Odpowiednie przygotowanie drewna opałowego zapewnia bezproblemowe funkcjonowanie kominka i pozwala nam ogrzać się w domowym cieple. Jednak sprawa nie jest tak prosta jak mogłoby się wydawać. Istotne jest przechowanie drewna kominkowego i pocięcie go na odpowiednie kawałki. Niezbędna do tego okaże się piła łańcuchowa.

Zanim rozpalimy ogień w kominku musimy pomyśleć o…

 

a)      Przygotowaniu drewna:

W celu pocięcia drewna na opał warto pomyśleć o zakupie odpowiednich urządzeń. Przeznaczone do tego typu prac są elektryczne piły łańcuchowe. Bogata oferta sprzętu daje możliwość doboru piły odpowiadającej naszym oczekiwaniom. Należy jednak pamiętać, że piły łańcuchowe mają bardzo duże zastosowanie w gospodarstwach domowych, zarówno do cięcia drewna na opał jak i w wielu innych pracach ogrodniczych. Zatem jest to inwestycja na lata. O wyborze wielkości pilarki powinny decydować: pojemność skokowa i jej moc. Osoby, które nie mają doświadczenia w pracy z tego typu sprzętem, powinny wybrać pilarkę o mniejszej mocy, gdyż takim urządzeniem łatwiej się operuje.

Poza tym do drobnych prac domowych wystarczy sprzęt amatorski. Idealnym wyborem będzie zakup piły elektrycznej ITAMATI, która posiada silnik zasilany energią elektryczną o mocy 2000W. Rozmiar prowadnicy zależy od średnicy i twardości drewna. Do przygotowania drewna do Twojego kominka wystarczy prowadnica o długości 40 cm. Taką właśnie posiada sprzęt elektryczny ITAMATI.

Ponadto wysokiej jakości łańcuch OREGON poruszający się z prędkością 12 m/s, gwarantuje sprawne przecinanie. Bardzo wydajna piła łańcuchowa ITAMATI wyróżnia się optymalnym wyważeniem. Ta lekka i wszechstronna pilarka łatwo się uruchamia i jest prosta w obsłudze. Bardzo istotne kwestie to również: niski poziom drgań uchwytów. Ważna jest także waga urządzenia, która w przypadku piły ITAMATI wynosi zaledwie 5,7 kg. Pilarka łańcuchowa ITAMATI jest idealna do cięcia drewna do Twojego kominka. Podpowiadamy również, że drewno przygotowane do cięcia najlepiej kłaść na specjalnym krzyżaku (Stół do D24000), a nie na ziemi. Dzięki temu można pracować w pozycji stojącej. Jest to dużo wygodniejsze i nie naraża łańcucha na uszkodzenie. Nie powinno się sezonować drewna do kominka w postaci całych, topornych bali. Nawet po długim okresie leżakowania nie odparuje z niego wilgoć i zbutwieje. Należy je rozłupać na połowy bądź ćwiartki w zależności od grubości drewna.

Przydadzą się do tego siekiera oraz klin, który służy do rozłupywania. Jeśli okrąglaki do rozrąbania są zbyt grube, należy sięgnąć po specjalne kliny – klin Fiskars o nr katalogowym 120010. Umieszcza się je w nacięciu wykonanym siekierą i potem w nie uderza. Takie rozłupywanie drewna wymaga od nas mniejszej siły. Siekiera musi być ostra i mieć odpowiednio wyprofilowaną głowicę. Powinien wyróżniać ją wygodny, mocny trzonek wykonany z twardego drewna lub z tworzywa sztucznego. Istotny jest również fakty, aby głowica była na nim solidnie osadzona. Gwarantuje to, że nie spadnie podczas pracy. Wybór odpowiedniej siekiery zapewni nam komfort pracy. Godne polecenia są modele: siekiera rozłupująca X25 marki Fiskars, siekiera tarnowska 1,2 kg 81449 Romanik. Drewno porąbane na kawałki nie zwęgla się, a spalanie jest całkowite. Przypomnij sobie wrzucone do kominka okrąglaki, które były tak duże, że jedynie się zwęgliły. Mamy już przygotowane drewno do komina. Możemy zatem przystępować do jego rozpalenia. 

 

b)      Bezpieczeństwie: 

W przygotowaniu drewna do kominka potrzebna jest przede wszystkim poręczna piła łańcuchowa, ale też bezpieczne akcesoria. Pracując z pilarką powinniśmy nakładać rękawice ochronne, okulary i ochraniacze na uszy. Profesjonalne okulary z poliwęglanu czarne UV400 BRAVA poprawiają widoczność i osłaniają oczy przed trocinami. Ponadto nie zaparowują i są odporne na zarysowania. Godne polecenia są również okulary ochronne bezbarwne TYP 91797 bądź okulary ochronne bezbarwne TYP 91692. Niezbędne okażą się rękawice. Zapewnią użytkownikowi wygodę i komfort pracy, np. rękawice antyprzecięciowe nakrapiane 10. Przydadzą się także do wielu innych zadań, np. do pracy w ogrodzie. Interesujące są również rękawice wzmocnione stretch w różnych rozmiarach. Ich krótki krój i zapięcia na rzepy wokół nadgarstków zwiększają bezpieczeństwo pracy.

 

c)      Przygotowaniu kominka:

Szybko i sprawnie wzniecimy ogień, gdy zawczasu przygotujemy sobie kilka suchych szczapek drewna oraz podpałkę. Pomocny będzie kosz do drewna. Na rynku znajdziemy bogaty wybór. Można je przechowywać w specjalnych stojakach wykonanych z kutej lub nierdzewnej stali albo w koszach z uchwytem, przeznaczonych do przenoszenia drewna. Wygodne rozwiązanie stanowią wózki na drewno kominkowe. Przystosowane są do przewozu drewna, a ich estetyczny wygląd sprawia, że śmiało można postawić je w salonie. Jak już przynieśliśmy w pobliże kominka drewno do palenia, porąbane siekierą szczapki na podpałkę oraz rozpałkę kominkową możemy brać się do roboty. Z paleniska usuwamy cały popiół. Tę mało przyjemną pracę ułatwi nam separator do popiołu ODK003-18L.

Pomocne okażą się także akcesoria do kominka. Ciekawy zestaw przyborników do kominka przygotowała marka KAMINER. Estetycznie wykonany, zabudowany stojak, idealnie pasuje do nowoczesnego wystroju w salonie. Kominek przygotowany. Czas zatem przystąpić do wzniecenia ognia. Na oczyszczone palenisko układamy kawałki drewna podpałkowego. Po ułożeniu szczapek drewna wkładamy między nie kostkę podpałki.

 

Free Stock Photo

d)      Ciesz się chwilą

Skoro rozpaliliśmy już w naszym kominku warto usiąść wygodnie w fotelu i się odprężyć, wpatrując się w rozniecony płomień i nasłuchują trzasków palącego się drewna.



Powiązani producenci w sklepie Narzedzia.pl:
Dodaj komentarz
* Pola wymagane