prosze o pomoc !!!!!!!!!!

G
damian_k 2007-09-20 00:00

prosze o pomoc !!!!!!!!!!

chce kupic pilarke, ale mam wielki dylemat czy to ma byc stihl czy husqvarna.posze o podanie modeli jakie was niezawiedly bo mialem pile ryobi i szkoda gadac pozdrawiam.

G
Jaro 2007-10-29 00:00

Re:prosze o pomoc !!!!!!!!!!

Jeżeli chcesz kupić pilarkę śmiało bierz STIHL-a
MS170 1,8KM i MS180 2,0KM - raczej do prac przy domu (kominek itp.).
MS230 2,7KM i MS250 3,1KM - do trudniejszych zadań (kawałek lasu, opał na zimę).

G
pawel 2007-10-29 00:00

od 4 lat mam husqarne 340. moc 2,7 KM. chodzi jak marzenie.jest to moc minimalna do domowych zastosowań. używam jej do prac ciesielskich i cięcia opału. do tej pory nie było żadnych problemów. jeśli chodzi o porównanie stihl husqarna to nie pomogę. chociaż fachowcy mówią że hus.. ma niższy poziom drgań niż sti... to duży atut. poza tym hus.. jest zgrabniejsza i ładniejsza. przez 4 lata 3 wymiana 3 łańcuchów, i regulacja. nic poza tym. osobiście polecam. do domowych zastosowań i ciesielki jakiś model o mocy 2,7 do 3,4 KM. wzrost mocy to wzrost wagi i niepotrzebne męczarnie. jeśli chodzi o konkretne modele to zobacz w serwisie. kupiłem i jestem zadowolony więc obecnie nie jestem zorientowany w konkretnym asortmencie (dzieki Bogu nie muszę, bo piła chodzi OK.) pozdrawiam

G
Kuba 2007-10-30 00:00

Ja mam Stihla MS 230 od 3 lat, cała obsługa to mycie filtra i ostrzenie łańcuchów, żadnych napraw. Na Stihla namówił mnie znajomy pilarz, w moim regionie wszyscy pilarze pracują na maszynach tej marki. Znajomy pilarz kupił tylko raz pilarkę Husvarny i powiedział, że więcej tego błędu nie popełni. Co prawda on używa maszyn dużo większych profesjonalnych.
Pozdrawiam

G
pilarz 2007-10-31 00:00

nie wiem gdzie Kolego mieszkasz, ale w moim regionie, gdzie rocznie pozyskuje się tysiące metrów drewna wszyscy pilarze używają husqvarny. kiedyś używali stihla bo był to jedyny serwis w okolicy. mają o wiele lepsze zdanie o husqvarnie. ponoć nawet niemieccy pilarze pracują w lesie konkurencyjną husqvarną.

G
Kuba 2007-10-31 00:00

Ja Kolego stwierdzam jedynie fakt, że w moim regionie pracują pilarkami STihla i to jest pewnik w tej sprawie
być może niemieccy profesjonaliści pracują HUSQVARNĄ, a szwedzcy STIHLEM - tego nie wiem
ale znając niemieckie przywiązanie do własnych produktów szczerze wątpię aby większość profesjonalistów pracowała HUSQVARNĄ

G
jerzupog 2007-11-10 00:00

husqvarny 340 ,345 nie polecam. cały problem polega na tym, że pilarki te mają problem z uszczelnieniem wału. Od spodu zamiast miski korbowej aluminiowej tak jak jest np. w stihlu ms 230 itp. jest plastik(łoże silnika mylnie nazywane w tej maszynie karterem)są duże uszczelniacze w których siędzą łożyska. Gdzieś około po roku częstego używania piły uszczelniacze tracą swoje wlaściwości( są bardzo duże temperatury na wale, łożysko siedzi w symeringu ) i dochodzi do obrócenia łożysk. Jeżeli w porę zauważymy , że jest coś nie tak to tylko wymiana uszczelniaczy, jeżeli nie to wybije obudowę silnika, i może dojść do zatarcia silnika. Po drugie Stihl ma dwa pierścienie na tłoku. Jest prostrza w naprawie i wygodniejsza. ma wyższe obroty o 2000. i jest tańszza o 30zł. ale jest głośniejsza.

1

Producenci :