Darmowa dostawa od 49,99 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Rodzaje wierteł

Data aktualizacji: 02-12-2011

Aby wywiercić odpowiedni otwór w drewnie, metalu, betonie czy jakimkolwiek innym materiale, należy dobrać właściwego rodzaju, i właściwie naostrzone, wiertło. Jeśli o to zadbamy, droga do sukcesu w wierceniu znacznie się skróci

 

Do najpopularniejszych wierteł należą wiertła do drewna, metalu, betonu, muru. To właśnie w tych materiałach wiercimy najczęściej.

Wybierz wiertło w sklepie narzedzia.com.pl

Jeśli zaś chodzi o ich budowę, do najbardziej użytkowanych należą wiertła kręte. Mają one cylindryczny kształt, pokryte są spiralnymi rowkami. Ich powszechność wynika z relatywnie niskiej ceny, takich samych kosztów utrzymania i łatwości obsługi. Co więcej, mniej energii kosztuje właśnie zakup nowego przyrządu niż jego ostrzenie czy naprawa. Bez problemu się je także obsługuje, więc przed przystąpieniem do wiercenia nie wisi nad nami groźba odbycia specjalnych szkoleń, uczących obchodzenia się z nimi.



Wykonuje się je z różnych surowców, w zależności od celu, w jakim chcemy ich użyć. Zazwyczaj są produkowane ze stali szybkotnącej, która może przetrwać wysokie temperatury bez utraty twardości. W przypadku cięższych prac wykorzystuje się wiertła diamentowe, jednak jest to znacznie droższa kwestia.

Inny rodzaj wierteł, wiertła koronowe (trepanacyjne) służą do wykonywania otworów o dużych średnicach. Tylko na obwodzie wykonywanego otworu skrawany jest dany materiał. Wiertła te przypominają trochę swoim kształtem rurę i najczęściej wykonane są z węglików spiekanych.

Jeśli zaś chodzi o wiertła spiralne, mają one jednozwojowy rdzeń, pojedynczą łysinkę. W wiertle jest pojedynczy wiórowy rowek, na tyle duży, że bez problemu można z niego usuwać wióry. Ma ono, jak sama nazwa wskazuje, kształt spirali i zakończone jest charakterystycznym żądłem.



Również dzięki wiertłom piórkowym szybko wywiercimy duże średnice. Są one szczególnie przydatne przy obróbce drewna, dłutowaniu, robotach wodno-kanalizacyjnych, odwiertach w szkle. Część robocza wiertła składa się z dwóch prostych powierzchni skrawających i jest spłaszczona. Ich średnica to od 10 do 50 mm.

I na koniec, wiertła specjalne, które wyróżnia konstrukcja czy zastosowanie. Mogę to być wiertła do kamienia, do otworów pod zawiasy, pogłębiacze.

Biorąc pod uwagę podział wierteł za względu na rodzaj materiału, w którym chcemy przewiertów dokonywać, najczęściej używanymi są wiertła do metalu. Jego typ zależy od średnicy dziury, jaką chcemy wywiercić, śruby, którą chcemy wkręcić i wykończenia, jakie chcemy utworzyć. Od tego, czy śrubka ma być na czy pod powierzchnią.



Wiertła do metalu wykonuje się ze stali szybkotnącej (najtańsze) i te, które wykonuje się metodą szlifowania. Różnią się one kątem ostrzenia – 118, 130 lub 135 stopni, mogą posiadać dodatek kobaltu czy być pokryte azotkiem tytanu. Łatwo je rozpoznać przez kolor, jaki mają – podobny do złota. Pokrycie to zapewnia wiertłu większą twardość i dodaje właściwości samosmarujących. Powłoka ta okazuje się zawsze szczególnie skuteczna. Pamiętajmy, że nie można ostrzyć tego rodzaju wiertła bez, niestety, pozostawienia jego powłoki trwałą, zawsze będzie się ona niszczyć.



Wiercąc w drewnie, możemy użyć kilku rodzajów wierteł. I tak, wiertłami krętymi dokonamy głębokich otworów, natomiast wiertłami spiralnymi najlepiej działać tam, gdzie potrzebne jest stałe utrzymanie wiertła w jednym punkcie, czystość wykonywanego otworu. Wiertła płaskie wykonają większe otwory niż pozostałe typy tych akcesoriów. Wiertła typu sednik wywiercą otwory nieprzelotowe, z idealnie płaskim dnem. Bardzo specjalistyczne wiertła – szalunkowo-instalacyjne – jak ich nazwa wskazuje, służą do wykonywania szalunków, robót sanitarnych, wykańczania wnętrz.



Pozostała jeszcze kwestia tego, czym wiercić w murze. Najlepiej użyć wierteł z uchwytem udarowym SDS-Plus lub SDS-Max. Do pogłębiania otworów pod puszki w murze, betonie służą koronki/diamentowe. Wiertła do muru często wykonuje się z węglika spiekanego.