru, przez co wiercenie w ceglanej ścianie, albo przewiercenie się przez wierzchnią warstwę starego tynku, nie niesie ze sobą tyle szkód, gdyby to były pełne 3,5J.. Do delikatnych ścian siła udaru rzędu do 2J jest już wystarczająca. Jeszcze sprawa tej obudowy, plastikiem obudowujesz, dla wygody użycia, maszyna jest lżejsza po prostu,, plastki izoluje też. Częsciowo wypływa to że maszyna wolniej się chłodzi, ale w razie gdyby doszło do przebicia izolacji silnika to na gołej aluminiowej obudowie jest niewielkie ryzyko pojawienia się ładunku elektrycznego. Sprawe tę rozwiązuje stop alumninium i magnezu który jest gorszym przewodnikiem. Jesli jest samo aluminum jest małe ryzyko( w teorii). Zasadzie Taka obudowa musi być tak zrobiona by nie doszło do porażenia użytkownika. A spotkałem się już z przypadkiem, kiedy na takiej obudowie pojawial się drobny ładunek elekryczny, lekko "kopała" obudowa;)) - jakimś chińskim młocie z marketu. W czym tkwi róznica w pełnej obudowie a wewnętrznej? Pełna obudowa by dobrze spełniała rolę radiatora musi być dokładnie wykonana i stykać się z wewnętrznymi mechanizmami(Przekładnia, łożyska). Jeśli taka obudowa ma być też praktyczna i wyglądać musi byc polerowana, jednak taka obudowa wtedy stanie się gruba dość(grubośc ścianki). W tanich młotkach objawia się to dużą wagą. Metabo ciut inaczej je zrobiło sa bardziej ciękościenne, ale przez co są w srodku w pewnych miejscach luki i przestrzenie(aby nie były za cięzkie). W młotkach AEG/Milwaukee starej generacji zrobiono to inaczej, metalowa obudowa była cięka, karbowana(radiator) dobrze i ścile dolaegająca do mechaniznmów. A przez to można ją było dodatkowo przykryc plastkiem, dla izolacji oraz przede wszystkim dla estetyki narzędzia. Mam nadzieje że choć troche to zrozumiałeś. Inaczej wyjaśnic sie raczej nie da, chyba że na zywo na tzw: bebechach narzędzia;)))
Jest jeszcze jedna dość istotna sprawa, aktualnie AEG i Milwaukee to ten sam koncern co widać nawet po niektórych produktach, są identyczne tylko w innych kolorach i pod marką. Ilkiłeja są droższe o jakieś 30%. Np wiertnica diamentowa.
no teraz milkyway i AEG to jedna fabryka, ujednolicają też podzespoły (nie we wszystkich modelach jest to możliwe, ale ich serwisant mówił, że indeks części zamiennych mocno im zeszczuplał) tyle, że milwaukee kojarzy się bardziej profesjonalnie, więc wyższa opłata za markę.
Korzystamy z plików cookies w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Zgadzając się na wszystkie pliki cookies pozwolisz nam na dopasowanie treści do Twoich potrzeb podczas dokonywania zakupów na podstawie Twoich preferencji. W zakładce „Ustawienia” możesz dobrowolnie zdecydować, na który typ plików cookies chciałbyś zezwolić. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na stosowanie ciasteczek zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. W dowolnym momencie, możesz dokonać zmiany swojego wyboru klikając opcję „Ustawienia” w Polityce Cookies.
Poniżej możesz sprawdzić, jakie dane zbieramy w ciasteczkach i po co je zbieramy. Nie na wszystkie musisz się zgodzić.
Są niezbędne, by nasza strona działała prawidłowo, dlatego nie możesz z nich zrezygnować. Są wykorzystywane przez podstawowe funkcję strony.
Ciasteczka, które pozwalają na przesyłanie anonimowych danych o zachowaniu użytkowników na stronie. Dzięki temu możemy ulepszać naszą stronę, aby była łatwiejsza w obsłudze.
Ciasteczka, które przechowują informacje o Twoich wybranych ustawieniach i danych dotyczących personalizacji np. rozmiar opony.
Sprawdzamy co przeglądasz i kupujesz na naszej stronie, aby lepiej dopasować do Ciebie reklamy. Dzięki temu możesz zobaczyć te reklamy, które mogą Ci się przydać i być dla Ciebie interesujące.
Możesz zostawić pytanie na czacie, odpowiemy w najbliższym czasie. Nie zapomnij podać swojego adresu email lub telefonu.