Darmowa dostawa od 49,99 zł

Dostawa w 24h

Dotacje

Odroczone płatności

4,9/5 na Opineo

Koszyk

Koszyk jest pusty

Jak wybrać grill?

Data aktualizacji: 30-06-2014

Grillowanie do doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Przed zakupem właściwego urządzenia zastanów się…

Od czego zależy wybór grilla ogrodowego?

1. Gdzie będziesz grillować?

  • Na balkonie
  • Tarasie
  • W ogrodzie
  • Na kempingu
  • Jak często będziesz grillował?

2. Czy zamierzasz grillować w kameralnym gronie czy będziesz urządzać przyjęcia?

3. W jaki sposób zamierzasz grillować?

  • Chcesz krótko opiekać potrawy
  • Długo piec grube porcje mięsa

4. Grille możemy podzielić na:

  • Elektryczne
  • Gazowe
  • Węglowe

Grill ogrodowy - rodzaje

Grille ogrodowe: elektryczne i gazowe

Grille elektryczne i gazowe są wygodne w obsłudze. Szczególnie, gdy musimy szybko rozpalić grilla. Ponadto, utrzymują stałą temperaturę grillowania. Tego typu urządzenia są doskonałym rozwiązaniem, gdy planujemy grillować na balkonie czy tarasie. Nie będziemy musieli się martwić, że nasze biesiadowanie zakłóci spokój sąsiadów. Jego używanie będzie jednak utrudnieniem podczas grillowania na działce. Wymaga bowiem podłączenia do prądu lub pamiętania o butli gazowej. Na większe przyjęcia idealnym rozwiązaniem są  grille gazowe z dużym rusztem, mieszczącym jednorazowo nawet kilkadziesiąt porcji, np. grill gazowy Mastergrill MG665.

Tradycyjne grille węglowe

Najpopularniejsze grille, to tradycyjne grille węglowe. Posiadają one różnorodne kształty i rozmiary. Podstawową zaletą grilla węglowego jest jego mobilność. Możesz go zabrać, gdzie tylko chcesz. Wystarczy worek węgla i podpałka. Jeśli planujesz często grillować w terenie, wybierz lekki grill o niewielkich rozmiarach, np. grill okrągły Landmann czy podobny grill model Mastergrill MG615. Możesz również wybrać grill węglowy jednorazowy i zabrać go, np. na wycieczkę rowerową, spontaniczny wypad z przyjaciółmi.   

Często grillujesz we własnym ogrodzie?

Jeśli oprócz tradycyjnego grillowania interesuje Cię wędzenie mięsa i ryb, poszukaj wędzarki. Są one najczęściej opalane drewnem i mniej mobilne, ale dają użytkownikowi znacznie więcej możliwości niż tradycyjny grill. Oprócz tego, że jednorazowo grillują dużo porcji, to posiadają funkcję wędzenia. Są one najczęściej wykonane z żeliwa. Warto zaznaczyć, że grille żeliwne wyróżniają się wytrzymałą konstrukcją, ale ta konstrukcja najczęściej niemało waży, np. grill żeliwny Mastergrill 630. Transport ich nie należy więc do najłatwiejszych. Dzięki wykonaniu z żeliwa długo trzymają ciepło. Nie ma też obawy, że pod wpływem ciepła straciły swój kształt.

Jak dużo grillujesz?

Podstawowym parametrem jest powierzchnia rusztu, która powinna być dopasowana do potrzeb użytkownika. Im większe posiłki planujesz tym większa powinna być średnica rusztu. Jeśli nie masz możliwości ani nie preferujesz imprez w dużym gronie wystarczy ci grill z małą lub średnią powierzchnią rusztu. Masz dużą rodzinę? Jesteś osobą otwartą, która uwielbia organizować przyjęcia dla grupy znajomych? Mamy dla ciebie duże grille, grill okrągły z półkami Mastergrill MG606 lub z 2-poziomowymi rusztami grill prostokątny Mastergrill MG648. Grille różnią się między sobą również kształtem. Wyróżniamy grille okrągłe i prostokątne. Można podzieli je również ze względu na rodzaj paleniska - kociołki, grille kuliste, okrągłe, typu palenisko, prostokątne.

Przed zakupem zastanów się również jak będziesz grillował potrawy?

Masz grillowanie pośrednie i bezpośrednie za pomocą pokrywy. Jeśli Twój grill posiada pokrywę, będziesz mógł dłużej utrzymać zadaną temperaturę, a poprzez odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz grilla twoje potrawy się upieką. Duże grille kuliste dają nawet możliwość upieczenia całego kurczaka. Ponadto, posiadając grill z pokrywą szybciej przygotujesz dania. Co więcej, mięso grillowane pod przykryciem jest bardziej soczyste. Dzięki umieszczonym w pokrywie otworom wentylacyjnym powietrze przedostaje się do grilla i przepływa przez niego równomiernie, nieustannie dostarczając tlenu.

 

Twarde podstawy

Oglądają grill, który chcemy kupić sprawdźmy nóżki i kółeczka. Palenisko grilla w każdym przypadku powinno być stabilne. Niezależnie od tego na jakim podłożu stoi. Do niewątpliwych atutów urządzenia należy fakt, że wykonano go z emaliowanej blachy stalowej, odpornej na wysokie temperatury. Grill posiada solidną konstrukcję i nienagrzewające się uchwyty, dzięki czemu można być spokojnym o jego długą żywotność, a przede wszystkim – o własne bezpieczeństwo. Ruszt grilla wyprodukowano ze stali chromowanej, dostępny jest również dodatkowy ruszt węglowy.

Grill to nie wszystko - akcesoria

Grillowanie wymaga użycia całego mnóstwa akcesoriów. Do grilla możesz kupić dodatkowe wyposażenie takie, jak: tacki, sztućce i ruszty. By zaskoczyć gości wyszukanymi potrawami możesz kupić cedrową deskę do grillowania ryb czy kamień do pizzy. Akcesoria dostępne są one w różnych zestawach, składających się najczęściej z łopatki, szczypców, widelca, jak w przypadku kompletu sztućców z uchwytem drewnianym Landmann. Akcesoria powinny być chromowane i odpowiedniej długości – takiej, by wygodnie się je nam trzymało i żebyśmy nie byli zmuszeni manewrować nimi tuż nad ogniem. Grillowanie ma być wygodne, nie utrudniajmy go więc sobie zakupem sztućców tak ciężkich, że zmęczymy się długo nimi operując. Wygodnym rozwiązaniem jest także bogaty zestaw akcesoriów w praktycznej walizce.

Czas na odpalenie grilla

W przypadku grilli węglowych smak twoich potraw zależeć będzie między innymi od materiału jakiego użyjesz do jego rozpalenia. Najbardziej popularne są: węgiel drzewny i brykiet, ale pokusić może się o węgiel kokosowy. Możesz też dorzucić do ognia aromatyczne drewienka. Z pomocą przychodzą również podpałki i narzędzia wspomagające rozpalenie ognia – miech, dmuchawa do grilla czy wkrętarka IXO z praktyczna przystawką barbeque. Tradycyjne podpałki do grilla produkowane są z płyty pilśniowej nasączonej gazem parafinowym i częściowo pokryta masą zapałczaną działa wyjątkowo skutecznie. Warto pamiętać, by kupować produkt wyłącznie z przeznaczeniem do grilla, ponieważ tylko taki nie zatruje nam jedzenia szkodliwymi związkami.

Po uczcie czas na czyszczenie grilla

By grill służył nam jak najdłużej nie zapomnij o prawidłowej pielęgnacji i czyszczeniu rusztu. Najlepiej za pomocą sprayu do czyszczenia kominka i grilla Itamati. Pozwoli Ci on usunąć zapieczony tłuszcz i zadymienia. Nie oprą mu się nawet długotrwałe zabrudzenia, spalone plamy czy sadza z cegieł, czarne osady z palenisk - zostaną rozpuszczone.